Την Κυριακή 18η Ιουνίου 2023 επέλεξαν ο Δήμος Βόλβης και η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου για να τιμήσουν και να θυμίσουν στους νεώτερους τη δόξα και το μεγαλείο που πέτυχε η Επαναστατημένη Χαλκιδική στις 15 Ιουνίου του 1821 απέναντι στην Τουρκία, συμμετέχοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στη φοβερή εποποιΐα του ’21 που με αίμα κατέγραψε το Γένος των Ρωμιών.
Το πρωί της Κυριακής, στο Πάνσεπτο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνης Μοδίου, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως ετελέσθη η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Β΄ Κυριακής Ματθαίου (Ματθ. δ΄ 18-23), που αναφέρεται στην κλήση από τον Κύριο των πρώτων μαθητών Του, περιπατώντας στην Θάλασσα της Γαλιλαίας. Των όλων Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Προσκυνήματος εκπαιδευτικό Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Ελευθεριάδη, τον Εφημέριο Μοδίου Αιδ. Οικ. π. Παναγιώτη Χαλιάζη και τους Διακόνους του.
Την Ιερά Σύναξη και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν κατά το πρόγραμμα τίμησε με την παρουσία του ο Λαός του Θεού με επικεφαλής τη Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητος Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, τον συντοπίτη Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημερώσεως της Κυβερνήσεως κ. Δημήτριο Γαλαμάτη, τον προσφάτως εκλεγέντα και νυν υποψήφιο Βουλευτή κ. Θεοφάνη Παπά, τον Ταξίαρχο της Α΄ Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας κ. Γεώργιο Καπράλο, τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Κωστούδη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Πανταζίδη, Χρήστο Σαββόπουλο, Απόστολο Καρακίτσο, Παναγιώτη Παπαγερά και Θεόδωρο Ιορδανίδη, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Παναγιώτη Επιτρόπου, την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠ κα Κυριακή Τσουραλάκη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αθανάσιο Κυριάκου, Γεώργιο Τσολάκη, Νικήτα Κροστάλη και Αστέριο Λαφαζάνη, τον Πρόεδρο των Ν. Βρασνών κ. Σοφοκλή Πλουμούδη, τον Αντιπρόεδρο Κ. Σταυρού κ. Θεοχάρη Καρακεχαγιά, τον Τοπικό και Εκκλησιαστικό Σύμβουλο Α. Σταυρού κ. Άγγελο Χαϊδευτό κ.ά.
Επειδή ο καιρός ήταν βροχερός, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον προαύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, πραγματοποιήθηκαν εντός του Ιερού Ναού, με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου και του Μητροπολίτου.
Παρακολουθήστε τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από το Πάνσεπτο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρίνης Μοδίου:
Έτσι, εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των πεσόντων κατά τη Μάχη της Ρεντίνας και ιδίως του Αρχιστρατήγου και Προστάτου της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παπά και του Λεοντόκαρδου Μητροπολίτου Μαρωνείας κυρού Κωνστάντιου, του καταγομένου από τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής. Ακολούθως τρείς ομιλητές, κατ’ επιλογήν του Δήμου Βόλβης, ανέλυσαν εναργέστατα και επί τη βάσει των ιστορικών δεδομένων, τα προ της έκρηξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική το ’21 και τα της Μάχης της Ρεντίνας.
Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. κα Μαρία Δημάση, με θέμα: «Η Μάχη της Ρεντίνας: παρουσία ή απουσία της στη σχολική Ιστορία». Ήταν ένα παράπονο και μια κραυγή διαμαρτυρίας, ώστε να διορθώση η Πολιτεία μας το μάθημα της Ιστορίας που διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης, από την οποία κραυγαλέα απουσιάζουν όλα τα ηρωικά γεγονότα της λαμπρής έκρηξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική και τα όντως μεγάλα επιτεύγματά τους για την εξέλιξη του Ιερού Αγώνος του Έθνους.
Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο Εκπαιδευτικός κ. Κάρολος Γεροβασιλείου, με θέμα: «Η Μάχη της Ρεντίνας: ποια τα κίνητρα επιλογής ενός βέβαιου θανάτου». Ο εξαίρετος παιδαγωγός παρουσίασε ψηλαφητά τα φοβερά γεγονότα του Μαΐου του 1821 στη Ρεντίνα. Μίλησε για την ανησυχία που δημιούργησε στον Πασά της Θεσσαλονίκης Γιουσούφ Μπέη η νικηφόρα προέλαση των Ελλήνων υπό την αρχηγία του Εμμανουήλ Παππά στη Χαλκιδική, ο οποίος ήδη από την Άνοιξη του ’21 βρισκόταν στη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, φιλοξενούμενος από τον καρδιακό φίλο του και μυημένο στην Επανάσταση Ηγούμενο της Μονής Καπετάν Ευθύμιο και κατά τα μέσα του Μαΐου στο Πρωτάτο των Καρυών σε Εκκλησιαστική Τελετή, παρόντων των Αντιπροσώπων όλων των Αγιορείτικων Ιερών Μονών και χοροστατούντος του Αγίου Μαρωνείας κυρού Κωνστάντιου, αναγορεύτηκε Αρχιστράτηγος και Προστάτης της Μακεδονίας. Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αποστολή από τον Γιουσούφ Μπέη του Χατζή Μεχμέτ Μπαϊράμ Πασά στη Χαλκιδική, ο οποίος από τα στενά του Ελλησπόντου, διήλθε τον Στρυμόνα και αφίχθη στα στενά της Ρεντίνας, τα οποία είχαν καταληφθεί μέχρι του Εγρή Μπουτζάκ (Ν. Απολλωνία) από τη βόρεια φάλαγγα των Επαναστατών του Εμμανουήλ Παππά. Ο Παππάς λοιπόν, βλέποντας την αρνητική εξέλιξη και λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη του Τουρκικού ιππικού, αποτελούμενου από 3000 ιππείς, οπισθοχώρησε προς τον Πολύγυρο, ενώ ο Μαρωνείας Κωνστάντιος, όντας στη συνοδεία του Εμμανουήλ Παππά, με μικρό αριθμό πολεμιστών τραυματίζεται στη Μάχη της Ρεντίνας και αναχωρεί στο Άγιο Όρος όπου μετά από λίγο καιρό (τέλη Οκτωβρίου – μέσα Δεκεμβρίου) υποκύπτει στα τραύματά του, γεγονός που στις 15 Δεκεμβρίου του 1821, όταν εισήλθε στο Άγιον Όρος ο Μεχμέτ Αβδούλ Αμπούδ Μπαϊράμ Πασάς, εξακρίβωσε προσωπικά, απαιτώντας να ανοιχθή ο τάφος του! Η ανάλυση και η εμβάθυνση στα γεγονότα από τον εκπαιδευτικό υπήρξε άριστη.
Η τρίτη κατά σειράν ομιλήτρια ήταν η Φοιτήτρια του Δ.Π.Θ. Όλγα – Μαρία Χαϊδευτού, με θέμα: «Αφήγηση ζωής στο Κάστρο της Ρεντίνας». Η ομιλήτρια με γλαφυρό λόγο παρουσίασε την καθημερινότητα στο φημισμένο Κάστρο της Ρεντίνας, με αναφορές όντως αξιόλογες στις παραδόσεις και στις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών και των ομιλιών, επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που προσφάτως ανήγειρε προς τιμήν του στην περιοχή ο Δήμος Βόλβης, για αιώνιο μνημόσυνο της σφαγής και της θυσίας των προγόνων μας κατά το ’21, που δυστυχώς τα σχολικά βιβλία και γενικώς η αναφορά στα γεγονότα της Εθνικής Παλιγγενεσίας τα λησμονούν προκλητικά.
Καιρός να γίνει αναφορά, και μάλιστα ουσιαστική, στη Δόξα των Επαναστατών της Χαλκιδικής, στον Καπετάν Στάμο Χάψα, στον Εμμανουήλ Παππά στους 2000 καλόγερους του Αγίου Όρους, στον Επίσκοπο Αρδαμερίου Ιγνάτιο, στον Επίσκοπο Ιερισσού Ιγνάτιο, στον Μαρωνείας Κωνστάντιο και σε άλλους, όπως ο Απόστολος Βακαλόπουλος, ο Ιωάννης Βασδραβέλλης, ο Μοναχός Δοσίθεος, ο Ιωάννης Μαμαλάκης, ο Ιωάννης Φιλήμων κ.ά., ιστορικώς έχουν καταγράψει και κατοχυρώσει.