Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
14 Αυγούστου, 2024

Θεομητορικές Λιτανείες στην Παραλία Κατερίνης και στον Πλαταμώνα

Διαδώστε:

Θεομητορικές Λιτανείες του Επιταφίου της Παναγίας της εικόνας Παναγίας της Τριχερούσας, αντιγράφων από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, που φυλάσσονται στους παραπάνω Ιερούς Ναούς πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στην Παραλία Κατερίνης και το βράδυ της Τρίτης 13 Αυγούστου στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Αρχικά τελέστηκε η Παράκληση της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην Παραλία και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Πλαταμώνα, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, κατά την οποία λιτανεύθηκε στον πεζόδρομο και σε οδούς της Παραλίας τη Δευτέρα και στους κεντρικούς δρόμους του Πλαταμώνα την Τρίτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία και τις δύο ημέρες συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, Έλληνες και ξένοι, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι ακολούθησαν με ευλάβεια τη λιτανευτική πομπή στην Παραλία και στον Πλαταμώνα.

Επιστρέφοντας η λιτανεία, τελέστηκε στα προπύλαια του κάθε Ιερού Ναού δέηση στα ελληνικά, σλαβονικά και ρουμανικά, λόγω της αυξημένης παρουσίας πιστών από τις αντίστοιχες βαλκανικές χώρες.

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, στην οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη σημασία του εορτασμού της Κοιμήσεώς της.

Τόσο στην Παραλία Κατερίνης όσο και τον Πλαταμώνα, στην Παράκληση και στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλών τοπικών Φορέων.

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας είναι η ιστορική και εφέστια εικόνα του Σερβικού λαού. Αρχικά βρισκόταν στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, ο οποίος τη μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Παλαιστίνης.

Πριν 800 χρόνια ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, τη μετέφερε στο Άγιον Όρος, αποτελώντας πλέον την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το σέμνωμα του σερβικού λαού και όλων των πιστών.

Τα αντίγραφα της εικόνας βρίσκονται μόνιμα στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλαταμώνα, όπου καθημερινά τίθενται σε προσκύνηση.

Διαδώστε: