Με εσπερινό και θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου και στον Ιερό Ναό της Παναγίας αναμένεται να τιμηθεί και φέτος το Σάββατο και την Κυριακή 22/23 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου
Η ζωή της Εκκλησίας είναι μαρτυρία Ιησού Χριστού. Η μαρτυρία ολοκληρώνεται στο μαρτύριο. Στις 23 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη ενός Νεομάρτυρα, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, του δικού μας Αγίου. Δεκαπέντε ετών παιδί έφυγε από το Καρπενήσι και πήγε στην Πόλη, για να εργασθεί μαζί με τον πατέρα του, που είχε εκεί ένα μικρό παντοπωλείο. Κοντά σ’ έναν πρακτικό δάσκαλο άρχισε να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα, κι έξυπνος καθώς ήταν είχε μεγάλη πρόοδο. Μια μέρα ο δάσκαλος του, μπροστά σε πολλούς γενίτσαρους, τον έβαλε να διαβάσει το μάθημα, και το μάθημα ήταν ομολογία πίστεως, πως τάχα γινότανε μουσουλμάνος. Αυτό ήταν όλο· δεν μπορούσε πια να αρνηθεί πως έκαμε ομολογία και προσχώρησε στο Ισλάμ. Τον πήγανε στον κριτή, κι ο Νικόλαος με φωνές και διαμαρτυρίες υποστήριζε την αθωότητα του.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του στις δελεαστικές προτάσεις του κριτή·«Εγώ είμαι χριστιανός και για Θεό μου πιστεύω τον Ιησού Χριστό. Τις τιμές και τ’ αξιώματα, που μου τάζετε, δεν τα χρειάζομαι. Το Χριστό πιστεύω και δεν τον αρνιέμαι. Για τ’ όνομα του Χριστού πεθαίνω, μα Τούρκος δεν γίνομαι». Απλά λόγια, γεμάτα πίστη. Και ποιος τα λέγει αυτά; Ένα παιδί δεκαπέντε ετών, ο Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Με τον ίδιο τρόπο έδιναν τη μαρτυρία Ιησού Χριστού οι αρχαίοι μάρτυρες και αντιστέκονταν γενναιόφρονα στις δελεαστικές προτάσεις και τις εκφοβιστικές απειλές των διωκτών. Το τέλος ήταν η μαρτυρική τελείωση τους και η κατάταξη τους στη χορεία των Αγίων. Ο Άγιος Νικόλαος, μετά την ομολογία του αυτή, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε 65 ημέρες χωρίς ψωμί και χωρίς νερό, και μια Δευτέρα σαν και σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672 ο δήμιος τον αποκεφάλισε. Οι χριστιανοί αγόρασαν ακριβά το νεανικό σώμα και το έθαψαν στο μοναστήρι της Παναγίας στο νησί της Χάλκης. Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται τώρα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.
Αναζητούμε και ψάχνομε να βρούμε πρότυπα, για να παιδαγωγήσουμε τη νέα γενεά. Και βέβαια τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να είναι δικά μας, ορθόδοξα και Ελληνικά, γιατί εμείς δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κι αλίμονο αν το ξεχάσουμε, πως είμαστε ορθόδοξοι Έλληνες. Ποια λοιπόν καλύτερα πρότυπα μπορούμε να έχουμε, για να προβάλουμε στα μάτια των νέων μας από παλληκάρια σαν το Νικόλαο τον Καρπενησιώτη, που τα έδωσε όλα για όλα για την πίστη του και για την πατρίδα του;
Κάθε τόπος, όλη η γη είναι ποτισμένη και αγιασμένη με το αίμα των Αγίων Μαρτύρων, που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη, «ένεκεν εμού και του ευαγγελίου», καθώς είπε ο Ιησούς Χριστός. Και κάθε τόπος έχει «καύχησιν εν Κυρίω» για τους Αγίους Μάρτυρες του, που προβάλλει «εις πρεσβείαν» προς τον αρχηγό της πίστεως και σωτήρα Χριστό. Κι εμείς , εορτάζοντας την Ιερή μνήμη του Αγίου Νικολάου, που αυτός εδώ ο τόπος γέννησε και τον έστειλε νικητή και τροπαιοφόρο στο μαρτύριο, δοξάζουμε «εν Αγίω Πνεύματι» το υπερύμνητο και δοξασμένο όνομα του Πατέρα και του Υιού Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Εφέτος η εορτή του προστάτου και πολιούχου μας Αγίου τυγχάνει ημέρα Κυριακή. Σύμφωνα λοιπόν και με το εγκύκλιο σημείωμα του Σεβασμιωτάτου, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία θα τελεσθούν μόνο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου και στον Ιερό Ναό της Παναγίας αντιστοίχως.
Το Σάββατο (22/9) το απόγευμα στις 7:00 μ.μ. θα ψαλλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, με τη συμμετοχή των οριζόμενων λειτουργών.
Την Κυριακή (23/9) στις 7:00 π.μ. θα λάβουν μέρος οι Εφημέριοι των ενοριών του Καρπενησίου στην ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας με προεξάρχοντα τον σεπτό ποιμενάρχη μας.
Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα λάβουν μέρος άπαντες οι παρευρισκόμενοι και συμπροσευχόμενοι ιερείς.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 6:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τρεις διαφορετικές χορωδίες: α) Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, β) τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού ΜΕΣ Αβέρωφ ο Θετταλός (Λάρισα), γ) χορωδία και ορχήστρα Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.