26/09/2022 26/09/2022 Με αναμμένη την ξυλόσομπα για πρώτη φορά φέτος, καθώς νωρίς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε κάτω του μηδενός, η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Κώττας της Καστοριάς. Παρά τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες χθες Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία πλήθους πιστών και αρχών του τόπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...
26 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:09
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 10:23

Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο του Καπετάν Κώττα από τον Μητροπολίτη Καστορίας

Διαδώστε:
Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο του Καπετάν Κώττα από τον Μητροπολίτη Καστορίας

Με αναμμένη την ξυλόσομπα για πρώτη φορά φέτος, καθώς νωρίς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε κάτω του μηδενός, η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Κώττας της Καστοριάς. Παρά τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες χθες Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία πλήθους πιστών και αρχών του τόπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τρισάγιο για τους Μακεδονομάχους Καπετάν Κώττα και τους συναγωνιστές του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο.

τΜε

Στην θεία λειτουργία συμμετείχε και ο Εφημέριος π. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Τογκαρίδης. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεολογίας-θεογνωσίας, που είναι ο πυρήνας και η βάση της παραδόσεώς μας. Από την θεολογία διαμορφώνονται και οι αρετές, οι αρχές και τα ήθη κάθε λαού. Και το συνέδεσε αυτό με τους Μακεδονομάχους Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και Καπετάν Κώττα.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Καπετάν Κώττα, κατάθεση στεφάνων και ομιλία του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων κ. Μιχάλη Παπανούση, παρουσία του Βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, του Αντιπεριφερειάρχη Φλωρίνης κ. Σωτήρη Βόσδου, του Δημάρχου Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, της Διευθύντριας του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρίας Αντωνίου, του Προέδρου των Φίλων του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα κ. Μάρκου Λάτσκου, των απογόνων Μακεδονομάχων κ.α.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το σπίτι του Καπετάν Κώττα, που λειτουργεί ως Μουσείο, και προσφέρθηκαν από τις γυναίκες του χωριού κεράσματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων