Ο Μητροπολίτης Ιερισσού για την αμαρτία που ταλανίζει τον άνθρωπο
Κατά την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 20η Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος με τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση επισκέφθηκε την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Νέων Καλινδοίων, όπου εφημερεύει ο Παν. Αρχιμ. π. Χρύσανθος Σαββίδης, εκλεκτός Κληρικός και καλός Θεολόγος.
Προσήλθαν ως μέτοχοι της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Ιωάννης Αποστολίδης, μαζί με το Πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας και τα Πνευματικά Παιδιά του π. Χρυσάνθου, επειδή είχε προαναγγελθεί η εις πνευματικόν -εξομολόγον Χειροθέτησή του κατά την εύσημο αυτή ημέρα.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προς τον Λαό του Θεού, επί τη βάσει του Ευαγγελικού Αναγνώσματος του Παραλυτικού της Καπερναούμ (Μαρκ. β΄ 1-12) και καθ’ ότι διανύουμε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αναφέρθηκε στο γεγονός της ανθρώπινης αμαρτίας που ως επιλογή και βίωμα ταλανίζει ανέκαθεν και σήμερα δυστυχώς τον άνθρωπο.
Στην ορθόδοξη πνευματικότητα, παρατήρησε ο ομιλητής, η αμαρτία βιώνεται ως ένα τραγικό γεγονός, στο οποίο μετέχει ολόκληρος ο άνθρωπος. Πρόκειται για τον φοβερώτερο οντολογικό σεισμό, συγκλονισμό και πτώση του ανθρώπου κάτω από το είναι του, από τη Θεία Ζωή και Δόξα, από τον δρόμο και την κλίση προς την τελειότητα. Είναι η κακή αλλοίωση της ανθρώπινης φύσεως, ο τραυματισμός, η εξασθένηση και η μόλυνση του αρχικού είναι, η είσοδος του “παρά φύσιν” στην ανθρώπινη ζωή, και η έκπτωση από την “κατά φύσιν” ύπαρξη στην “παρά φύσιν” ατομικότητα.
Η αμαρτία, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος είναι άρνηση από μέρους του ανθρώπου της φυσικής του ροπής, άρνηση στην κλήση του Θεού για προσωπική κοινωνία και ένωση μαζί Του. Πρόκειται για αστοχία, αποτυχία του ανθρώπου να ολοκληρωθή και να τελειωθή στη σχέση κοινωνίας του με τον Θεό· αστοχία, δηλαδή αποτυχία του ανθρώπου στον προορισμό του, ξεστράτισμα από τον δρόμο για τη Θέωση. Είναι η εσφαλμένη και αλόγιστη κίνηση του ανθρώπου, η πλάνη, το άλογο και παράλογο, η κακή και διεφθαρμένη προαίρεση και επιθυμία. Η αμαρτία τελικά είναι η κακή χρήση, η κατάχρηση ή παράχρηση της ελευθερίας και όλων των δυνατοτήτων που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, η παράχρηση της ίδιας της ζωής και του κόσμου! Παράχρηση είναι η αμαρτία που συνίσταται στην εγωιστική προσπάθεια του ανθρώπου να ιδρύη παρά τον Θεό ή χωρίς τον Θεό μια αυτόνομη πραγματικότητα ή αυτοκρατορία, που τελικά οδηγεί την ύπαρξη στην τραγικότητα της διασπάσεως και του χωρισμού από την πηγή της ζωής, δηλαδή τον Θεό. Είναι μια πράξη χωρίς τον Θεό, ή εναντίον του Θεού, μια άρνηση του Θεού. Είναι αλλοτρίωση από τον Θεό, αυτοαπόρριψη του ανθρώπου έξω από τον κόσμο του Θεού, μια παράλογη και άχρηστη περιπέτεια που αποβαίνει «οδός προς θάνατον». Τελικά, η αμαρτία καταντάει αυτοτιμωρία, αυτοκαταδίκη, αυτοεγκλεισμός του ανθρώπου στη μοναξιά και το αδιέξοδό του, αυτοπαράδοσή του στον θάνατο, είναι η ίδια η κόλαση μέσα μας, γέννημα της εκλογής του ΟΧΙ του διαβόλου αντί του ΝΑΙ του Θεού, κατά τον π. Παύλο Ευδοκίμωφ.
Και κατέληξε ο Μητροπολίτης: «Σαν μικρόβιο μας έπληξε και αρρώστησε τη φύση μας η αμαρτία μέχρις εσχάτων. Για τούτο και βιώνεται σαν ασθένεια της ανθρωπίνης φύσεως που αποσχίστηκε από την πραγματικότητα του Θεού, για να κραυγάση ο χρυσόγλωσσος της Εκκλησίας Ιωάννης: “Τα περισσότερα νοσήματα οφείλονται στα αμαρτήματα και γλιστρήματα της ψυχής”!».
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε αναγνώστες και ιεροψάλτες τα Πνευματικά Τέκνα του π. Χρυσάνθου, κ.κ. Κλεάνθη Κουβαλάκη και Λεωνίδα Καλαντζή. Προ δε της Απολύσεως προεχείρισε σε Πνευματικό-Εξομολόγο τον π. Χρύσανθο, τονίζοντάς του ότι καλείται να προσφέρη διά του Ιερού αυτού Μυστηρίου της αγάπης ίαση σε πληγωμένες καρδιές και να προχέη βάλσαμο σε πονεμένες ψυχές.
Περισσότερες φωτογραφίες:
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος με τους Διακόνους του μετέβη στον πάγκαλλο και λίαν ευπρεπισμένο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιοχώρας, όπου ιερουργεί ο λίαν αγαπητός του Πρωτ. π. Χαράλαμπος Κωστόπουλος και χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Της όλης Ακολουθίας μετείχαν οι Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζανάς και π. Θεόκλητος Παρδάλης. Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε για τον χοροστατούντα η κατά το μέσον της Ακολουθίας προσέλευση του γλυκυτάτου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας Παν. Αρχιμ. π. Ειρηναίου Μιχαηλίδη, ακολουθούμενου από το πνευματικό του τέκνο και φοιτητή Θεολογίας κ. Χρήστο Αθανασόπουλο. Παρέστη ως εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου Πολυγύρου ο ευλαβέστατος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο οποίος πράγματι αποτελεί στήριγμα για τις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας.
Ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Παρδάλης, πνευματικό ανάστημα και τέκνο του Επισκόπου μας, ο οποίος ανέπτυξε γλαφυρότατα τις επιπτώσεις της αμαρτίας ως ελεύθερης επιλογής του ανθρώπου, στις πρακτικές, κοινωνικές και ψυχικές διαστάσεις του κόσμου. Πατερικώτατη η δομή του λόγου του, κατοχυρωμένη στη λειτουργική Παράδοση της Εκκλησίας, με αναφορές στους σύγχρονους μεγάλους Θεολόγους της Ορθοδοξίας και κυρίως αμεσώτατος ο λόγος του! Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα, πατρικώς συγχαίρων για το γεγονός, είπε συγκεκριμένα: «Ετέχθη ημίν σήμερον ιεροκήρυξ!».
Μακάρι, ο Επισκοπικός λόγος να αποβή αληθινός και ουσιαστικός.
Περισσότερες φωτογραφίες:
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.