Ι.Μ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
25 Απριλίου, 2020

Εορτάστηκε η Ζωοδόχος Πηγή στη Γαλάτιστα

Διαδώστε:

Στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου εορτάστηκε η Ζωοδόχος Πηγή στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Γαλάτιστα, όπου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος συμπαραστατούμενος από τους Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαο Γιαννούλη, Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Σκονδράνη Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιοχής, Αιδ. Οικ. π. Αργύριο Καραμόσχο -παπαδάσκαλο και εκλεκτό Εφημέριο της Παναγίας- και τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη.

Μέσα στον πολύ φροντισμένο και παραδοσιακά περιποιημένο Ιερό Ναό εψάλη ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Ζωοδόχου Μητρός του Κυρίου μας, με γεμάτα τα ψαλτήρια από τους Ιεροψάλτες του Ναού και πολλά νέα παιδιά μαθητές τους, γεγονός που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Ενορία και την Ιερά μας Μητρόπολη. Σημειωτέον ότι τα εκλεκτά αυτά παιδιά έχει κείρει σε Αναγνώστες ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν προτάσεως των Εφημερίων. Παρόντες και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πολυγύρου κ. Ιωάννης Σιμώνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σειράς και ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Γούσιος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παντάνασσας, όπως αυτό περιγράφεται χθαμαλά στην Καινή Διαθήκη, από τους αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες της δράσεως του Κυρίου μας, της κατά Χριστόν Οικονομίας, δηλαδή.

Εκίνησε από τον Ευαγγελισμό ο ομιλητής, που τον είχαν προφητεύσει χιλιάδες χρόνια πρωτύτερα τα στόματα των Προφητών, χαρακτηρίζοντας τη Θεοτόκο ως την υπάκουη ανταπόκριση του ανθρώπου στην κλήση του ουρανού για τη σωτηρία του Αδαμιαίου Γένους· προχώρησε στην Ενανθρώπηση του Σωτήρος που κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό δεν ήταν μόνο θέληση του Πατρός, σύμπραξη και αποδοχή του Υιού και επισκίαση του Αγίου Πνεύματος, αλλά και αποτέλεσμα της εκούσιας και ελευθέρας θελήσεως της Παναχράντου, ως τίμιας εκπροσώπου του ανθρωπίνου Γένους! Συνέχισε με τη στάση του δωδεκαετούς Ιησού στον Νομικό Ναό απέναντι στη Θεοτόκο και στον Ιωσήφ· στάθηκε αρκετά στον τρόπο με τον οποίο ο Κύριος συμπεριφέρθηκε κατά την επίγειο ζωή και συναναστροφή Του προς τη Μητέρα Του (Γάμος Κανά, μακαρισμός της Πανάγνου από γυναίκα ακροάτρια του λόγου Του κ.α.), παρουσίασε τη στάση και τον οδυρμό της Θεοτόκου κατά τη σύλληψη, σταύρωση και ταφή Του· την παράδοσή Της από το ύψος του Σταυρού στον Αγαπημένο Του Μαθητή Ιωάννη και κατέληξε με τον θρήνο Της μπροστά από το ξύλο του Σταυρού: «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατό μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος;», δηλαδή,
Γλυκειά μου άνοιξη, γλυκύτατό μου σπλάγχνο, που χάθηκε και έδυσε το κάλλος Σου κι η ομορφιά Σου;»! Με μια κουβέντα χαρακτήρισε τη μορφή της Θεοτόκου αγιογραφικώς ως τη μεγαλοφωνότατη κατά πάντα σιωπώσα εικόνα και ακόλουθο της ζωής του Κυρίου μας!

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.

Διαδώστε: