Η επιστημονική ημερίδα για την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της Μητρόπολης Κίτρους
Με επιτυχία διοργανώθηκε η επιστημονική ημερίδα για την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακές διαδρομές στη Θρησκευτική Πολιτιστική Κληρονομιά της Πιερίας. Από την τεκμηρίωση στην αξιοποίηση», πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που εδρεύει στην Κατερίνη.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics, Κατερίνη, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, με την υποστήριξη του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ).
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Αράπης, ο οποίος αφού μετέφερε τις ευλογίες και τις θερμές ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου σε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ημερίδας και συνετέλεσαν με το επιστημονικό τους κύρος ώστε η εκδήλωση να έχει ευρεία απήχηση, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εισηγητές και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρευρέθηκαν.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Πιερία έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη λόγω του θρησκευτικού της πλούτου, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακραίωνη ιστορία της. Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας, που είναι διάσπαρτα σε όλη την γεωγραφική έκταση της Ιεράς μας Μητροπόλεως είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς και αποτελούν βασικό πόλο έλξης επισκεπτών. Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, οι τοιχογραφίες και οισπάνιες ιερές και εφέστιες εικόνες, οι επιβλητικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια και τα μετόχια, τα λειτουργικά βιβλία και ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια και τα κειμήλια, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση προς το θρησκευτικό στοιχείο και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη χριστιανική λατρεία.Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους επισκέπτες, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες, αλλά και γενικότερα μορφωτικές, καθώς υποχρεωτικά διασυνδέονται με την ιστορία του τόπου, την αρχαιολογία, τις τέχνες, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία τόνισε: «Όλες οι δράσεις, όπως και η σημερινή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε υπό την πατρική μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου, αποτελούν αναγκαία διαχειριστικά εργαλεία που αναδεικνύουν τη θρησκευτική πολιτιστική μας κληρονομιά, ενισχύουν τη διαφοροποίηση της τουριστικής επωνυμίας της Πιερίας, ενώ συμπληρωματικά εμπλουτίζουν το συνολικό τουριστικό προϊόν της Πιερίας και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα του νομού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Κλείνοντας τη σειρά των χαιρετισμών, ο πρόεδρος το Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Καθηγητής κ. Δημήτρης Αηδόνης δήλωσε: «Με χαρά φιλοξενoύμε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος τη σημερινή ενδιαφέρουσα ημερίδα. Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιες επιστημονικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στην εύρεση κοινής συνισταμένης για την συνέργεια μεταξύ των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και των κοινωνικών φορέων για ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Πιερίας, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών».
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άκουσαν με ενδιαφέρον και προσοχή τους εξαιρετικούς επιστήμονες-εισηγητές, οι οποίοι από την οπτική του γνωστικού τους αντικειμένου, ανέλυσαν το θέμα της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κων/νου Κουκοδήμου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μπεϊνάς, ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ανάπτυξης κας Άννας Μάνης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Πιερίας κ. Γιώργος Μακρής, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, Συλλόγων και Φορέων, Καθηγητές-μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους εισηγητές, τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και τους παρευρισκόμενους.
Σημειώνεται ότι ήδη η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος μέσω της αγαστής συνεργασίας με τη Συνοδική Επιτροπή Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος , την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους τρεις Δήμους της Πιερίας, τον ΠΟΤΑΠ, με ακαδημαϊκά Ιδρύματα όπως το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ.ά. και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού και τη συστηματική προβολή της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς της Πιερίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.