Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εορτάστηκε σε τέσσερις ενορίες της Κέρκυρας η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στην ορεινή κωμόπολη της βόρειας Κέρκυρας των Σινιών, στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Η τοποθεσία αυτής της κόμης είναι ειδυλλιακή καθώς συνδυάζει το βουνό με την απεραντοσύνη του Ιονίου πελάγους. Ο Ιερός ναός ήτο κατάμεστος από τους ενορίτες και τις γύρω περιοχές που το παρόν έδωσαν και οι τοπικές αρχές.
Στην ως άνω ενορία διεποιμαίνει ο νεοχειροτονηθείς ιερεύς π. Νικόλαος Σκορδίλης, αλλά την ευθύνη διοίκησης έχει ο αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής Κασσωπαίων πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σαλβάνος με τους οποίους συλλειτούργησε ο Σεβασμιώτατος αλλά και άλλους ιερείς.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα και εστίασε τη φράση, « Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. » Στην εποχή της πίστεως, η οποία αποκαλύφθηκε από την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, δεν υπάρχει ο θεσμός της δουλείας , αλλά όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργήματα του Θεού και έχουΝ την αυτήν πνευματική και ψυχική αξίαν για τον Κύριο μας. Αυτή την εν Χριστώ ελευθερία την βίωσαν οι μάρτυρες της πίστεως μας , γι αυτό και η Αγία Βαρβάρα που σήμερα εορτάζουμε δεν θαμβώθηκε από τα πλούτη του πατέρα της και την εξουσία. Η ψυχή της είχε γεμίσει από την χάρι του Θεού η οποία ήταν, ο καρπός της πίστεως της. Το μαρτύριο το οποίο υπέστη, από τον ίδιο τον πατέρα της, μεταφράζεται την εν Χριστώ ελευθερία την οποία απόκτησε η Αγία με το βίωμα της πίστεως και της αγάπης της στον Χριστό. Γι αυτό δεν θέλησε να είναι υπόδουλη στα πάσης φύσεως είδωλα της εποχής της.
Η εποχή μας, η οποία αποζητά την ελευθερία, δεν θα την βρει πουθενά γιατί συνεχίζει να είναι υποδουλωμένη στη πτώση και στην φθορά της αμαρτίας. Σήμερα η Αγία Μεγαλομάρτρυς Βαρβάρα έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να μας θυμίσει τον λόγο του αποστόλου Παύλου ο οποίος λέγει «Τη ελευθερία ημάς Χριστός ηλευθέρωσε· στήκετε ουν και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε». Ο Σεβασμιώτατος διερωτήθει, άραγε είναι ικανοποιημένη η σημερινή κοινωνία μέσα στην ακαταστασία , την αδιαλλαξία, την σκληροκαρδία, την αδικία, τους πολέμους, με τους οποίους ζει η ανθρωπότητα επειδή αθέτησε την πίστη και την αγάπη στον αληθινό Θεό και επέστρεψε στη ζωή της χίμαιρας, με αποτέλεσμα η ανισότητα και η αδικία να καταδυναστεύει τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η Αγία Βαρβάρα που τιμά η Αγία μας Εκκλησία, με τη ζωή και το μαρτύριο της, θα μας δώσει την απάντηση. Στο τέλος εξέφρασε τη χαρά, διότι οι άνθρωποι και στα δυσπρόσιτα μέρη του νησιού, τις πατρογονικές εστίες, επιμένουν στην ανάπτυξη του τόπου, από πάσης πλευράς και πολιτιστικής και πνευματικής. Ιδιαίτερα ευχήθηκε στις εορτάζουσες και ευχαρίστησε τους ιερείς που συλλειτούργησε και ετοίμασαν την πανήγυρι. Στο τέλος της θείας λειτουργίας στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο, ο πολιτιστικός σύλλογος με την συνεργασία του εκκλησιαστικού συμβουλίου δεξιώθηκε όλο το εκκλησίασμα.