Ι.Μ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
15 Φεβρουαρίου, 2020

ΑΡΝΑΙΑ: Εκδήλωση για τον θεσμό της οικογένειας

Διαδώστε:

Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Γονέων «Η Ελληνορθόδοξη Οικογένεια» οργάνωσαν, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο θεσμό της οικογένειας.

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 οργανώθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου Μητροπολίτης Σωκράτης με ομιλητή τον κ. Κων/νο Κωτσιόπουλο αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Η Ορθόδοξη οικογένεια και οι σύγχρονες προκλήσεις» ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Γονέων κ. Απόστολος Ζήσης εκπαιδευτικός, που παρουσίασε τους σκοπούς της Πρωτοβουλίας Γονέων, που έχει ιδρυθεί από το 1994 και έθιξε το δημογραφικό πρόβλημα που έχει σχέση με την οικογένεια και τις μεγάλες συνέπειες για το έθνος.

Ο πνευματικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης παρουσίασε τον ομιλητή και τον κάλεσε στο βήμα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος παρουσίασε το θέμα του με επιδεξιότητα και πληρότητα και ενθουσίασε το ακροατήριο, που κρεμόταν από τα λόγια του.

Αφού μίλησε για την οικογένεια ως την «κατ’ οίκον εκκλησία» και το εργαστήριον αγιότητος, παρουσίασε τις βασικές σύγχρονες προκλήσεις, που επηρεάζουν την οικογένεια. Μεταξύ άλλων είπε:

-Έχουμε πολυαρχία αξιών, δηλ. την εμφάνιση νέων αξιών που αντιστρατεύονται στις παραδοσιακές αξίες. Σύμφωνα με τις νέες αξίες μπορούμε να καταναλώνουμε πολλούς συντρόφους, όπως καταναλώνουμε τα τρόφιμα. Έτσι προέκυψαν οι λεγόμενες ελεύθερες συμβιώσεις.

-Οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας συνιστούν εκτροπές του οικογενειακού θεσμού.

-Η ρευστότητα χαρακτηρίζει την σύγχρονη οικογένεια. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, όλα αποφασίζονται από το άτομο. Έχουμε πλέον αυτοκατασκευαζόμενα άτομα. Μόνος διαμορφώνω το περιβάλλον, την οικογένεια κ.λ.π. Και η θρησκεία είναι για τον ιδιωτικό χώρο και δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Η εκκοσμίκευση οδηγεί στον ατομικισμό, στην αποθέωση της λογικής, στο θάνατο του Θεού, στην αχρηστία της πίστης.

-Έχουμε αλλαγή ρόλων. Στις παραδοσιακές οικογένειες τα μέλη είχαν έντονους ρόλους. Τώρα οι ρόλοι είναι χαλαροί και δεν υπάρχει πλέον πατέρας, μητέρα, παιδιά, παππούδες. Τώρα έχουμε μόνο την πυρηνική οικογένεια δηλ. δύο γονείς και δύο παιδιά, χωρίς παππούδες και πολλά μέλη.

-Έχουμε πιά την λεγόμενη μεταμοντέρνα οικογένεια. Εναλλακτικές μορφές οικογένειας, που επικρατεί πλέον αστάθεια, ανασφάλεια, μοναξιά.

-Έχουμε την οικογένεια διπλής καριέρας, όπου οι σύζυγοι έχουν παράλληλες εργασίες. Τα μέλη δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά ούτε και με την κοινωνία. Δεν υπάρχουν πλέον για τα παιδιά πρότυπα, οπότε αυτά τα ψάχνουν αλλού.

-Η εικονική πραγματικότητα, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

-Ο δικαιωματισμός, δημιουργεί αντιπαλότητες και συγκρούσεις. Ο καθένας μέσα στην οικογένεια ζητά το δικαίωμά του. Οποιοδήποτε δικαίωμα θέλει.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις φάσεις της οικογενειακής ζωής.

1. Η δημιουργία της οικογένειας και η γέννηση των παιδιών. Εδώ έχουμε την ανατροφή των παιδιών, την διαπαιδαγώγηση και την συνεχή ροή επικοινωνίας, που οδηγεί σε αλληλοδιέγερση.

2. Η ανάπτυξη των προτύπων. Το αγόρι έχει για πρότυπο τον πατέρα και το κορίτσι έχει σαν πρότυπο την μητέρα.

3. Ο καταμερισμός ρόλων, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν τους ρόλους τους και ψάχνουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Σήμερα έχουμε αμφισβήτηση της γονεικότητος και γονείς και δάσκαλοι νιώθουν ανασφάλεια, καθώς άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη ζωή των παιδιών.

Καταργείται πλέον η αυθεντία των γονιών, οι οποίοι είναι ανεπαρκείς για το ρόλο τους. Η ανεπάρκεια εκφράζεται είτε με την υπερπροστατευτικότητα είτε με την αδιαφορία και αμέλεια της φροντίδος των παιδιών.

Πολλοί γονείς βάζουν τα παιδιά στη θέση του συντρόφου.

4. Το χάσμα των γενεών, όπου οι γονείς θεωρούν το παιδί ως υποκατάστατο ιδανικού γονιού. Ότι δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι ίδιοι, οραματίζονται να το πετύχουν τα παιδιά τους.

5. Άλλοι θέλουν τα παιδιά τους ακριβές αντίγραφό τους. Όπως έγιναν εκείνοι θέλουν γίνουν και τα παιδιά τους.

6. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι η τελευταία φάση της οικογενειακής ζωής, όταν φεύγουν τα παιδιά και οι γονείς μένουν μόνοι.

Ο ομιλητής επιγραμματικά ανέφερε λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου και άλλων Πατέρων για το θεσμό της οικογένειας και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Κατά τον ιερό Χρυσόστομο «τίποτε δεν υπάρχει ανώτερο από την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους».

Η αντίσταση των χριστιανικών οικογενειών είναι η πίστη.

Η αγάπη μεγαλώνει τα παιδιά.

Οι γονείς παιδαγωγούν στην αρετή.

Οι νέοι χρειάζεται να αποκτήσουν ταυτότητα, μέσα στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Οι ευθύνες της Εκκλησίας είναι μεγάλες για την διαμόρφωση των αυριανών πολιτών με ψυχική ανθεκτικότητα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, αναφέρθηκε στην ευθύνη των πολιτικών στη διάλυση και τελικά την καταστροφή της οικογενείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Ιερείς των Ναών της Αρναίας Αιδ. π. Κων/νος Αγούλας και Αιδ. π.Γεώργιος Τρικκαλιώτης, η Περιφεριακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Ζωγράφου, οι αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Θαλασσινός και κ. Νικόλαος Αυγερινός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αγαπητός Κιάτος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ευγενία Γιαννούση, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Γεώργιος Χαιδευτός, ο Προιστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κ. Ιωάννης Κοτσάνης και πλήθος χριστιανών της Αρναίας και μέλη της Πρωτοβουλίας Γονέων, οι οποίοι κατευχαριστήθηκαν με την σημαντική αυτή εκδήλωση, με το τόσο επίκαιρο θέμα και τον τόσο έμπειρο ομιλητή.

Την επομένη 13 Φεβρουαρίου η μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης τιμήθηκε με Όρθρο και Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου προέστη ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαιδώνης.

Το βράδυ της Τετάρτης στο χωριό των πολυτέκνων, το Στανό τελέσθηκε από τον εφημέριο Αιδ. π. Νικόλαο Χαλκιά Ιερά Αγρυπνία, ως προσευχή για τις ορθόδοξες οικογένειες της Ενορίας.

 

Διαδώστε: