Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων λειτούργησε στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.
Ο Ιερός Ναός όπως και άλλα ιστορικά κτίρια της Κέρκυρας, βομβαρδίστηκε και ερειπώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ξημερώματα της εορτής του Τιμίου Σταυρού το 1943. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Τιμόθεος, ως νέος κτήτωρ ανοικοδόμησε τον Ναό των Αγίων Πατέρων και τον εγκαινίασε ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού. Έκτοτε επικρατεί η παράδοσις η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να τελείται στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, σε ανάμνηση και του βομβαρδισμού αλλά και των εγκαινίων.
Στη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα που ο απόστολος Παύλος στους Κορινθίους ανέφερε στη επιστολή του ότι οι μεν Ιουδαίοι θεωρούν τον Σταυρό του Κυρίου μας ως σκάνδαλο, οι δε Έλληνες-ειδωλολάτρες θεωρούν τον Σταυρό του Κυρίου μας μωρία. Ο δε απόστολος Παύλος αναφέρει ότι για μας τους χριστιανούς που δεχθήκαμε την λύτρωση από την θυσία του Κυρίου μας επάνω στον Σταυρό είναι σοφία και δύναμις. Αυτό λοιπόν το κήρυγμα του Σταυρού συνεχίζεται και στις μέρες μας που για τους ορθολογιστές ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι μωρία και για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μακριά από την χάρη του Θεού και είναι αναμεμιγμένοι με την αμαρτία να είναι σκάνδαλο.
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται υπερβολικά και για τον ορθολογισμό της αλλά και για την απομάκρυνση από τον Θεό και την ανάμειξη τους στη ζωή της ύλης, της ηδονής και της φιλοδοξίας. Εκεί όμως που πλεόνασε η αμαρτία περίσσευσε η Χάρις. Υπάρχει η μεγάλη μερίδα των αληθινών χριστιανών οπού μπροστά στο μυστήριο του Σταυρού, ζουν την αληθινή Σοφία του Θεού και αισθάνονται την παρουσία Του και την δύναμη Του στη καθημερινότητα τους. Αυτή είναι η μικρά ζύμη κατά τον απόστολο Παύλο όπου όλο το φύραμα ζυμοί ( Προς Γαλάτας 5:9). Αυτή είναι η προσδοκία μας, ο αγώνας μας και η προσευχή μας μπροστά στην ακαταστασία που ζει όλη η ανθρωπότητα, προκειμένου να φθάσουμε στο μέτρο της ηλικίας του πληρώματος του Χριστού.