Στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, με θέμα: “δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστίν (Δαιμονιζόμενοι ή ψυχασθενείς;)”, ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος έκανε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση.
Ο Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και μίλησε με θεολογική και ορθόδοξη επάρκεια λύνοντας το ερώτημα κατά πόσον “τα πνεύματα” είναι εκ Θεού ή επιτελούν έργο Διαβόλου. Την Ιερατική Σύναξη συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος.
Ο άγιος Πρωτοσύγκελλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως κατά τα έτη 1980-1982 και κατόπιν εισήχθη στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία (1982-1988). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. (2006-2012), απ’ όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (2009) και Διδακτορικό Δίπλωμα (2012) στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας. Είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και ομιλεί τη Γαλλική, Αγγλική και Ισπανική γλώσσες.
Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και επιδίδεται τόσο στη συγγραφή, όσο και στη μετάφραση λογοτεχνικών, ποητικών και θεατρικών έργων. Από το 1995 υπηρετεί ανελλιπώς στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, από το 2000 ως Ιεροκήρυξ αυτής και από το 2006 ως Πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Σισανίου κ. Παύλου και νυν του Σεβασμιωτάτου κ. Αθανασίου.
Ο π. Εφραίμ ξεκίνησε με την διαπίστωση, «ότι πολλές φορές παρουσιάζονται πιστοί με προβλήματα και ζητούν βοήθεια από τον ποιμένα, που τα αποδίδουν σε μαγεία και δαιμονική ενέργεια, ενώ πρόκειται για ψυχοπαθολογικές καταστάσεις που χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια. Εδώ χρειάζεται η διάκριση του ποιμένος, για να ξεχωρίσει το πνευματικό θέμα, από το ψυχιατρικό.
Η σύγχρονη Ψυχιατρική Επιστήμη έχει προχωρήσει στη διάγνωση των ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και βοηθά τους ασθενείς με τις διάφορες ιατρικές μεθόδους. Σ’ αυτό συμφωνούν και πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας μας που διακρίνουν τις δαιμονικές επενέργειες, από τις ψυχολογικές καταστάσεις.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, ούτε όλα είναι ασθένειες, ούτε όλα είναι δαιμονικές καταστάσεις.
Αναφέρθηκε στις γνώμες συγχρόνων Αγίων Γερόντων, όπως των Οσίων Παϊσίου Αγιορείτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Ιωσήφ Σπηλαιώτου, Επιφανίου Θεοδωροπούλου, καθώς και στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων από τον Άγιο Νεκτάριο.
Σίγουρη αντιμετώπιση είναι η Εξομολόγηση σε απλανή, έμπειρο και άγιο πνευματικό πατέρα, καθώς βεβαίως και η ακρόαση των ζητημάτων και των λογισμών των πιστών από ενδεδειγμένους προς τούτο Κληρικούς.
Η συνεργασία πνευματικού και ιατρού βοηθά τον πιστό και τον αποκαθιστά στην οικογένεια και στην κοινωνία.
Ακολούθως ο εισηγητής ασχολήθηκε με το «πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ποιμαντικά η υστερία, η επιληψία, η μανιοκατάθλιψη, οι νευροψυχικές διαταραχές», ερμήνευσε τη λεγόμενη γλωσσολαλιά των Πεντηκοστιανών και μίλησε για την συνύπαρξη δαιμονίου και ψυχασθένειας.
Ο ομιλητής κατέληξε, «ότι χρειάζεται να ταπεινωνόμαστε, να ζητάμε τη βοήθεια παλαιοτέρων πνευματικών πατέρων, να έχουμε την επίγνωση της ανεπάρκειάς μας και να παρακαλούμε τον Θεό, να μας δίνει πνεύμα θυσιαστικής διακονίας για να στηρίζουμε τις ψυχές και τα σώματα εκείνων των αδελφών μας, «υπέρ ων Χριστός απέθανεν».
Μετά την εισήγηση ακολούθησε διάλογος και απήντησε ο ομιλητής σε ερωτήσεις των ιερέων.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Εφραίμ για την πνευματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη του εισήγηση, έδωσε οδηγίες για διοικητικά θέματα και κυρίως για την ποιμαντική αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τους εφημέριους, συμφώνως με τις οδηγίες και παραινέσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος θέλοντας να ευχαριστήσει τον π. Εφράιμ τον δεξιώθηκε νηστίσιμα, σε εστιατόριο της πόλεως μαζί με τους συνεργάτες των Γραφείων της Μητροπόλεως.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ: