15/10/2024 15/10/2024 Με προγραμματική σύμβαση μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού, γίνεται το πρώτο βήμα για να διασωθεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο, ο Άγιος Γεώργιος Νεγάδων. Η απόφαση ελήφθη από την Περιφερειακή Επιτροπή και μαζί εγκρίθηκε το ποσό των 320 χιλιάδων για τις πρώτες εργασίες, ειδικά στην στίφη. Ο...
15 Οκτωβρίου, 2024 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2024 - 18:45

Έγινε το πρώτο βήμα για τη διάσωση του θρησκευτικού μνημείου, του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων

Διαδώστε:
Έγινε το πρώτο βήμα για τη διάσωση του θρησκευτικού μνημείου, του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων

Με προγραμματική σύμβαση μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού, γίνεται το πρώτο βήμα για να διασωθεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο, ο Άγιος Γεώργιος Νεγάδων.

Η απόφαση ελήφθη από την Περιφερειακή Επιτροπή και μαζί εγκρίθηκε το ποσό των 320 χιλιάδων για τις πρώτες εργασίες, ειδικά στην στίφη.

Ο Άγιος Γεώργιος, στην κεντρική πλατεία του χωριού, είναι τρίκλιτη, μεγάλων διαστάσεων, ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα, διαμόρφωση υπερώου επάνω από τον νάρθηκα και προσθήκη περιστώου. Το επιβλητικό καμπαναριό, εξαγωνικής κάτοψης, με τοξωτά ανοίγματα στο ανώτερο τμήμα του, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού, ολοκληρώνοντας την μεγαλοπρέπεια του μνημείου.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι τρισυπόστατος, καθώς το βόρειο κλίτος αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα και το νότιο κλίτος της εκκλησίας στον άγιο Δημήτριο, σε ανάμνηση παλαιότερων ναών στην περιοχή των Νεγάδων. Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1792 και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1795.

Η μακραίωνη ιστορία του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου μαρτυρείται, τέλος, από την διατήρηση ενός πρόσφορου (λειτουργιάς) για πάνω από 250 χρόνια στο χώρο του ναού, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νεγάδων από έναν παλαιότερο ναό του χωριού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων