Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
17 Σεπτεμβρίου, 2023

Μητροπολίτης Κίτρους: Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής ελευθερίας είναι η ύπαρξη των αρετών στη ζωή του ανθρώπου

Διαδώστε:

Στο γραπτό κήρυγμά του για την Κυριακή μετά της Υψώσης του Τιμίου Σταυρού, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μεταξύ άλλων τόνισε: “Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής ελευθερίας είναι η ύπαρξη των αρετών στη ζωή του ανθρώπου. Η πίστη, η αγάπη, η ταπείνωση, η πραότητα κ.α. φανερώνουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Αυτόν που έχει κύριο της ζωής του τον Χριστό. Αυτόν που πορεύεται με χαρά και ελπίδα τον δρόμο της ζωής και ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες”.

“Το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας, χρειάζεται αγώνα για διατήρηση. Ο τρόπος διατήρησης είναι η αυταπάρνηση: «Όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του, θα τη χάσει. Όποιος την χάσει για εμένα και το Ευαγγέλιό μου, θα την σώσει», λέγει ο Χριστός. Αυτό σημαίνει αποφασιστική και δυναμική προσπάθεια για εκκοπή των παθών και της αμαρτίας. Ταυτόχρονα, σημαίνει θυσιαστικό πνεύμα αγάπης προς τους συνανθρώπους μας”, υπογράμμισε.

Ολόκληρο το κήρυγμα:

Όπως ακούσαμε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία, ψάλαμε ύμνους σχετικούς με τον Τίμιο Σταυρό. Αυτό συμβαίνει επειδή η εορτή της Υψώσεως, διαρκεί παραπάνω από μια ημέρα. Αυτό ισχύει για όλες τις μεγάλες εορτές, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τη Θεία Ανάληψη κλπ.

Η παρούσα εορτή, δικαίως θεωρείται μεγάλη. Πρώτον, διότι ο δρόμος για τον Παράδεισο άνοιξε με την σταυρική θυσία και την Ανάσταση του Χριστού. Δεύτερον, επειδή και η δική μας ζωή είναι σταυροαναστάσιμη. Είναι η συνεχής άρση του προσωπικού μας σταυρού που συνοδεύεται από την αίσθηση της Χάριτος του Θεού, που δημιουργεί μέσα μας αναστάσιμη χαρά. Αυτή είναι η δική μας συμμετοχή στον Σταυρό του Κυρίου. Γι’ αυτό η ζωή κάθε Χριστιανού είναι συνδεδεμένη με τον Σταυρό του Χριστού.

Σήμερα, ο Χριστός είπε «όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας άρει τον σταυρό του και ας με ακολουθήσει». Μ’ αυτά τα λόγια απευθύνει πρόσκληση σε σταυρική πορεία. Προορισμός όσων ακολουθήσουν, είναι η ελευθερία. Ελευθερία από τη σκλαβιά της αμαρτίας.

Τί προκαλεί τη σκλαβιά της αμαρτίας; Ο πόλεμος σαρκός και πνεύματος. Οι αμαρτωλές επιθυμίες του σώματος και η αμέλεια για τα πνευματικά είναι ο πρώτος αντίπαλος. Ο δεύτερος, είναι η αποφυγή όλων αυτών και η εξάσκηση των αντιθέτων τους αρετών.

Πώς ορίζεται η ελευθερία του ανθρώπου; Η ανθρώπινη ελευθερία, είναι δώρο του Θεού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου, μαζί με την αυτοσυνειδησία και το αυτεξούσιο. Δηλαδή, την αντίληψη της σπουδαιότητος της ανθρώπινης ύπαρξης, του ουράνιου προορισμού του ανθρώπου και της δυνατότητός του για επιλογή μεταξύ κακού και καλού.

Ο Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως, ο άγιος του εικοστού αιώνα, διδάσκει ότι η ελευθερία του ανθρώπου ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού. Το θέλημα το Θεού, εκφράζεται μέσα στις άγιες εντολές Του. Αν υπακούσουμε στο θέλημά Του, θα νικήσουμε την αμαρτία. Αυτή η νίκη είναι η εκπλήρωση του σκοπού του ανθρώπου, που είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού.

Το θέλημα του Θεού, έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία του ανθρώπου; Δεσμεύει τυρανικά τη θέλησή του; Όχι. Το θέλημα του Θεού είναι ο φυσιολογικός τρόπος ζωής για τον οποίο είναι πλασμένος ο άνθρωπος. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο για μια ζωή χωρίς αμαρτία, χωρίς πάθη και χωρίς θάνατο. Γι’ αυτό είπαμε πριν ότι η ελευθερία ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού και δεν έρχεται σ’ αντίθεση μ’ αυτό.

Ο άνθρωπος, εξάλλου, ως ελεύθερο δημιούργημα του Θεού, δέχεται ή απορρίπτει το θέλημά Του. Βέβαια, καθένας φέρει την ευθύνη της πράξης του. Η αποδοχή του θελήματος του Θεού εκφράζεται με τη συνεργασία από πλευράς του ανθρώπου. Για παράδειγμα, λέμε ότι ο Χριστός είναι και σωματικά παρών στη Θεία Λειτουργία. Όμως, για την τέλεση της χρειάζονται ιερείς, ψάλτες, κάποιοι που θα φροντίσουν για το πρόσφορο κλπ. Όλοι τους είναι άνθρωποι που συνεργάζονται με τον Θεό για την επιτέλεση του έργου Του. Παρόμοια συμβαίνει και σε θέματα που αφορούν την προσωπική πορεία καθενός μας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής ελευθερίας είναι η ύπαρξη των αρετών στη ζωή του ανθρώπου. Η πίστη, η αγάπη, η ταπείνωση, η πραότητα κ.α. φανερώνουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Αυτόν που έχει κύριο της ζωής του τον Χριστό. Αυτόν που πορεύεται με χαρά και ελπίδα τον δρόμο της ζωής και ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Αντίθετα, το μίσος, η υπερηφάνεια, ο θυμός και όλα τα πάθη, φανερώνουν άνθρωπο σκλαβωμένο. Η ανεμελιά που υπόσχεται η ζωή χωρίς Χριστό, είναι ψεύτικη. Είναι το δόλωμα που χρησιμοποιεί ο πονηρός και αγκιστρώνει τον άνθρωπο. Τον αγκιστρώνει και δεν του αφήνει περιθώρια σκέψης και επιλογής. Του θολώνει το νου με την ένταση των αμαρτωλών επιθυμιών. Τον πνίγει από τη δυσωδία των ακαθάρτων παθών με τα οποία τον γεμίζει.

Το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας, χρειάζεται αγώνα για διατήρηση. Ο τρόπος διατήρησης είναι η αυταπάρνηση: «Όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του, θα τη χάσει. Όποιος την χάσει για εμένα και το Ευαγγέλιό μου, θα την σώσει», λέγει ο Χριστός. Αυτό σημαίνει αποφασιστική και δυναμική προσπάθεια για εκκοπή των παθών και της αμαρτίας. Ταυτόχρονα, σημαίνει θυσιαστικό πνεύμα αγάπης προς τους συνανθρώπους μας.

Η άρση του σταυρού μας, αγαπητοί μου, είναι μια πράξη επαναστατική. Ελευθερώνει τον άνθρωπο. Μια τέτοια αληθινή επανάσταση χρειαζόμαστε ο καθένας μας προσωπικά. Μια τέτοια επανάσταση χρειάζεται και η πατρίδα μας. Εύχομαι να την ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Διαδώστε: