Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Καλάβρυτα εόρτασαν την Επέτειο των 201 ετών απ’ την Απελευθέρωση της πόλης, της πρώτης ελληνικής πόλης που στις 21 Μαρτίου 1821 αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, τον οποίο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Κατά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου χοροστάτησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ στην σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο για την πρόσκληση να βρεθεί στα Ιερά χώματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που η Μακεδονία σήμερα γιορτάζει μαζί με τα Καλάβρυτα και αν η Μακεδονία είναι ο πνεύμονας της Ελλάδας, τα Καλάβρυτα είναι η καρδιά της».
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιος Φωτόπουλος.
Ακολούθησε Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
Και στη συνέχεια μαθητική παρέλαση και αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821 απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
Το απόγευμα έγινε η αναπαράσταση της μάχης και της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» και ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές από Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
Κατά το επίσημο γεύμα, στην προσφώνηση του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Σήμερα, λοιπόν, συμπληρώνονται 201 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων, της πρώτης περιοχής στην Ελλάδα που αποτίναξε των τουρκικό ζυγό. Και 201 χρόνια απ’ την πρώτη και νικηφόρα πολεμική επιχείρηση σε βάρος των δυνάμεων των Τούρκων κατακτητών. Στα Καλάβρυτα έπεσε η πρώτη ντουφεκιά. Εδώ καταγράφηκε η πρώτη νίκη του Αγώνα. Απ’ τα Καλάβρυτα έφυγε το πρώτο χαρμόσυνο και εμψυχωτικό μήνυμα προς όλους τους Έλληνες. Από εδώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, όχι για τη συντριβή της Επανάστασης όπως κάποιοι περίμεναν, αλλά για τη συρρίκνωση, την παρακμή και αργότερα, για τη διάλυση μιας αυτοκρατορίας. Από εδώ, λοιπόν, ξεκίνησαν όλα. Απ΄ τα Καλάβρυτα , την «Κιβωτό του Έθνους» και την Αγία Λαύρα , το «Ιερό των Ελλήνων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων στην παρουσία, κατά τις φετινές εκδηλώσεις, των Δημάρχων Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Κώστα Λύρου.
«Και σήμερα, την ημέρα αυτής της πολύ σπουδαίας επετείου για όλο τον Ελληνισμό- έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή, να έχουμε μαζί μας τους Δημάρχους δύο πόλεων που διαδραμάτισαν εξίσου καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην νικηφόρα έκβαση της. Το Δήμαρχο Καλαμάτας και το Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, τους οποίους καλωσορίζουμε και τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους στις φετινές εκδηλώσεις. Αυτή η συνύπαρξη όλων μας -σήμερα στα Καλάβρυτα- που θα συνεχιστεί και στην Καλαμάτα και στο Μεσολόγγι, εκπέμπει μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας ».
Ενώ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Η Ιστορία δεν είναι μια «νεκρή» Επιστήμη. Δεν είναι μόνο το παρελθόν. Δεν είναι παρελθόν. Είναι πολύ περισσότερο το παρόν και το μέλλον μας. Και στις σελίδες της υπάρχουν πάντα οι λύσεις, οι διέξοδοι, οι κατευθυντήριες γραμμές και τα φώτα για κάθε κρίση που δοκιμάζει ή απειλεί την ανθρωπότητα. Στην Ιστορία οφείλουμε, λοιπόν, να στραφούμε όλοι όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Εκεί είναι γραμμένο το τι πρέπει να κάνουμε. Και αυτό έχει μεγάλη αξία και στους καιρούς που ζούμε».
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα Ιβέτα Χρικόνα (τα Καλάβρυτα πρόκειται ν’ αδελφοποιηθούν με την μαρτυρική πόλη Νεμέτσκα της Σλοβακίας, το προσεχές καλοκαίρι), οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Κώστας Μάρκου και Νίκος Καραθανασόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 21 Μαρτίου 1821: Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης ηχεί στα Καλάβρυτα
Με πληροφορίες από Kalavryta News / Κεντρική Φωτογραφία – Βίντεο: Kalavryta News