Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Σχολ. Γονέων Κατερίνης (ΦΩΤΟ)
Με μεγάλη επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα και με πλήρη αποδοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 το 3ο Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, όποιος αναφέρθηκε στην γέννηση της Ιδέας της Σχολής Γονέων από τον πρώτο πρόεδρο κ. Δημήτριος Δημηνά. Άξιος συνεχιστής του έργου του αναδείχθηκε ο νύν Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης, όποιος κάνει γνωστό το έργο της Σχολής στα πέρατα της γης. Ο μητροπολίτης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τόνισε την σπουδαιότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας Σχολής, ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο για όλους τους ανθρώπους. Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος αξιολογώντας το συνολικό έργο της Σχολής διέκρινε την ανάδειξη της Ελληνικότητας ως το μεγαλύτερο αγαθό. Ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κ. Κορομπίλης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε το πλήθος του κόσμου που αγκάλιασε το έργο του Σχολής αλλά και όσους συνέδραμαν για να ολοκληρωθεί. Επεσήμανε την σπουδαιότητα της ύπαρξης της σχολής για την αφύπνιση και την πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου. Χαιρέτισε την Ομογένεια (η οποία έβλεπε σε live streming την εκδήλωση) αναφέροντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε 6.400.000 λεπτά θέασης σε 110 χώρες! Στον συντονισμό και παρουσίαση βρισκόταν η έγκριτη και γνωστή δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.
Την βραδιά έντυσε μουσικά η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Εστία Πιερίδων Μουσών και άκρως συγκινητικό ήταν το βίντεο με τον ασθενούντα πρώην Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθόνικο και το μήνυμα του για το αξιόλογο έργο της Σχολής.
Η κ. Βίκυ Φλέσσα παρέδωσε την σκυτάλη στον πρώτο ομιλητή, τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συνοδοιπορώντας με τους Εφήβους της Εποχής μας». Ακολούθησε η Δρ. Θεολογίας και Φιλόλογος κ. Βαρβάρα Μεταλληνού, η οποία μίλησε για την «Εφηβική ηλικία και τις Διαφυλικές σχέσεις». Η τελευταία ομιλήτρια ήταν η Νευρολόγος, Ψυχίατρος και Θεολόγος κ. Μάγδα Τσολάκη που έδωσε έμφαση στο θέμα: «Προοπτικές για το μέλλον του γάμου και της οικογένειας στην χώρα μας».
Στην συνέχεια Τιμήθηκαν 2 προσωπικότητες, ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος και ο Ομ. Καθηγητής του Παν. Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός οι οποίες προσέφεραν τόσα πολλά στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τα γράμματα του Έθνους μας και τίμησαν 11 φορές την Σχολή Γονέων Κατερίνης με τις εισηγήσεις τους όλα αυτά τα 30 χρόνια. Προβλήθηκαν ολιγόλεπτα βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα των 2 ανδρών που συγκίνησαν το ακροατήριο. Η κ. Γιάννα Καργάκου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε την Σχολή για την Τιμή και ότι ότι δεν ξεχάσαμε τον σύζυγό της, ενώ η κ. Βαρβάρα Μεταλληνού ανάγνωσε μήνυμα του π. Γεωργίου ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Μια μεγάλη προσωπικότητα που ετίμησε κυριολεκτικά αυτό το βήμα ήταν ο εκλεκτός συνάδερφος στην Ιστορική Έρευνα μακαριστός τώρα Σαράντος Καργάκος. Ο Θεός επέτρεψε να είμασθε απόντες από την Θεοφιλή σύναξη σας, ο μέν Σαράντος αυλιζόμενος στην Ουράνια Πατρίδα, η δε ταπεινότητα μου, λόγω της αδόκητης περιπέτειας μου, που ελπίζω να παρέλθει, μέχρις ότου κληθώ και εγώ να συναντήσω τον αείμνηστο Σαράντο, για να παρακολουθούμε από ψηλά την Ευλογημένη δραστηριότητα της Σχολής Γονέων Κατερίνης»
Η βραδιά έκλεισε με τα τιμητικά βραβεία και τα δώρα σε όλα τα μέλη παλιών Δ.Σ που συνέδραμαν στον έργο στην ίδρυση και στην συνέχεια της σχολής όλα αυτά τα 30 χρόνια.
Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης
Θέμα: “Συνοδοιπορώντας με τους εφήβους της εποχής μας”
Συνοδοιπορούμε με τους εφήβους όταν συναναστρεφόμαστε και συνομιλούμε μαζί τους. Τους καταλαβαίνουμε, όταν είμαστε στη μέση ηλικία, όταν τους αντιμετωπίζουμε με αγάπη, ταπείνωση και κατανόηση. Στα σημερινά δύσκολα χρόνια με την πολύωρη εξωτερική δουλειά των γονέων και την πιθανή αποξένωση των συζύγων δεν μένει καιρός για την ψύχραιμη αντιμετώπιση των εφήβων. Επιτυγχάνονται πολλά όμως αν τους προσεγγίσαμε στην παιδική ηλικία με αγάπη και διάλογο, ευγένεια και κανόνες. Να μάθει το παιδί από μικρό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να αγαπήσει, να αγαπηθεί και να ξέρει ότι έχει αξία. Έτσι όταν στην εφηβική ηλικία θα βλέπει τις σωματικές του αλλαγές, την ανάπτυξη της κρίσης του, το ενδιαφέρον για το άλλο φύλο και θα νιώθει την ανάγκη να επαναστατεί, θα στηρίζεται στην ασφάλεια του πατέρα του και στην αγάπη της μάνας του που θα του δείχνει την ομορφιά της ζωής. Όταν θα πέφτει η αυτοεκτίμησή του, θα αισθάνεται πικρία και απογοήτευση για το αβέβαιο μέλλον του, δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται τις κρίσεις και θα είναι επιρρεπής στις εξαρτήσεις, τότε η Εκκλησία (στην οποία τον οδήγησαν από την παιδική ηλικία οι γονείς του) θα του δίνει την αξία διά του Θεού.
Η Εκκλησία στις κρίσεις θα τον δυναμώνει με την προσευχή, στις εξαρτήσεις με την εγκράτεια και την νηστεία, στην δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων με την εξομολόγηση, στην μοναξιά με την πνευματική οικογένεια της ενορίας. Ο έφηβος έχει ανάγκη αυτονόμησης, αναζητά λογικές απαντήσεις, θέλει να ενημερώνεται σωστά για θέματα σεξουαλικής ζωής. Η αγωγή των παιδιών είναι υπέρτατη τέχνη. Τότε πετυχαίνει η παιδαγωγική των γονιών, δασκάλων και ιερέων όταν κατανοούν την ανεπάρκειά τους για ένα τέτοιο έργο.
κ. Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού
Θέμα: “Εφηβική ηλικία και διαφυλικές σχέσεις”
Κατά τον Αριστοτέλη οι νέοι είναι παθιασμένοι, οξύθυμοι και παρασύρονται από τις ορμές και τις έντονες επιθυμίες τους. Παρόμοια και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τους παρομοιάζει με μανιασμένο πέλαγος.
Σήμερα χαρακτηρίζονται οργισμένα νιάτα, νιώθουν αναστάτωση, άγχη, απογοητεύσεις και απορρίψεις. Σε έρευνα μαθητών β’ λυκείου για την σεξουαλικότητα διαπιστώθηκαν οι ανώριμες σχέσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για τα κορίτσια ιδίως και την κοινωνία ευρύτερα. Διαπιστώνονται λόγω άγνοιας και θήρευσης ηδονής που επιφέρει οδύνη ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα 15 χρόνια και αμβλώσεις. Η συνάντηση με το άλλο φύλο δεν αίρει την μοναξιά και αποδεικνύεται η ρήση του ποιητή Rilke ότι “οι νέοι είναι ανίκανοι που δεν αντικρύζουν την σοβαρή πτυχή της ζωής”.
Η γενετήσια λειτουργία είναι θείο δώρο και ευλογία Θεού με το μυστήριο του γάμου. Σήμερα ευτελίζεται από πολλούς η συνάντηση με το άλλο φύλο με σκοπό μόνο την θήρευση της ηδονής. Από την στ’ δημοτικού στις μέρες μας τονίζεται από “ειδικούς” το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται σωστά από γονείς και ειδικούς για να αποφεύγεται η άγνοια και η παραπληροφόρηση που κυριαρχούν σε ύποπτα βιβλία και περιοδικά και στο Διαδίκτυο.
Η ειλικρίνεια και ο σεβασμός να προηγούνται στην συνάντηση με το άλλο φύλο που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως άνθρωπο. Με την υπέρβαση που είναι χάρισμα θεϊκό, την ασκητική ζωή ή την προσφορά στον συνάνθρωπο στην κοινωνία, αποδυναμώνεται η φροϋδική άποψη ότι η έλλειψη σεξουαλικής ζωής δημιουργεί συμπλέγματα. Άλλωστε αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η λεγόμενη σεξουαλική απελευθέρωση κρύβει και οικονομικό κέρδος. Η σωστή πληροφόρηση επιτυγχάνεται με λόγο και τρόπο ζωής με σεβασμό πάντα στις διαχρονικές αξίες.
κ. Μάγδα Τσολάκη
Θέμα: “Οι προοπτικές για το μέλλον του γάμου και της οικογένειας στην χώρα μας “
Η Συγκλονιστική ομιλία της ξεκίνησε με την φράση «Θα μιλήσω ως επαίτης» και απευθύνθηκε σε δικαστικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, ιερείς, παιδαγωγούς, γονείς και παιδιά. Απευθυνόμενη στο αξιόλογο έργο της Σχολής Γονέων έκανε θερμή παράκληση να δημιουργηθεί και ένα σχολείο με ελληνορθόδοξο πνεύμα. Η χριστιανοσύνη εάλω και το οικοδόμημα εθραύσθη ομολόγησε ο Εngelhardt που από καθολικός έγινε χριστιανός. Η νέα τάξη πραγμάτων μας οδηγεί σε μια νέα πυραμίδα αξιών και στην συνέχεια σε πλήρη αποδόμηση της συλλογικής μας ταυτότητας, εθνικής, θρησκευτικής, ιστορικής, έμφυλης. Την σύγχρονη εποχή πλήττονται τα θεμέλια του Ελληνισμού, η οικογένεια και είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί ο αξιακός κώδικας με βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τον Θεό και την πατρίδα. Αν τοποθετήσουμε τους Άγιους πατέρες στην σημερινή εποχή του εκφυλισμού θα ξεσήκωναν τον κόσμο, ενώ σήμερα επικρατεί μια ενοχή σιωπή. Οι τρεις Ιεράρχες τόνισαν την σπουδαιότητα της παιδείας και δη της εκκλησιαστικής, γιατί αναζητούμε ολυμπιονίκες σε πνευματικά αγωνίσματα. Η οικογένεια είναι λέξη ιερή και ο άνδρας οφείλει να αγαπά την γυναικά του με τα ελαττώματα της, ενώ η γυναίκα οφείλει να παρηγορεί, να είναι στήριγμα και θεμέλιος λίθος της οικογένειας. Διότι ο γάμος είναι ένα μυστήριο μέγα και όπου δεν υπάρχει Θεός έρχονται και τα διαζύγια. Η μητέρα είναι η φωνή το Θεού. Επιπρόσθετα, η δικαστική εξουσία δεν αντιδρά στο ξεπούλημα της Θράκης και της Μακεδονίας. Μα δυστυχώς ούτε η πολιτική που έβγαλε τα αγάλματα από τον φυσικό χώρο και τα κλείδωσε σε μουσεία. Οφείλουμε ως Έλληνες να αποστραφούμε την Δύση και να επιστέψουμε στο ρητό «Η Ελλάδα στους Έλληνες». Οι γονείς πρέπει να πλησιάσουν τα παιδιά τους, να τα αφουγκραστούν και να εξοβελίσουν την τεχνολογία. Τα Μ.Μ.Ε οφείλουν να σφυρηλατούν και να πρεσβεύουν την αλήθεια . Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τους ήρωες, τους αρχαίους μας φιλοσόφους αλλά και Αγίους. Τα παιδιά πρέπει να μπουν στην εκκλησία γιατί εκεί ανήκει η κάρδια τους. Γι’ αυτό και τα σχολεία πρέπει να αλλάξουν τον παιδευτικό χαρακτήρα τους γιατί η βρύση ποτίζει το σώμα, ενώ το σχολείο την ψυχή. Η εισηγήση της κ. Τσολάκη προβλημάτισε τους ακροατές της Σχολής Γονέων θέτοντας την Ευθύνη του καθενός μας «επί των τύπων των ήλων»
Τα Φωτογραφικά Στιγμιότυπα της εκδήλωσης είναι ευγενική χορηγία του Φωτορεπόρτερ Ζάρκου Λεωνίδα. Η προσφορά καφέ της εταιρείας «The Coffee Industry» ενώ τον στολισμό της αίθουσας και η προσφορά ανθοδεσμών στους ομιλητές τα ανθοπωλεία «Βουβουδάκης»
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.