Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
23 Αυγούστου, 2022

Η Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Κέρκυρα

Διαδώστε:

Τα εννιάμερα της Παναγίας εορτάζονται με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη στο νησί των Φαιάκων, όπου πραγματοποιούνται λιτανεύσεις των Ιερών εικόνων της Παναγίας, καθώς πολλοί Ιεροί Ναοί είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο την Οδηγήτρια, όπως ονομάζεται τοπικά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος στον εσπερινό της εορτής χοροστάτησε και προέστη της μεγαλειώδους λιτανείας και ομίλησε κατ’ αυτήν, στο ιστορικό χωριό του Πέλεκα στην μέση Κέρκυρα, πλαισιούμενος από τον καταγόμενο εκ Κερκύρας, αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Κρητικό και μερικούς πατέρες από την συνοδεία του, ο οποίος είναι ηγούμενος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής του Αναστάντος Χριστού, στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Επίσης και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παλαιοκαστρίτσας π. Σωσίπατρος Ασπιώτης μετά της συνοδείας του, καθώς και αρκετοί ιερείς της Κέρκυρας. Στο τέλος της ιεράς λιτάνευσης στην πλατεία του χωριού απηύθυνε χαιρετισμό και εγκωμιαστικόν λόγον για την Υπεραγία Θεοτόκον.

Η συμμετοχή των ανθρώπων όχι μόνο των τοπικών αρχόντων και του λαού της ενορίας, αλλά πολλών ελλήνων παραθεριστών οι οποίοι συμμετείχαν με ευλάβεια και κατάνυξη ήταν μεγαλειώδης.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος μετέβει στην ενορία των Αγραφών της βόρειας Κέρκυρας και λειτούργησε στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας ο οποίος μετά την ανακαίνιση του, ανεδείχθησαν όλα τα ιστορικά κειμήλια του ιερού ναού και οι περίφημες αγιογραφίες που είναι επτανησιακής τέχνης, έχοντας στοιχεία της κρητικής σχολής.

Όλο το ανακαινιστικό έργο οφείλεται στον πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Προβατά καταγόμενο από τους Αγραφούς αλλά και αρχιερατικό επίτροπο της βορείου Κερκύρας. Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πολιτευτές υποψήφιοι για τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την θεία λειτουργία απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και ιδιαίτερα από τον λόγο του Κυρίου μας, « Μάρθα Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά· ενός δε εστι χρεία· Μαρία δε την αγαθήν μερίδα εξελέξατο, ήτις ουκ αφαιρεθήσεται απ΄ αυτής »

Μπορεί μεν να μην υπάρχουν πολλά στοιχεία στην Αγία Γραφή για το πρόσωπο της Παναγίας μας, αλλά η παράδοση είναι πλούσια για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθότι η Παναγία μας, έγινε η αιτία στο να αποκτήσουμε το δυνάμει της σωτηρίας μας, γιατί η ίδια συνεργάστηκε με το θέλημα του Ουρανίου Πατρός και συγκατατέθηκε στο να δανείσει την ανθρώπινη φύση αλλά στο πρόσωπο της την κεκαθαρμένη ανθρώπινη φύση για να ενωθεί ο Λόγος του Θεού, ο οποίος δημιούργησε την κτιστή πραγματικότητα και μέσα από αυτό το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας, όλη η ανθρωπότητα να αποκτήσει την δυνατότητα της σωτηρίας.

Τα λόγια λοιπόν προς την Μαρία της ευαγγελικής περικοπής εικονίζουν το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία εξέλεξε την αγαθή μερίδα γιατί όλη της η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του θελήματος του Θεού, γι‘ αυτό και ο Κύριος δεν άφησε την ανθρώπινη φύση της Παναγίας μας στον τάφο ώστε να γνωρίσει την φθορά του θανάτου, αλλά την μετέστησε στον Ουρανό.

Επιπλέον την Αγία ψυχή Της, την παρέλαβε ο Ίδιος ο Υιός και Θεός Της και πλέον την τελική κρίσην την έλαβε κατά αυτόν τον τρόπον και έκτοτε βρίσκεται στον παράδεισο. Γι‘ αυτό οι πατέρες εγκωμιάζοντας την Παναγία μας, ψάλλουν « Χαίροις μετά Θεόν ἡ Θεός, τά δευτερεῖα τῆς Τριάδος ἤ ἔχουσα ».

Στην εποχή της άρνησης, της απαξίωσης των πάντων, στην εποχή του ευδαιμονισμού και της ποικίλης αμαρτίας, η οποία εκθειάζεται ως αρετή καλείτε ο καθένας μας να στραφεί και πάλι στο πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία έχει αγάπη για τον κόσμο και τα παιδιά της, να μας εισαγάγει στην αγάπη του Θεού και στην εν Χριστώ κοινωνία μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα η κραταιά σκέπη της Παναγίας να σκεπάζει την πατρίδα αλλά και τα νησιά της Μητροπόλεως.

Διαδώστε: