15/04/2024 15/04/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Δ´ Κυριακής των Νηστειών (του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 14 Απριλίου 2024, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Ακολούθησε η ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Φιλήμονος από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, με...
15 Απριλίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2024 - 22:30

Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Φιλήμονος της Μονής Σταυρονικήτα με θέμα: «Ερμηνεία της “Κυριακής προσευχής”»

Διαδώστε:
Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Φιλήμονος της Μονής Σταυρονικήτα με θέμα: «Ερμηνεία της “Κυριακής προσευχής”»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Δ´ Κυριακής των Νηστειών (του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 14 Απριλίου 2024, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Ακολούθησε η ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Φιλήμονος από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, με θέμα: «Ερμηνεία της “Κυριακής προσευχής”».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στο καλωσόρισμά του τόνισε ότι είναι χαρά, τιμή και ευλογία η παρουσία ανάμεσά μας του Αγιορείτη Ιερομονάχου π. Φιλήμονος, Φιλολόγου και Θεολόγου, ο οποίος υπήκουσε στην πρόσκλησή μας και με την ευλογία του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη Τύχωνος ήλθε και φέτος από την ιστορική Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, όπου τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια ασκείται, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι Αγιορείτες Μοναχοί δεν είναι αποκομμένοι από τον κόσμο και τα προβλήματά του.

Ο π. Φιλήμων, με λόγο μεστό και γλαφυρό, προέβη σε μια σύντομη ανάλυση της “Κυριακής προσευχής”» όπως αναφέρεται στο ΣΤ΄ κεφ. του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου, όπου ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μάς διδάσκει πως πρέπει να προσευχόμαστε. Όπως είπε, σύμφωνα με τον άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, Επίσκοπο Αχρίδος, «σε κάθε αίτημα της προσευχής μας προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους λέγοντας: “Πάτερ ημών” γιατί είσαι ο Πατέρας όλων μας. Αν σε καλούσα πατέρα μου, θα μείωνα και Σένα και μένα. Δε νοιάζεσαι μόνο για μένα, ένα άτομο, μα για όλο τον κόσμο. Σκοπός Σου είναι η βασιλεία Σου, όχι ένας μεμονωμένος άνθρωπος. Ο εγωισμός μου σε καλεί Πατέρα μου. Η αγάπη μου Σου φωνάζει: Πατέρα μας!».

Ο ομιλητής ερμήνευσε περιληπτικά τα έξι αιτήματα που περιλαμβάνει η προσευχή επισημαίνοντας τα εξής:

α) «αγιασθήτω το όνομά σου» σημαίνει να δοξάζεται ο Θεός και από τη δική μας ζωή. Το ίδιο έλεγε πιο πριν: «ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς» (Ματθ. 5, 16).

β) «ελθέτω η βασιλεία σου» που είναι ήδη παρούσα με τη ζωή, τη διδασκαλία, το Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού κατά τον Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η οποία είναι προεικόνισμα και πρόγευση της Βασιλείας του Θεού.

γ) «Γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης». Προσευχόμαστε ο Θεός να ικανοποιήσει όχι το θέλημά μου αλλά να μπορέσω να κατανοήσω και να δεχτώ το θέλημά Του στη ζωή μου και να παραδοθώ στα χέρια Του ώστε «σε τίποτα δεν θα διαφέρουν τα επίγεια από τα ουράνια, αν και είναι διαφορετικά κατά τη φύση, και η γη θα μας παρουσιάζει ως τους δικούς της αγγέλους».

δ) «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον» σημαίνει ότι ως κατ’ εικόνα και το καθ’ ομοίωσιν Θεού δεν προσεύχομαι μόνο για τον άρτο μου αλλά και για το άρτο του αδελφού μου, ο οποίος δεν είναι μόνο ο άρτος ο υλικός.

ε) «και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών», δηλ. ζητούμε από τον Θεό να μας συγχωρήσει τα χρέη των αναρίθμητων αμαρτιών μας, και πλημμυρισμένοι από ευγνωμοσύνη προς Αυτόν, και εμείς συγχωρούμε τα αμαρτήματα των άλλων ανθρώπων.

στ) «Και μη εισενέγκῃς ημάς εις πειρασμόν αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού», δηλ. ζητάμε από τον Θεό να μας ελευθερώσει, όχι από τον πειρασμό, αλλά από την επιθυμία για τον πειρασμό.

Καταλήγοντας ο ομιλητής σημείωσε ότι πίσω από το καθένα αίτημα της Θεόσδοτης «Κυριακής προσευχής», που κλείνει με τη δοξολογία «ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας· αμήν» βρίσκεται μια πνευματική κατάσταση που μας βοηθά να αναδειχθούμε τέκνα του Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Φιλήμονα για την συνοπτική αλλά μεστή νοημάτων ομιλία του και για την έλευσή του και φέτος προκειμένου να διακονήσει το Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης τρεις ημέρες στην Ιεράπετρα και δύο στη Σητεία, και του ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να τον ενισχύει στο έργο του.

Τέλος ανακοίνωσε την χειροτονία Διακόνου το προσεχές Σάββατο 20 Απριλίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας και τη διοργάνωση εκδήλωσης με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και προχωρημένων μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, που τέλεσε ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Αρχιμανδρίτης Παϊσιος Δερμιτζάκης, Αμβρόσιος Σκαρβέλης, και στην ομιλία που ακολούθησε μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης και ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης,η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, ο Δημοτ. Σύμβουλος κ. Κων. Αστροπεκάκης και πλήθος κόσμου.

Τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι του ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων