Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
28 Μαΐου, 2023

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κίτρους για την Κυριακή των Πατέρων

Διαδώστε:

Στην σημερινή Κυριακή των Πατέρων 28 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος κάλεσε όλους να “ακολουθήσουμε τη διδασκαλία των Πατέρων που μας χάρισαν τη μοναδική αλήθεια”.

Ας κλείσουμε τα αυτιά σε όσους λένε ότι, όλες οι θρησκείες είναι ίδιες ή ότι όλες οι θρησκείες λένε την αλήθεια με τον δικό τους τρόπο” τόνισε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως “στο σημερινό Ευαγγέλιο και οι άγιοι που εορτάζουμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι μόνο οι Ορθόδοξοι έχουμε την αλήθεια. Είθε, με αγώνα πνευματικό, να την κάνουμε ζωή και να τη μεταλαμπαδεύσουμε σε συνανθρώπους μας που τη στερούνται”

Το κήρυγμα του  Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιου

Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι απόσπασμα του Ευαγγελίου που διαβάσαμε τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα. Είναι κομμάτι του πρώτου από τα δώδεκα Ευαγγέλια, που ονομάζεται «Αρχιερατική Προσευχή» του Κυρίου. Η θεολογική του σημασία είναι μεγάλη. Η ερμηνεία του δύσκολη. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς διδάσκουν ότι, με την Αρχιερατική Προσευχή ο Χριστός διακηρύττει το Τριαδολογικό δόγμα. Τριαδολογικό δόγμα είναι η πίστη της Εκκλησίας για τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος: τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.
Στην περικοπή που διαβάσαμε σήμερα ο Χριστός είπε ότι φανέρωσε το όνομα του Θεού στους ανθρώπους. Όταν λέμε όνομα, εξηγούν οι Άγιοι Πατέρες, εννοούμε ότι ο Χριστός φανέρωσε πως ο Θεός είναι το ένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και έχει την ιδιότητα του Πατέρα. Εκείνος, ο Χριστός, είναι ο κατά φύση Υιός Του, δηλαδή τέλειος Θεός.
Όπως ίσως γνωρίζουμε, τον τέταρτο αιώνα σταμάτησαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών. Άρχισαν όμως άλλες δοκιμασίες, οι αιρέσεις. Αίρεση είναι κάθε διδασκαλία που έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Η αίρεση είναι επικίνδυνη, διότι όποιος πιστεύει σ’ αυτήν αμαρτάνει και χάνει την ψυχή του. Μια από τις φοβερότερες αιρέσεις ήταν αυτή που δίδασκε ο Άρειος. Έλεγε πως ο Χριστός ήταν κτίσμα και όχι τέλειος Θεός, ομοούσιος, όπως λέμε, με τον Πατέρα. Η αναταραχή, που προκάλεσαν οι απόψεις του Αρείου, ήταν μεγάλη. Για την επίλυση του ζητήματος, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας συγκάλεσε Οικουμενική Σύνοδο το έτος 325 μ. Χ.
Μεγάλος αριθμός επισκόπων και άλλων κληρικών από όλες τις Εκκλησίες συγκεντρώθηκε στη Νίκαια, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσά τους βρίσκονταν μεγάλοι Άγιοι, όπως ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Νικόλαος και άλλοι. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια κατά τους διωγμούς. Άλλος ήταν ακρωτηριασμένος, άλλος είχε κομμένη μύτη, άλλος δεν είχε μάτια, άλλος ήταν κουτσός κλπ. Πολλοί από αυτούς είχαν κάνει θαύματα. Παράδειγμα, ο Άγιος Ιάκωβος από τη Νίσσιβη θεράπευσε ασθενείς και ανέστησε νεκρό.
Για να αποδείξουν οι Άγιοι Πατέρες την αλήθεια, δεν εργάσθηκαν σαν διανοούμενοι ή επιστήμονες. Δε χρησιμοποίησαν τη φιλοσοφία και τις επιστήμες της εποχής. Χρησιμοποίησαν την Αγία Γραφή. Τις διδασκαλίες των Προφητών και των Αγίων Αποστόλων. Όμως δεν τα ερμήνευαν με τις δικές τους δυνάμεις. Ζητούσαν από τον Θεό να τους αποκαλύψει την αλήθεια. Δε διατύπωναν προσωπικές απόψεις, αλλά έψαχναν, με τον φωτισμό του Θεού, την αλήθεια.
Βέβαια, στη Σύνοδο δεν ήταν παρόντες μόνο επίσκοποι και κληρικοί, που πίστευαν την ορθόδοξη διδασκαλία. Ήταν παρόντες ο Άρειος και άλλοι, που συμφωνούσαν μαζί του. Οι Πατέρες δεν τους αντιμετώπισαν με μίσος. Πολεμούσαν την αιρετική διδασκαλία και προσεύχονταν με πόνο ψυχής για τη μετάνοια των αιρετικών. Κάποιοι από αυτούς πείστηκαν από τα επιχειρήματα των Αγίων Πατέρων και μετανόησαν. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, παρέμειναν αμετανόητοι στην αίρεση.
Μ’ αυτόν τον τρόπο εργάσθηκαν οι Άγιοι Πατέρες. Έτσι οδηγήθηκαν στη διατύπωση της ορθόδοξης διδασκαλίας. Με τη συνέργειά τους ο Θεός έκανε και έλαμψε η αλήθεια της πίστεώς μας. Αυτό φαίνεται από τα πολλά θαύματα που συνέβησαν και επιβεβαίωναν ότι η διδασκαλία των Πατέρων ήταν και είναι σωστή.
Εκτός από το πρόβλημα της αίρεσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η ημερομηνία κοινού εορτασμού του Πάσχα από όλους τους ορθοδόξους Χριστιανούς. Μόλις οι εργασίες τελείωσαν, οι Πατέρες έγραψαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, του γνωστού μας «Πιστεύω», προκειμένου να διδάξουν τον λαό του Θεού εύκολα και σύντομα την ορθή διδασκαλία.
Ο Θεός τίμησε μετά θάνατον με πολλά θαυμαστά σημεία αυτούς τους Πατέρες, που τιμούμε ως Αγίους σήμερα.
Είναι αυτοί που, όπως είπαμε στο Ευαγγέλιο, τους εμπιστεύθηκε ο Χριστός το όνομα του Θεού. Ας ακολουθήσουμε τη διδασκαλία τους. Ας έχουμε τη συνείδηση ότι μάς χάρισαν τη μοναδική αλήθεια. Ας κλείσουμε τα αυτιά σε όσους λένε ότι, όλες οι θρησκείες είναι ίδιες ή ότι όλες οι θρησκείες λένε την αλήθεια με τον δικό τους τρόπο. Το σημερινό Ευαγγέλιο και οι άγιοι που εορτάζουμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι μόνο οι Ορθόδοξοι έχουμε την αλήθεια. Είθε, με αγώνα πνευματικό, να την κάνουμε ζωή και να τη μεταλαμπαδεύσουμε σε συνανθρώπους μας που τη στερούνται. Αμήν!
Διαδώστε: