2η ημέρα Β’ Καραβαγγελείων: «Κοινωνική Μόνωση και Ψυχική Υγεία»
Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική Μόνωση και Ψυχική Υγεία» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, δεύτερη ημέρα των Β’ Καραβαγγελείων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους ήταν:
-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος «Η αφορμή της πραγματοποίησης της Ημερίδας»
-Η Υπουργός Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη «Μέτρα του νέου Υπουργείου για την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της οικογένειας» (Βιντεοσκοπημένη ομιλία)
-Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος «Θέματα Ψυχικής υγείας, αυτισμός και συμπερίληψη»
-Ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σχοινάς «Η κοινωνική μόνωση, μέσα από τα μάτια ενός Κληρικού –Η πρόταση της Εκκλησίας»
-Η Γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς κ. Ξανθίππη Μπαλλή «Υποστηρικτικά δίκτυα στην κοινότητα – Η κοινωνία των Πολιτών, η εν Χριστώ Κοινωνία»
-Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς κ. Αναστάσιος Αριστοτέλους «Το όραμα των οικογενειών με παιδιά στα φάσμα του Αυτισμού»
Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφεριακή Σύμβουλος Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη.
Την ημερίδα συντόνιζαν ο τ. Εκπαιδευτικός κ. Εμμανουήλ Κουτσιάφτης και ο υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας κ. Κυριάκος Μωϋσίδης.
Δείτε ολόκληρη την ημερίδα:
Οι περιλήψεις των εισηγήσεων:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος κατ᾽ αρχάς ζήτησε τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του οποίου το όνομα φέρει η αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς, και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με αφορμή την 16η επέτειο της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Έπειτα μίλησε για τον λόγο της διοργάνωσης της Ημερίδας Κοινωνική μόνωση και ψυχική υγεία στα πλαίσια των Β´ Καραβαγγελείων.
Είπε ότι η Χάρη του Θεού ενοποιεί τα όντα, ενώ η απομάκρυνση από τον Θεό προκαλεί τα πάθη, που ενεργούν καταλυτικά και διασπαστικά. Ο ίδιος διεπίστωσε στην Επαρχία την κρίση στην οικογένεια, την εμφανιζόμενη κοινωνική μόνωση και την επισφαλή ψυχική υγεία, γι᾽ αυτό και ομιλεί στον λαό για την αγάπη και για την οικογένεια και γι᾽ αυτό επέλεξε το σχετικό θέμα της ημερίδας. Παρουσίασε τις παιδαγωγικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικογένειας, αλλά και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το νέο νομοσχέδιο που προωθείται με την σύμπραξη των κομμάτων εξουσίας λέγοντας:
«Τις προτάσεις αυτές είχαμε εκφράσει, μαζί με τον ενθουσιασμό μας για την ίδρυση του νέου Υπουργείου Οικογένειας, που, όπως σκεφθήκαμε τότε ρομαντικά, ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει την υπαρκτή ανάγκη στήριξης της οικογένειας και του δημογραφικού προβλήματος. Αποδείχθηκε ότι έχει άλλο σκοπό.
Τώρα αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση, με την προώθηση του ανορθολογικού αυτού νομοσχεδίου – βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας και την στήριξή του από τα Κόμματα που διαδοχικώς είχαν την εξουσία της Πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες και ευθύνονται στο ακέραιο για την κρίση στην οικογένεια και για την δραματική εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος.
Αντί να συμβάλλουν, τα Κόμματα αυτά, με διάθεση αυτοκριτικής, στην επίλυση των προβλημάτων έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, προχωρούν, συμμαχώντας μεταξύ τους, για να βάλουν την ταφόπλακα στην ελληνική οικογένεια, επαιρόμενα ότι ήδη έχουν κάνει πολλά προς τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, δηλαδή έχουν κάνει πολλά για την αποδόμηση της οικογένειας, για την αύξηση των διαζυγίων και για την γιγάντωση του δημογραφικού.
Δεν είναι υπερβολικές οι δραματικές αυτές εκφράσεις μας, γιατί:
Πρώτον, δεν υπάρχει από την Πολιτεία διάθεση παιδαγωγικής στήριξης της οικογένειας. Και όταν δεν ανατίθεται κάτι στην Παιδεία, είναι καταδικασμένο εξ αρχής.
Δεύτερον, ήδη έχει αρχίσει μια αντίθετη καμπάνια για την παρουσίαση της άγονης και άκαρπης ομοφυλοφιλικής σχέσης ως «γάμου»! Και προφανώς από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατήχηση των παιδιών μας από την μικρή τους ηλικία ότι η ομοφυλοφιλία είναι φυσική κατάσταση και μάλιστα μπορεί να σταθεί δίπλα στην φυσική οικογένεια, και θα εκδοθούν νέα βιβλία με τον νέο τύπο συμβίωσης που θα παρουσιάζεται ως «οικογένεια».
Τρίτον. Οι προτάσεις που προαναφέραμε ακυρώνονται αμέσως, διότι αν μετά την πιθανή ψήφιση του νόμου αποφασίσει η Πολιτεία στήριξη της οικογένειας μέσω της παιδείας, αυτή η στήριξη θα περιλαμβάνει και την άγονη ομοφυλοφιλική σχέση ή μάλλον θα περιλαμβάνει κυρίως την άγονη ομοφυλοφιλική σχέση και θα προβάλλεται η ομοφυλοφιλική σχέση ως νέο κεκτημένο. Θα προβάλλεται άραγε και η απόκτηση παιδιών από παρένθετες μητέρες ή η εισαγωγή παιδιών από χώρες με παρένθετες μητέρες;
Τέταρτον. Η Πολιτεία -αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες, Σχολές- με την δύναμη και τα μέσα που διαθέτει, είχε την υποχρέωση και την ευθύνη να προβάλλει την πλέον σύγχρονη, αναγκαία και λυτρωτική ως προς το θέμα των σχέσεων αλήθεια, ότι αγάπη δεν σημαίνει σεξουαλισμός και σεξουαλισμός δεν σημαίνει αγάπη. Ο σεξουαλισμός, όταν αποκόπτεται από την γενετήσια διαδικασία, είναι άλογο ένστικτο, ενώ αγάπη είναι επαινετή ανιδιοτελής αρετή καρπός παιδείας, στον ύψιστο δε βαθμό της χριστιανικής αγάπης προσφέρεται και προς τους εχθρούς. Όχι μόνον δεν το έκανε αυτό η Πολιτεία, αλλά αντιθέτως προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους νέους και γενικά στους πολίτες ταυτίζοντας τις έννοιες αυτές.
Συνεπώς, παύει πλέον και ως δυνατότητα η στήριξη της οικογένειας μέσα από παιδαγωγικές δράσεις και μέσα από παιδαγωγικές μεθόδους, διότι απλούστατα η φιλοσοφία της παιδείας μας στην Πατρίδα μας θα έχει αλλάξει ριζικά και αντιθετικά προς την οικογένεια.»
Η Υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη, δεν μπόρεσε λόγω πολιτικών υποχρεώσεων να παραστεί στην ημερίδα και να παρουσιάσει την εισήγησή της, όμως απέστειλε βιντεοσκοποημένο χαιρετισμό, όπου αφού εξέφραζε την χαρά της για την διοργάνωση των Β’ Καραβαγγελείων και τις ευχαριστίες για την πρόσκληση, παρουσίασε συνοπτικά το έργο του Υπουργείου στις ημέρες της.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Απόστολος , στην εισήγησή του είπε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων παιδιών με ΔΑΦ είναι μια κεντροβαρής έννοια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ΔΑΦ, οι οποίες απαιτούν υγιείς ψυχικά γονείς που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών τους με ΔΑΦ, χωρίς ωστόσο να βυθιστούν στη μοναξιά και την απομόνωση οι οποίες πλήττουν τις λιγότερο ανθεκτικές οικογένειες και διαταράσσουν την εσωτερική τους ισορροπία.
Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εάν η ψυχική ανθεκτικότητα ενδυναμώνεται η και προκαλείται από την κοινωνική υποστήριξη που δέχονται οι γονείς, οφείλεται σε συγκεκριμένα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά η επηρεάζεται στενότερα από τη σοβαρότητα της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αλλά και από μη σχετιζόμενους παράγοντες με τον αυτισμό, οι οποίοι δρούν στο οικογενειακό περιβάλλον έχοντας συνήθως εξωτερική προέλευση.
Η έννοια της συμπερίληψης προέρχεται από τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνιστά βασικό πυλώνα του σύγχρονου πολιτισμού και θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους.
Ο π. Στέφανος Σχοινάς στην εισήγησή του είπε, ότι νεανικη μόνωση αφορά την εφηβική ηλικία μεταξύ 13 έως 19 ετών και αποτελεί συχνό φαινόμενο στην εποχή μας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφηβικής περιόδου επιδρούν αρνητικά στην απομόνωση των νέων. Κανένας έφηβος δεν θέλει να αισθανθεί ότι είναι απομονωμένος, αναγκάζεται όμως να απομονωθεί λόγω της κακής η επιθετικής συμπεριφοράς των συνομηλίκων του, η επιλέγει να απομονωθεί λόγω του εθισμού του στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Οι ιερείς ερχόμαστε συχνά σε επικοινωνία με εφήβους, μέσω της εξομολόγησης, των κατηχητικών συναντήσεων, των κατασκηνώσεων, της χορωδίας, της εθελοντικής διακονίας στον ραδιοφωνικό σταθμό, των κατασκηνώσεων. Μέσω των παραπάνω δράσεων η Εκκλησία σε συνδυασμό με τον εκκλησιασμό, βοηθά τους κοινωνικά απομονωμένους στην εκκλησιοποίησή τους και κατ’ επέκτασιν να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Τέλος ο π. Στέφανος με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, ανακοίνωσε την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου για Νέους και Γονείς, ως παραρτήματος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Η κ. Ξανθίππη Μπαλλή μίλησε μέσα σπο την εμπειρία της, αφού ένα μέλος της οικογένειάς της, πήρε την διάγνωση του αυτισμού και αυτό την παρότρυνε να δημιουργήσει στην Καστοριά, μικρά υποστηρικτικά δίκτυα όπου θα βοηθούταν και ο υιός της αλλά και όλα τα παιδιά.Έτσι η οικογένεια της κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο Σωματείο Ατόμων με Αυτισμό στον νομό Καστοριάς και εν συνεχεία και άλλα υποστηρικτικά δίκτυα.
Η Εκκλησία με το έργο Της, υποστηρίζει και βοηθά την προσπάθεια αυτή και παράλληλα υπάρχουν και άλλα εθελοντικά δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν την κοινότητα.
Τέλος, η κ. Ξανθίππη εξέφρασε την πρόταση όλα τα υποστηρικτικά δίκτυα να ενωθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο και έτσι να σωματοποιηθεί η βοήθεια απέναντι στα άτομα με αυτισμό και γενικότερα στα άτομα της κοινωνίας. Τόνισε, ότι αυτή θα είναι μια εν Χριστώ κοινωνία, με αποδοχή, αγάπη και προσφορά.
Ο κ. Αναστάσιος Αριστοτέλους, στην εισήγησή του μίλησε για το όραμα αλλά και τις ανησυχίες των οικογενειών στο φάσμα του αυτισμού.
Είπε, ότι η οριστική επίλυση των θεμάτων που ταλαιπωρούν τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους μπορεί να δοθεί θέτοντας ως στόχο η Καστοριά να φτάσει να μετατραπεί σε μια πόλη Φιλική προς τον Αυτισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή να γίνει μια Autism Friendly City.
Στην συνέχεια είπε, ότι σε μια πόλη φιλική προς τον αυτισμό, όλοι οι πολίτες ζούν αρμονικά και σε ισορροπία. Οι κάτοικοί είναι ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι και αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Όλοι οι κάτοικοι ανεξαιρέτως, όπως και οι πολίτες στο φάσμα του Αυτισμού λαμβάνουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Και ανέλυσε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πόλη, με 5 βασικά σημεία ήτοι:. Ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, κατάλληλες δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού, υψηλό επίπεδο Δημόσιας Ειδικής Εκπαίδευσης, ενημερωμένη και Ευαισθητοποιημένη κοινότητα, παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.
Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση για τις εισηγήσεις και σχετικές ερωτήσεις από το ακροατήριο.
Οι εκδηλώσεις των Β’ Καραβαγγελείων θα συνεχιστούν σήμερα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 6:00 το απόγευμα, με την Χορωδιακή Συναυλία από τις Τοπικές Χορωδίες με θέμα «Μελωδίες και Ελληνισμός», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού.
Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.