«Διοδεύσαντες δε [Παύλος και Σίλας] την Αμφίπολιν και Απολλωνίαν… (Πράξ. ιζ΄ 17,1)
Η Απολλωνία θεωρείται τόπος ιερός, εντός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Και αυτό γιατί απολαμβάνει διαχρονικά την τιμή τα χώματά Της να είναι ευλογημένα από τους πόδες του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που περπάτησαν κατά τη Β΄ Αποστολική του Περιοδεία τη Μακεδονία και τη Χαλκιδική. Για τούτο, με λαμπρές λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις τιμά τον Πρώτο μετά τον Ένα, τον Παύλο τον Ταρσέα και Ουρανοβάμονα.
Επίκεντρο της Πανηγύρεως είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Παύλου στη Νέα Απολλωνία, όπου και για φέτος, τη μεν παραμονή της εορτής κατά τον Εσπερινό προέστη των Ακολουθιών ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιερισσού Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών. Να σημειωθή ότι προ της Απολύσεως του Εσπερινού, λιτανευτικώς η περίπυστος εικόνα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου πέρασε από τους δρόμους της κωμόπολης επ’ ευλογία του Λαού.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, των Ακολουθιών του Όρθρου και της επακολουθησάσης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα, τον έμπειρο Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Κυζιρίδη και αρκετούς Κληρικούς μας. Ο Λαός της Ενορίας τίμησε τον Μέγα Απόστολο με επικεφαλής τον τέως Υπουργό και Βουλευτή κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, τον Αντιδήμαρχο κ. Θεόδωρο Ιορδανίδη, την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠ κα Κική Τσουραλάκη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλειο Κυριάκου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αθανάσιο Κυριάκου και Γεώργιο Τσολάκη και τους Τοπικούς Συμβούλους κ.κ. Αθανάσιο Παπαδάκη, Αθανάσιο Καλιαρίνη και κα Ελένη Κωστούδη.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έπλεξε το εγκώμιο του θείου Παύλου, παρατηρώντας ότι η Καινή Διαθήκη “παυλιοκρατείται”, κάνοντας μνεία των δεκατεσσάρων Επιστολών του και των δύο βιβλίων του Συνεκδήμου του, Λουκά του Ιατρού, δηλαδή του Τρίτου Συνοπτικού Ευαγγελίου και του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων που μοσχοβολούν και αυτά Παύλειο άρωμα και Παράδοση.
Ο ομιλητής συγκινημένος είπε ότι η Μαρτυρία του Παύλου για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό τον οδήγησε μαθηματικά στο Μαρτύριο, κάτι που πρέπει να ληφθή ιδιαίτερως σοβαρά υπ’ όψιν από την Εκκλησία μας σήμερα. Τη Μαρτυρία του Μεγάλου Ταρσέα για το πρόσωπο του Θεανθρώπου την παρουσίασε ο Επίσκοπός μας προβάλλοντας τη φράση- καύχηση του Παύλου:
«Ἐμοί δέ μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ Σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, δι’ οὗ ἐμοί κόσμος ἐσταύρωται κἀγώ τῷ κόσμῳ», δηλαδή, “Μόνο καύχημά μου εἶναι ὁ Σταυρικός θάνατος τοῦ Χριστοῦ, γιατί μέ Αὐτόν ἔχει νεκρωθῆ καί ἔχει σταυρωθῆ γιά μένα ὁ κόσμος καί ἐγώ νεκρώθηκα γιά αὐτόν” (Γαλ. στ΄14)! Καί πάλι, συνέχισε ὁ Δεσπότης, Μαρτυρία καί Μαρτύριο γιά τόν Παῦλο ὑπῆρξε ἡ ὁμολογία του: «Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός», δηλαδή, “Ἔχω σταυρωθῆ καί ἔχω πεθάνει μαζί μέ τόν Χριστό· δέν ζῶ πλέον ἐγώ, ἀλλά ζῆ μέσα μου ὀ Χριστός” (Γαλ. β΄ 20)!
Και κατέληξε ο Δεσπότης αναφέροντας και πάλι τα Παύλεια ρήματα που επισφραγίζουν όλη την πορεία του Αποστόλου των Εθνών: «Τοῦ λοιποῦ κόπους μοι μηδείς παρεχέτω· ἐγώ γάρ τά στίγματα τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματί μου βαστάζω», δηλαδή, “Στό ἑξῆς κανείς ἄς μή μοῦ παρέχει κόπους καί ἐνοχλήσεις, ζητώντας μου ἀπολογία γιά ὅσα κάνω. Γιατί ἐγώ φέρω στό σῶμα μου τά σημάδια τῶν πληγῶν πού ὑπέστην γιά τόν Κύριο” (Γαλ. στ΄ 17)! Αὐτές οἱ πληγές μου, εἶναι καί ἡ Ἀπολογία μου!».
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του μεθεόρτου Εσπερινού που είναι και ο Εσπερινός της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων στο δροσοστάλακτο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία, όπου με πρωτοβουλία του ιδίου η οικογένεια Χρήστου Σαραμούρτζη και μάλιστα ο γιός του Πέτρος ανήγειραν με δαπάνες τους πέτρινο πανέμορφο ναίδριο προς τιμήν των ιχνών που άφησαν οι πόδες του Παύλου στην Απολλωνία!
Πολύς ο Ιερός Κλήρος, με Λιτανεία από τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Απολλωνίας και τελετάρχη τον π. Δωρόθεο Ζέρβα, μετέφερε την πάνσεπτη εικόνα του ενδόξου Αποστόλου στο Βήμα, στο εκκλησάκι Του, και έκεί εψάλη υπαιθρίως κάτω από τη δροσιά των πλατανιών η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού.
Και πάλι πολύς ο Λαός με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Θεόδωρο Ιωαννίδη, Νικόλαο Πανταζίδη, Χρήστο Σαββόπουλο και κα Μαρία Δαγκλή, την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠ κα Κική Τσουραλάκη, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Παναγιώτη Επιτρόπου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Χαρπουσάνη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Κυριάκου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ανέγνωσε πρώτα την Περικοπή από τις Πράξεις των Αποστόλων και δη από το ιζ΄ Κεφάλαιο, όπου γίνεται λόγος για την περιοδεία του Παύλου στην Αμφίπολη και την Απολλωνία, ανεφέρθη για λίγο σε ένα μεγάλο πρόβλημα του Παύλου που είναι και πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας: Μιλάμε για τον “σκόλοπα” που έφερε ο Παύλος στο σώμα του και τον τυραννούσε φοβερά μέχρι τον θάνατό του, ασθένειες δηλαδή που και σήμερα τυραννούν τον άνθρωπο παγκόσμια!
Ο Παύλος κραυγάζει: «…ἐδόθη μοι σκόλοψ τῇ σαρκί, ἄγγελος σατᾶν, ἵνα μέ κολαφίζῃ ἵνα μή ὑπεραίρωμαι. Ὑπέρ τούτου τρίς τόν Κύριον παρεκάλεσα ἵνα ἀποστῇ ἀπ’ ἐμοῦ· καί εἴρηκέ μοι· ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου· ἡ γάρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται», δηλαδή, “…μοῦ δόθηκε σαράκι στό σῶμα, ἀρρώστια ἀθεράπευτη, ἄγγελος τοῦ σατανᾶ γιά νά μέ τυραννάη καί νά μέ ταλαιπωρῆ, ὥστε νά μήν ὑπερηφανεύωμαι. Γιά τόν πειρασμό αὐτό τρεῖς φορές παρεκάλεσα τόν Κύριο νά μοῦ τόν ἀπομακρύνη καί μοῦ εἶπε· Σοῦ εἶναι ἀρκετή ἡ Χάρις πού σοῦ δίνω· ναί, ἡ δύναμή μου άναδεικνύεται τέλεια ὅταν ὡς ἄνθρωπος εἶμαι ἀσθενής” (Β΄ Κορ. ιβ΄ 7-9)!
Πρόκειται για το εναγώνιο ερώτημα του ανθρώπου μπροστά από την αρρώστια: «Γιατί ἐγώ Κύριε;»· καί ὁ Παῦλος ἀπαντᾶ σέ αὐτό πώς δέν πετᾶμε τόν Σταυρό πού ὁ Κύριος μᾶς ἔβαλε στήν πλάτη! Ὅταν δέ ὁ κόσμος ἐπιμένει γιά τήν ἀδυναμία του μπροστά στόν πόνο καί τίς θλίψεις, ὁ Παῦλος ἀπαντᾶ : «…πάντα ἱσχύω έν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ», δηλαδή, “…τά πάντα κατορθώνω μέ τή δύναμη, πού μοῦ δίνει ἡ κοινωνία καί ἡ σχέση μου μέ τόν Χριστό” (Φιλ. δ΄ 13), ἤ καλύτερα “τά πάντα τά κατορθώνω μέ τή δύναμη πού μοῦ δίνει ὁ Χριστός μου!
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Απολλωνίας, μπροστά από τα παλαιά οθωμανικά λουτρά, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από Συλλόγους που είχε προσκαλέσει για τον λόγο αυτό και φυσικά προσφέρθηκε το πλούσιο κέρασμα της γιορτής σε όλους.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.