Καστορίας Καλλίνικος: Γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί το ηθικό των Ελλήνων από την πίστη σε θρησκειοποιημένες ουτοπίες
Ο «διπλός εορτασμός της Πίστεως και της Πατρίδος», ήτοι η Μεγάλη Δεσποτικό-Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, εορτάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της ακριτικής Καστοριάς.
Ο όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, τους ιερείς και τον διάκονο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού. Κατά την διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, σε όλους του Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου με τίτλο: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Ελευθερία».
“Οι αγωνιστές του 1821 ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι σκλαβωμένοι στους Οθωμανούς Τούρκους από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που σήμανε την υποδούλωση της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Νέας Ρώμης και των λαών που ζούσαν σε αυτή. Οι αγωνιστές του 1821 δεν ήταν κενοί παραδόσεων, πολιτισμού, ψυχής, αξιών, αρετών, ιστορίας, ώστε να χρειάζονται κάποιους φωτισμένους να τους κατηχήσουν. Οι αγωνιστές του 1821 ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι Ρωμηοί, με βαρύ πολιτιστικό φορτίο, αν και σκονισμένο από τους αιώνες της δουλείας. Την ελευθερία τους ζητούσαν, για να μη κινδυνεύουν πλέον από τους εξισλαμισμούς.
Εις τιμήν των αγωνιστών εκείνων, θα παραθέσω ένα κείμενο, που περιγράφει τις αρετές του Γένους μας. Και το κάνω αυτό, διότι παρατηρείται μια επιστημονικοφανή προσπάθεια να μειωθεί το ηθικό του λαού μας, το ηθικό των Ελλήνων, και να αντικατασταθεί από την δουλοπρέπεια και την πίστη σε θρησκειοποιημένες ουτοπίες. Αισθανόμαστε ωσάν η Πατρίδα μας να υποφέρει από ένα πολιτιστικό αυτοάνοσο σύνδρομο και να επιτίθεται στο σώμα της και στα κύτταρά της. Και τα συμπτώματα αυτού του αυτοάνοσου της Πατρίδας μας είναι, μεταξύ άλλων, η κατάρρευση της Ελληνικής Επαρχίας, και η κατάρρευση των κυττάρων της, δηλαδή της Ελληνικής Οικογένειας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην Εγκύκλιο.
“Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι το κέντρο της ιστορίας, η εορτή του Θεού που έγινε άνθρωπος και του ανθρώπου που γίνεται θεός με την δύναμη του Θεού και όχι με την αλαζονική αυτοθέωση. Είναι εορτή της Κυρίας Θεοτόκου. Είναι εορτή της Πατρίδας μας, είναι εορτή της Παραδόσεώς μας. Ας αντλούμε δύναμη και θάρρος από την Εορτή αυτή και από όλες τις Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές της Εκκλησίας μας και από την Παράδοσή μας που εμπνέεται από αυτές. Αυτή είναι η ελπίδα μας μέσα στον κόσμο της αποστασίας, της δουλοπρέπειας και του φόβου”, τόνισε.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα της Θεοτόκου, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.
Επίσης παρόντες ήταν οι μαθητές σημαιοφόροι και παραστάτες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τις γαλανόλευκες Ελληνικές σημαίες. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού η εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Αποστολίδου.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος, ενώ αμέσως μετά παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον εορταστικό χαιρετισμό του, προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως.
Εσπερινός και ομιλία
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.
Τον θείο Λόγο κατά τον Εσπερινό, κήρυξε ο προσκεκλημένος ο Πανοσολ. Αρχιμανδρίτης π. Βενέδικτος της Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους, τον οποίο προσφώνησε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος.
Ο π. Βενέδικτος στην ομιλία του, μίλησε για την τιμή της Θεοτόκου στο Άγιον Όρος.
Αρχικά παρουσίασε την πνευματική σχέση και την μεγάλη ευλάβεια των μοναχών με την Παναγία, η οποία δεν είναι μόνον Μητέρα του Χριστού αλλά και Μητέρα όλων, και προσωπική Μητέρα του κάθε μοναχού ο οποίος αρνήθηκε για χάρη Της την σαρκική του Μητέρα. Στην συνέχεια παρουσίασε τις θαυματουργικές εικόνες της Θεοτόκου στο Άγιο Όρος και διάφορες εμπειρίες αγίων αγιορειτών πατέρων με αυτές. Τέλος κατέληξε την ομιλία του, με ένα θεολογικό ποίημα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά προς την Παναγία.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.