Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, στο Αγάπειο Ίδρυμα της Γαλατίστης, που ανήκει στην Ενορία της Παναγίας.
Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, πεπληρωμένη από τον Λαό του Θεού, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τις Χορωδίες, παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο και χορωδιακά και υμνολογικά και θεολογικά το μήνυμα της μεγάλης Ημέρας της Θεοενσαρκώσεως, της Γέννας του Χριστού μας!
Επικεφαλής του Λαού οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Τσολάκης (Θέρμης), Ιωάννης Σιμώνης (Ανθεμούντα), οι Πρόεδροι Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρράς και Περιστεράς κ. Δημήτριος Ντισλής, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ. κ. Δημήτριος Γούσιος και Άγγελος Τσαρτσαφλής κ.ά.
Την όλη εκδήλωση παρουσίασε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Ζέρβας, ο οποίος καταρχάς εκάλεσε τη Χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως ‘’Ρωμανός ο Βατοπαιδινός’’, την οποία απαρτίζουν οι Ιεροψάλτες και διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Μουσικής κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης.
Τους Ύμνους και τα Ψάλματα του Αγίου Δωδεκαημέρου, δεκαπέντε τον αριθμό, απέδωσαν κατά θαυμάσιο τρόπο οι Ιεροψάλτες και σχολίασε ο Πρόεδρος των Ιεροψαλτών κ. Ιωάννης Κέκερης.
Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου με θέμα: «Γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος;» ή όπως το έλεγαν οι Λατίνοι «Cur Deus homo?».
Ο Σεβασμιώτατος αρχικά παρουσίασε την ανάγκη ο Θεός να γίνει άνθρωπος ως παράκληση του σκεπτομένου ανθρώπου όλων των εποχών και ιδίως της φιλοσοφούσης διανοίας και μάλιστα του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Μίλησε για τη σκέψη του Σωκράτους του Αθηναίου, του τραγικού μεγάλου Αισχύλου και του θείου Πλάτωνος, μια σκέψη και ένα πνεύμα που αποζητούσε τον Θεό ένσκαρκο μέσα στον κόσμο και δίπλα στον άνθρωπο.
Ένα Θεό αγάπης και όχι τιμωρό, που θα μίλαγε στο ανθρώπινο γένος με τη ζωή, με το αίμα και με τη φιλανθρωπία Του.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα –άγγελμα του Ευαγγελίου, ιδίως από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, της καθόδου του Θεού στα ανθρώπινα, δηλαδή της Σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, της ένσαρκης παρουσίας Του μέσα στον κόσμο και της ανακαινίσεως και αναπλάσεως του ανθρώπου ως πρόσταγμα αγάπης και μόνο.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά, για να γίνει κατανοητή η θεολογία της Εκκλησίας μας για τη Σάρκωση του Δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, στους Αγίους Πατέρες Γρηγόριο τον Νύσσης, Αθανάσιο τον Μέγα, Ιερό Χρυσόστομο, Μάξιμο τον Ομολογητή και Εφραίμ τον Σύρο.
Βασική ήταν η διδασκαλία για τη Γέννα του Χριστού του Μεγάλου Ταρσέως Αποστόλου Παύλου και μάλιστα από τις Επιστολές του προς Γαλάτας, Α΄ και Β΄ προς Κορινθίους, Α΄ προς Τιμόθεον και προς Εφεσίους .
Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θεολογία του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ, του π. Παύλου Ευδοκίμωφ και του π. Ιωάννου Ρωμανίδου. Ο Θεός, λοιπόν, έγινε άνθρωπος και κατέβηκε στη γη για να καταστήση τον άνθρωπο θεό κατά χάριν, κατέβηκε ο Θεός στη γη για να ανέβη ο άνθρωπος στον ουρανό!
Μετέπειτα ο παρουσιαστής κάλεσε τους μαθητές της Βυζαντινής Μουσικής από τη Γαλάτιστα και την Περιστερά, τους οποίους ως διδάσκαλος φροντίζει ο Καθηγητής Μουσικής και Άρχων Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Ζαχαρίου, ο οποίος δεν παρέστη λόγω μικράς ασθενείας.
Τον αντικατέστησε επάξια ο μουσικός κ. Μιχαήλ Αναστασίου, με το ωραίο λαούτο του και δύο ακόμα παραδοσιακούς οργανοπαίχτες μουσικούς με το βιολί, το ντέφι και το τουμπερλέκι τους. Έψαλλαν και ενθουσίασαν το κοινό με παραδοσιακά κάλαντα Βυζαντινά, Θράκης Μακεδονίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Κρήτης.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν οι μαθητές από τη Γαλάτιστα, την Περιστερά, τα Δουμπιά, τα Ριζά και τα Πετροκέρασα που ο κ. Στέλιος Ζαχαρίου τους ομογενοποίησε σε ένα ζηλευτό σύνολο. Και του χρόνου διπλάσιοι!
Κατά την αποχώρηση από το Αγάπειο Ίδρυμα προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους με χορηγία του Φιλίππου Γαβανά, των αδελφών Θεοδόση και του Γεωργίου Παπαδοπούλου. Τους ευχαριστούμε!