Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, διοργάνωσαν εκδήλωση, στα πλαίσια των κοινών τους δράσεων για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, με θέμα: “trafficking… ΟΙ_ΑΝΘΡΩΠΟΙ_ΔΕΝ_ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ. Παρατηρούμε – Αναγνωρίζουμε – Καταγγέλλουμε την εμπορία ανθρώπων”.
“Χρειάζεται να τονιστεί η ηθική ευθύνη για την ύπαρξη της εμπορίας των ανθρώπων και ατομική και συλλογική και σε αυτό θα στοχεύσουμε ως Εκκλησία”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Α21 Greece, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Ηρώων, Άνω Λιόσια).
Η ομιλία του Μητροπολίτη Ιλίου
Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στον ορισμό της έννοιας trafficking:
“Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς το οργανωμένο έγκλημα της εμπορίας των ανθρώπων και σε αυτό έχει συμβάλλει τόσο η πανευρωπαϊκή οργάνωση Α21 Greece όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης με το ενδιαφέρον τους, καθώς και άλλοι παράγοντες.
Οι ειδικοί του θέματος κάνουν λόγο για μία σύγχρονη μορφή δουλείας με χιλιάδες θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση, ό, τι παλιότερα ονομάζαμε εμπόριο λευκής σαρκός, αλλά και για την καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσία και για την αφαίρεση οργάνων. Περιλαμβάνονται όλα αυτά. Το εμπόριο ανθρώπων για την γενετήσια εκμετάλλευση που περιλαμβάνει την ψυχαγωγία ενηλίκων, την σεξουαλική εργασία δρόμου, σε ιδιωτικά διαμερίσματα, μέσω πρακτορείων συνοδών, επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες που είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων το 95 %, συνεπώς πρόκειται για έγκλημα με σαφή διάσταση φύλου”.
Η ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος:
“Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά άρχισε η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και παιδιών με πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν σε διεθνή και εθνικά πλαίσια. Η εμπορία γυναικών με σκοπό την γενετήσια εκμετάλλευση είναι σοβαρή μορφή βίας κατά των γυναικών. Στα πλαίσια του ΟΗΕ η πορνεία και η πορνογραφία αναγνωρίζονται ως μορφές βίας κατά γυναικών και ως παραβίαση της αξιοπρέπειας ανθρώπων που προστατεύονται νομικά”.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: “Σε όλο αυτό το περιβάλλον, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο ο Δήμος Φυλής που είναι δίπλα και διοργανώνουμε μαζί αυτές τις εκδηλώσεις αλλά είναι και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων Ιλίου και Πετρουπόλεως οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μαζί μας από το 2017 αυτήν την προσπάθεια κατά της βίας, της ενδοοικογενειακής βίας προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μέσω τηλε-υπηρεσιών να στέλνουμε υποθέσεις”.
“Η εμπορία των ανθρώπων είναι από τα ειδεχθή εγκλήματα με δύσκολες πτυχές γιατί υπάρχουν σκοτεινές γωνιές στην ανθρώπινη φύση”, είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το ζήτημα της ποινικής ευθύνης του «πελάτη»:
“Η σημαντικότατη διάσταση ωστόσο, δεν πολυεμφανίζεται στην εγχώρια δημόσια συζήτηση και είναι ίσως καιρός να εστιάσουμε σε αυτό. Δηλαδή το γεγονός ότι η εμπορία ανθρώπων χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τον «πελάτη», από τον χρήστη των «υπηρεσιών» αυτών των σύγχρονων σκλάβων. Αν δεν υπήρχε ζήτηση, δεν θα υπήρχε και προσφορά. Σαν να έχουμε οικονομικά μεγέθη. Οποιαδήποτε συζήτηση για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων δεν έχει νόημα αν δεν σκοπεύεις τη λύση του προβλήματος της ζήτησης. Για αυτό κάποιες χώρες, με πρωτοπόρους τη Γαλλία και τη Νορβηγία που έχουν τροποποιήσει το ποινικό τους δίκαιο, κάνουν καμπάνιες που στοχεύουν τον πελάτη και άλλες επιβάλλουν την ποινική ευθύνη του «πελάτη». Ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε και εμείς να εξετάσουν εδώ το τι θα μπορούμε να κάνουμε γύρω από αυτό”.
Ως προς το τι μπορε΄ινα κάνει η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ιλίου, είπε: “Όσον αφορά την ποιμαντική της Εκκλησίας μας σχετικά με τις διαστάσεις που έπρεπε να έχει στην εμπορία των ανθρώπων πέρα από την παραδοσιακή αρωγή των θυμάτων χρειάζεται να τονιστεί η ηθική ευθύνη για την ύπαρξη της εμπορίας των ανθρώπων και ατομική και συλλογική και σε αυτό θα στοχεύσουμε ως Εκκλησία”.
Η ομιλία του Δημάρχου Φυλής
Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της πολιτείας, της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση του φαινομένου:
“Οργανώνουν αυτές τις Ημερίδες όχι μόνο για ακουστεί το θέμα και να προωθήσουμε τις λύσεις στο θέμα. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος για την εμπορία των ανθρώπων δεν είναι μόνο το εμπόρευμα, αλλά είναι και ο «πελάτης». Δεν θα υπήρχε «εμπόρευμα» αν δεν υπήρχαν «πελάτες». Πρέπει η πολιτεία, η κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί εμπορία ανθρώπων δεν είναι εμπορία με το καθαρό χαρακτήρα αυτής της λέξης. Εμπορία ανθρώπων είναι και όταν ένα παιδί, όταν μία μικρή κοπέλα εκβιάζεται από το σπίτι της για να παντρευτεί κάποιον άνθρωπο για λόγους συμφέροντος. Εμπορία ανθρώπων είναι, αν θέλετε, και όταν ένας άνθρωπος εργάζεται σκληρά, και δεν γίνεται αυτό στη χώρας μας εκτιμώ αλλά σε άλλες χώρες, για να παράγει εργασία για κάποιους που τον θεωρούν δούλου. Στη χώρα μας , πρέπει να αναδείξουμε το θέμα, να πολεμήσουμε, να το καταδικάσουμε. Και ο Δήμος Φυλής, σε ό,τι η πολιτεία το χρειάζεται, θα είναι δίπλα της”.
Τέλος, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι “είναι πρωτεύων θέμα να πωλείται ο άνθρωπος. Και είναι πρωτεύων θέμα να υπάρχει εμπορία ανθρώπων, το trafficking”.
Ομιλητές-συμμετέχοντες:
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός
Γεράσιμος Γεννατάς, ηθοποιός
Ντόρα Κουτροκόη, δημοσιογράφος
Ευλαμπία Ρέβη, δημοσιογράφος
Ηρακλής Μοσκώφ, Eιδ. Γραμμ. Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Υπ/ Μετανάστευσης και Ασύλου
Γιάννης Ζουγανέλης, ηθοποιός
Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος
Δημήτρης Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος
Μάριος Στρόφαλης, μουσικοσυνθέτης
Μαριάννα Πολυχρονίδη, ηθοποιός
Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός
Μαρίνα Ντονοπούλου, Διευθύντρια Α21 Greece
Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος
Χάρης Ρώμας, ηθοποιός – Αντιπερ/χης πολιτισμού και αθλητισμού