Οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην μνήμη του θρυλικού Μητροπολίτη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος εκοιμήθη την 11η Φεβρουαρίου 1935, τελέσθηκαν κατά την 5η ημέρα των B’ Καραβαγγελείων, την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024.
Το πρωι, τελέσθηκε ο όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και Καστορίας κ. Καλλινίκου, ενώ στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, ο Σύλλογος «Απογόνων Μακεδονομάχων», καθώς και παιδιά ενδεδυμένα τις παραδοσιακές τους φορεσιές από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Αρμονία» και πλήθος πιστών.
Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, της Κυριακής, ήτοι της παραβολής των ταλάντων.
Ο Σεβασμιώτατος είπε, ότι ο Θεός χαρίζει διάφορα χαρίσματα και τάλαντα στους ανθρώπους κατα την δύναμη του καθενός και έτσι αναδεικνύεται όχι μόνο η ετερότητα και η μοναδικότητα του ανθρώπου.
Όμως το πραγματικό νόημα των χαρισμάτων και των ταλάντων που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο, είναι να τα προσφέρουμε ως ευγνωμοσύνη σε Αυτόν, διά μέσου της αγάπης στους συναθρώπους μας.
Έτσι τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο άνθρωπος θα ζει ως παιδί του Θεού και θα χαίρεται την ζωή του και την ελευθερία του.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο, που είναι ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, ο οποίος όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, είχε πολλά χαρίσματα και τάλαντα από τον Θεό, και τα πρόσφερε στην Εκκλησία, στην κοινωνία, στην Πατρίδα και το Γένος.
Και ως Επίσκοπος έμεινε αφοσιωμένος στην Πατρίδα και αγωνίστηκε για την ελευθερία της.
Έτσι, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, και ο Μητροπολίτης Γερμανός και ο ήρωας Παύλος Μελάς, κατάφεραν να γράψουν ένδοξη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος, της Μακεδονίας και της Καστοριάς παρά το ότι δοκίμασαν και πικρά ποτήρια αγνωμοσύνης και απογοήτευσης.
Αρχιερατικό Μνημόσυνο για όλους τους μακαριστούς Μητροπολίτες Καστορίας
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην μνήμη του Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος όπως προανεφέρθει εκοιμήθη στις 11 Φεβρουαρίου 1935, αλλά και για όλους του μακαριστούς Μητροπολίτες Καστοριάς.
Στο ιερό Μνημόσυνο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχαν τοποθετηθεί μαζί με τα κόλλυβα, η μίτρα και η φωτογραφία του θρυλικού Ιεράρχου και είχαν «περικυκλωθεί», από τα παραδοσιακά ενδεδυμένα παιδιά.
Στο τέλος του Μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Καλλίνικος είπε τα εξής:
« Αγαπητοί πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες του τόπου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κονίτσης κ. Ανδρέα, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεε, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιε, σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας, διότι επευλογείτε και κατακλείετε τα Β´ Καραβαγγέλεια με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους Προκατόχους μου Αρχιερείς, ιδιαιτέρως για τον θρυλικό Γερμανό Καραβαγγέλη, στον οποίο χρωστάμε εν πολλοίς την ελευθερία της Καστοριάς μας, και οι οποίοι αναπαύονται εδώ δίπλα μας, στην αυλή του Επισκοπείου.
Κλείνετε με την ευλογία σας ένα λαμπρό πενθήμερο, εμπνευσμένο από τον Οικουμενικό και πολύκλαυστο Έλληνα Παύλο Μελά, ο οποίος επίσης είναι εδώ δίπλα μας και ανάμεσά μας, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, η οποία μας χάρισε τον πλούτο των επιστολών του, που είναι πλούτος της ελληνικής ψυχής του.
Ένα πενθήμερο εκδηλώσεων, με την ιστορική ημερίδα με θέμα τον Οικουμενικό Ελληνισμό, και με την κοινωνική ημερίδα με θέμα Κοινωνική μόνωση και ψυχική υγεία.
Με το Μουσικοθεατρικό Ο θάνατος του παληκαριού, και το χορωδιακό πρόγραμμα με τις Μελωδίες του Ελληνισμού.
Αισθανθήκαμε, χωρίς να υπερβάλλουμε, την κατάνυξη της παρουσίας των ανθρώπων που τιμήσαμε και την ευλογία της παραδόσεώς μας.
Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, για τους καρπούς των εκδηλώσεων αυτών, που πρέπει να είναι η γνώση της ιστορίας μας, η παράκληση στον αγώνα μας και η έμπνευση για το μέλλον.
Ευχηθείτε για τους συντελέσαντες καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή τους, τους οποίους και εγώ θα ευχαριστήσω ονομαστικά και δημοσίως τις επόμενες ημέρες.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αγία μας Εκκλησία, που διαφυλάσσει όλους αυτούς τους θησαυρούς και τους παραδίδει στις επόμενες γενιές. Την Εκκλησία που λέει την αλήθεια στους ανθρώπους και καλλιεργεί στα παιδιά και τους νέους τις υψηλές αρετές και αξίες.
Αυτά τα παιδιά, που είναι ενδεδυμένα τις τοπικές φορεσιές, μεγαλώνουν στην σκιά των ηρώων αυτών, και ευχηθείτε να λαμβάνουν μέσα τους και το φως των αρετών τους.
Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατοι, να έχουμε δύναμη και έμπνευση για την αρτιότερη οργάνωση και μεγαλύτερη καρποφορία των επόμενων Καραβαγγελείων, για τα οποία έχουμε πολλές ιδέες.
Ευχηθείτε, να πραγματοποιήσουμε και το Θεολογικό μας Σεμινάριο, που θεωρώ ότι θα είναι και η κατ᾽ εξοχήν προσφορά στον λαό, αφού η θεολογία είναι η υπόσταση των πραγμάτων. »
Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Γερμανού Καραβαγγέλη
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, οι Μητροπολίτες και όλοι όσοι εκκλησιάσθηκαν μετέβησαν στην αυλή του ιερού Επισκοπείου, όπου δεσπόζει το ψηφιδωτό μνημείο του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη, και φυλλάσονται τα ιερά οστά του.
Μετά την δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων, πρώτον από τον διάδοχό του, Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και στην συνέχεια από την Βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, από την εκπρόσωπο του Δήμου Καστοριάς Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννα Κύρου, από τον Διοικητή του 15ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη κ. Θωμά Γεωργιάδη, από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Έξαρχο, από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύραρχος κ. Ιωάννης Πλατή και από τον Πρόεδρο Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Πέτρο Αποστολίδη.
Στην συνέχεια η μικρή Ελένη Αθανασίου, ανέγνωσε εκ μέρους όλων των παιδιών ένα ποίημα αφιερωμένο στον θρυλικό Μητροπολίτη.