Ι.Μ. Καστορίας
30 Δεκεμβρίου, 2022

Το διετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ – Η παρακαταθήκη και η αγάπη των Καστοριανών

Διαδώστε:

Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία εννέα Αρχιερέων τελέστηκε χθες στην Καστοριά το διετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Σεραφείμ.

Το διετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ τελέσθηκε χθες, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, οι οποίοι έφτασαν μέχρι την ακριτική πόλη, για να τιμήσουν τη μνήμη του αδελφού τους Ιεράρχη.

Του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Καστορίας κ. Καλλινίκου. Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Γρεβενών κ. Δαβίδ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ναυπάκτου: Ο μακαριστός Σεραφείμ αγαπούσε τη λατρεία της Εκκλησίας

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε, κατ᾽ αρχάς, στο ότι οι Δεσποτικές Εορτές της θείας οικονομίας δείχνουν το πως ο Θεός θεάται και πως ο άνθρωπος θεούται.

Στην συνέχεια παρουσίασε δύο σημαντικές θέσεις του μακαριστού π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ.

Η πρώτη θέση είναι ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του «νόμου της πίστεως» και του «νόμου της προσευχής», που σημαίνει ότι τα δόγματα της Εκκλησίας έγιναν ύμνοι και τροπάρια.

Η άλλη θέση είναι ότι οι αρχαίες διατυπώσεις που ομοιάζουν σαν κάρβουνα σβηστά, πρέπει να μεταμορφωθούν σε λαμπυρίζοντα διαμάντια της αληθινής πίστεως, που γίνεται με την εμπειρική θεολογία, όπως την εκφράζουν οι Φιλοκαλικοί Πατέρες της Εκκλησίας.

Παρουσίασε αυτές τις δύο θέσεις του Φλωρόφσκυ, γιατί, όπως υποστήριξε, από αυτές διαπνεόταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ. Αγαπούσε την λατρεία της Εκκλησίας, την θεία Λειτουργία και τους ύμνους της Εκκλησίας, αλλά και αναζητούσε σύγχρονους ασκητές και συνδεόταν πνευματικά μαζί τους, οι οποίοι εξέφραζαν την θεολογία στην ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ευχήθηκε για τον μακαριστό Σεραφείμ να είναι πάντα στην μνήμη του Θεού και να συμμετέχει στην ουράνια θεία Λειτουργία. Επίσης, εξέφρασε την χαρά του που ο διάδοχός του στον θρόνο της Καστοριάς Μητροπολίτης Καλλίνικος σέβεται την μνήμη του και τον τιμά.

Ο Καστορίας Καλλίνικος για τον προκάτοχό του

Στο τέλος του Αρχιερατικού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, είπε:

«Τελέσαμε το διετές Μνημόσυνο του Μακαριστού Προκατόχου μου Σεραφείμ, και αφού προσυπογράψω τα όσα είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου, τόσο τα θεολογικά του λόγια όσο και τα όσα αναφέρονται στον μακαριστό προκάτοχό μου, θέλω να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας, τους Άρχοντες του τόπου και όλους εσάς.

Ως διάδοχός του, και θέλοντας να πω δυό λόγια ευχαριστίας, θα θυμηθώ τι ζητούσε ο μακαριστός από τους Ιερείς του με εγκύκλιό του, λίγο πριν τις εορτές της θείας Επιφανείας, πριν μία περίπου δεκαετία, όπου φαίνονται τα ενδιαφέροντά του και η προσφορά του:

  1. Να καθάρουν, οι Ιερείς, τους εαυτούς τους με το μυστήριο της θείας εξομολογήσεως
  2. Να ζητήσουν από τους Χριστιανούς να καθαρισθούν και εκείνοι εσωτερικά με το μυστήριο της Μετανοίας
  3. Να προτρέψουν τους Χριστιανούς σε έργα και προσφορά Αγάπης
  4. Να τελέσουν όλες τις Ακολουθίες, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας, χωρίς να παραλείπουν κάτι.
  5. Να τελέσουν το Μυστήριο του Ευχελαίου, τις παραμονές της Εορτής
  6. Να περιποιηθούν τους Ιερούς Ναούς καλύτερα από τα σπίτια τους, και να τους έχουν καθαρούς και στολισμένους
  7. Να φροντίσουν για την ευκοσμία των ιερών αμφίων τους
  8. Να ενεργοποιηθούν στον Έρανο της Αγάπης
  9. Να παρηγορήσουν, οι Ιερείς, τον λαό όπως μπορούν, με προσφορά λόγου, υλικών αγαθών και με προσευχές.

Αυτά ήταν τα κύρια ενδιαφέροντά του και με αυτά απασχολείτο το πνεύμα του. Και αυτά μου άφησε παρακαταθήκη.

Μου άφησε τους νέους Αγίους της Καστοριάς, τους οποίους τιμούν οι Χριστιανοί όχι μόνον της Μητροπόλεώς μας, αλλά και όλης της Εκκλησίας, τους οποίους αυτός ανέδειξε, προωθώντας τις προτάσεις του στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και κάνοντας τα πάντα για να τους γνωρίσει καλύτερα ο λαός. Μου άφησε Ιερείς με εκκλησιαστικό φρόνημα, με σεβασμό στην Ιερά Σύνοδο και τον Μητροπολίτη τους, φιλακόλουθους και φιλόκαλους. Επίσης, καλλιέργησε και τους πιστούς να έχουν το ίδιο πνεύμα. Μου άφησε Ναούς λαμπρούς, κοσμημένους και κατάλληλους για την λατρεία, ώστε οι εισερχόμενοι να αισθάνονται το δέος και την κατάνυξη, απαραίτητα στοιχεία για την κοινή προσευχή.

Βεβαίως, ο λαός εδώ στην Μακεδονία και ιδιαιτέρως στην Καστοριά είναι εκ παραδόσεως ευσεβής και φιλόθεος, αλλά όπως γνωρίζουμε όσο εύφορο και αν είναι ένα χωράφι, αν δεν καλλιεργείται δεν δίνει καρπό.

Ακόμη, για να τον ευχαριστήσω, θα δανειστώ τα λόγια δυό Αρχιερέων που τον γνώριζαν.

Κατ᾽ αρχάς τα λόγια του προεξάρχοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος έγραψε λίγο μετά την κοίμησή του: “Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ ήταν άρχοντας στην συμπεριφορά του, αλλά και ένα μικρό παιδί, ευαίσθητος άνθρωπος και δραστήριος, φιλόξενος και αγαπητός Δεσπότης και πατέρας, θυσιαστικός εκκλησιαστικός ποιμενάρχης και ένθερμος πατριώτης, φιλακόλουθος και δραστήριος ποιμαντικά, φιλάγιος και φιλαγιορείτης, ασκητής, ησυχαστής και ανοιχτόκαρδος, ορμητικός και ταπεινός. Είχε πολλά χαρίσματα, σε πληθωρικό βαθμό”.

Και τα λόγια του άλλου φίλου του, Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, αν και το επιθυμούσε, και μου απέστειλε επιστολή, στην οποία, μεταξύ των άλλων, γράφει: Ο μακαριστός Σεραφείμ “υπήρξε ένας αγαπητός αδελφός που διακρίθηκε για το ήθος του, την θερμή πίστη, το φλογερό ζήλο του και την εν γένει κοινωνική δράση και προσφορά του, τάλαντα τα οποία αναγνωρίσθηκαν και επαινέθηκαν παγκοίνως από τον περιούσιο λαό του Κυρίου στα όρια της Μητροπολιτικής του περιφέρειας”.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους, και ανακοινώνω ότι στα πλαίσια της τιμής της μνήμης του προκατόχου μου ήδη με τους συνεργάτες μου προχωρούμε στην έκδοση τριών τόμων, τους οποίους, Θεού θέλοντος, θα παρουσιάσουμε του χρόνου, στο τριετές μνημόσυνό του.

Ως διάδοχός του ζητώ τις ευχές του και την αγάπη του, και πιστεύω ότι την έχω.

Να έχουμε την ευχή του».

Τρισάγιο στον τάφο παρουσία πολλών Καστοριανών

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο, τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, με την παρουσία πολλών πιστών Καστοριανών και πνευματικών του παιδιών.

Να σημειώσουμε, επίσης, πως το παρόν έδωσαν οι Βουλευτές του Νομού κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Σαββόπουλος κ.α.

Αρχιερείς και τοπικοί άρχοντες μίλησαν για τον Μητροπολίτη Σεραφείμ

Τέλος, αμέσως μετά, ακολούθησε ένα μικρό φιλολογικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού, κατά το οποίο οι παρόντες Αρχιερείς και οι τοπικοί φορείς, πήραν τον λόγο και αναφέρθηκαν στις δικές τους βιωματικές εμπειρίες με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ, προβάλλοντας τα χαρίσματα και τις αρετές του, ευχαριστώντας τον διάδοχό του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, ο οποίος τιμάει με τον πρέποντα εκκλησιαστικό τρόπο τη μνήμη του Προκατόχου του, συνεχίζει το έργο του και αναδεικνύει την πλούσια πνευματική και τοπική εκκλησιαστική κληρονομιά, που του κληροδότησε η Αγία μας Εκκλησία.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

Διαδώστε: