Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος τοποθετήθηκε για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και κατ’επέκταση της ονομαστικής του εορτής η οποία συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ εκ Γρανίτσης και σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτείας πρέπει να τελεστούν “κεκλεισμένων των θυρών” και ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία.
Διαβάστε:
Αγαπητοί μου αδερφοί, Χριστός Ανέστη!
Μεταξύ των εορτών της Αναστασίμου περιόδου που διανύουμε, είναι και η εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η οποία συμπίπτει εφέτος και με την εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης.
Θα χρησιμοποιήσω για πολλοστή φορά τη φράση “τα ανθρώπινα ματαιώνουν τα θεία ” κι αυτό γιατί η παράταση των μέτρων λόγω κορονοϊού, μας στερεί τη δυνατότητα πανηγυρικού εορτασμού των αγίων μας. Ως εκ τούτου, οι εορτασμοί θα γίνουν όπως και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.
Η δυσκολία για μένα προσωπικά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω της ονομαστικής μου εορτής. Με λύπη, σας γνωρίζω το ότι δε θα δεχθώ τις ευχές σας, όπως άλλες χρονιές στο Επισκοπείο. Ζητώ όμως τις θερμές προσευχές σας προς τον πανάγαθο Θεό μας. Κι αυτό, για να μην αισθανθώ μόνος τελώντας τον εσπερινό του Αγίου την παραμονή και το πρωί τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, καθώς μέσα στο ναό, θα είναι ο αυστηρά απαιτούμενος αριθμός ανθρώπων. Κατ’ οικονομία, κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, θα δεχθώ ευχές μόνο όσων κληρικών το επιθυμούν, οι οποίοι θα έρχονται για λίγο και θα αποχωρούν στη συνέχεια.
Εύχομαι σε όλους τη Χάρη του Αγίου και Τριαδικού Θεού μας, την Χαρά της Αναστάσεως και τις συνεχείς πρεσβείες των Αγίων μας.
Με ευγνώμονα προς όλους σας αισθήματα.
Ο Μητροπολίτης σας
Ο Καρπενησίου Γεώργιος
Διαβάστε λίγα λόγια για τους Αγίους που εορτάζουν όπως δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου:
O Άγιος Μιχαήλ, καταγόταν από το χωριό Γρανίτσα Αγράφων. Γονείς του ήταν ο ευσεβής Δημήτριος και η ενάρετη Σωτήρα, οι οποίοι ανέθρεψαν τον Μιχαήλ «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου εξάσκησε το επάγγελμα του αρτοποιού, όλα δε τα χρήματα του τα μοίραζε στους πτωχούς και αδύνατους αδελφούς του.
Όταν προσπάθησε να κατηχήσει ένα τουρκόπουλο στη χριστιανική πίστη, εκείνο τον κατήγγειλε και ο Μιχαήλ οδηγήθηκε βίαια στο κριτήριο. Στην ανάκριση, όπου με παρρησία και βαθιά θεολογική γνώση απάντησε στις ερωτήσεις του κριτή, προσπάθησε να προσηλυτίσει και αυτούς τούς δικαστές του. Με συγκίνηση και θάρρος τόνισε στον δικαστή: «Μή χάνεις καιρόν ἀλλά παράδοσόν με εἰς τόν Θεόν μίαν ὥραν πρότερον ὅτι θέλω καί ἀγαπῶ νά γίνω θυσία τοῦ Κυρίου μου, νά ψηθῶ ὡς ἄρτος ἡδύς, νά βαλθῶ εἰς τήν Τράπεζαν τῆς ῾Αγίας Τριάδος καί νά προσφερθῶ ὡς εὐῶδες θυμίαμα εἰς αὐτόν». Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και τον έκαψαν ζωντανό στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 1547 μ.Χ., ημέρα Πέμπτη και ώρα ενάτη, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Το μαρτύριο του Αγίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στον υπ’ άριθ’ 727 Κώδικα του XVIII αιώνα στη Μονή Ξενοφώντος Άγιου Όρους, και στον υπ’ αριθ. 2142(129) Κώδικα του XVIII αιώνα της Μονής Εσφιγμένου. Το Μ. Ευχολόγιο αναφέρει τη μνήμη του στις 10 Μαρτίου 1544 μ.Χ.
Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής εορτάζει την Πέμπτη της Διακαινησίμου.
Ο Άγιος Γεώργιος. Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.
Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια του Αγίου μετακόμισε στη Λύδδα, την πατρίδα της μητέρας του. Σε νεαρή ηλικία, ο Γεώργιος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και εντάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες και την ανδρεία του κι έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στο σώμα της αυτοκρατορικής φρουράς.
Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.
Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημερομηνία αυτή τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με το Πάσχα, επειδή η ακολουθία του περιλαμβάνει αναστάσιμους ύμνους. Στην περίπτωση αυτή, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.