Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος στη Κέρκυρα. Πολλοί ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Τριάδα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, οι οποίοι εόρτασαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη.
Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον εσπερινό, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γαρίτσης στη πόλη της Κέρκυρας, με την συμμετοχή ιερέων της Α΄ αρχιερατικής περιφέρειας, πλήθος ευλαβών προσκυνητών, ενώ την δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρης Μεταλληνός. Την κυριώνυμον ημέρα ο Σεβασμιώτατος μετέβει στη νότια Κέρκυρα και λειτούργησε στον εκεί πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Νεοχωρίου Λευκίμμης, συνοδευόμενος από τους ιερείς της αρχιερατικής περιφέρειας Λευκίμμης και τους ιεροδιακόνους του. Στη θεία λειτουργία παρευρεθεί ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Κωnσταντίνος Ζορμπάς.
Στη ομιλία του, προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος το μεν εσπέρας ανέλυσε το δοξαστικόν του εσπερινού της εορτής, εξ απόψεως δογματικής και ανέλυσε στους ανθρώπους ότι δια του σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού γνωρίσαμε τον Πατέρα, υπενθυμίζοντας τον διάλογο που είχε ο Κύριος με τον Φίλιππο, «Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα» και η απάντηση του Χριστού, « τοσοῦτον χρόνον μεθ’ ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα· ». Το δε Πανάγιον Πνεύμα, τον Παράκλητον της αληθείας «ὅ παρά τοῦ Πατρός ἐκπορεύεται » είναι η υπόσχεση του Κυρίου στους μαθητές κατά την εκτενή συζήτηση που είχε μαζί τους, πριν το πάθος Του και τους εξηγεί ότι, «Ἔτι πολλά ἔχω λέγειν ὑμῖν, ἀλλ᾿ οὐ δύνασθε βαστάζειν ἄρτι» «Όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, οδηγήσει υμάς εις πάσαν την αλήθειαν». Αυτό λοιπόν το Πανάγιο Πνεύμα, η Αγία μας Εκκλησία κατά την υπόσχεση του Κυρίου δέχτηκε και συγκρότησε τον θεσμό της Εκκλησίας. Έκτοτε ό,τι συντελείται μέσα στη εκκλησία του Χριστού μας, συντελείται εν Αγίω Πνεύματι, διότι το Πανάγιον Πνεύμα, είναι εκείνο το οποίο, διδάσκει ό,τι ζει και φωτίζει· και αποκαλύπτονται οι άκτιστες ενέργειες του Θεού στη ζωή της εκκλησίας και των ανθρώπων. Όμως χρειάζεται να βρει πρόσφορο πνευματικό έδαφος στις καρδιές των ανθρώπων για να εγκατασταθεί στη ζωή μας.
Την δε επομένη στη θεία λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τόνισε στους ανθρώπους την προτροπή του αποστόλου Παύλου «Βλέπετε οὖν πῶς ἀκριβῶς περιπατεῖτε, μὴ ὡς ἄσοφοι, ἀλλ᾿ ὡς σοφοί, ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι». Για να γίνουμε όμως φωτόμορφα τέκνα της εκκλησίας, χρειάζεται να προσλάβουμε τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που κατά τον απόστολο Παύλο, είναι η αγάπη, η χαρά, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η εγκράτεια, η χρηστότητα, η πραότητα, που σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά και την αγάπη και την ειρήνη και την δικαιοσύνη, αλλά σε λανθασμένους χώρους της αναζήτησης του. Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με τους πολέμους, ούτε η αληθινή δικαιοσύνη στο γράμμα της δικονομίας των κοσμικών νόμων, ούτε η αληθινή αγάπη στον αισθησιασμό, ούτε η πίστις σε αφηρημένες έννοιες και ιδέες, αλλά όλα αυτά εδράζονται στη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, το οποίο επιμερίζεται σε όλες αυτές τις δωρεές. Όταν ο σύγχρονος άνθρωπος κατανοήσει την αγαθότητα του Αγίου Πνεύματος και προσπαθήσει να την βιώσει, τότε πραγματικά γίνεται όλος φως και μεταμορφώνεται σε τέκνο φωτόμορφο της εκκλησιάς. Εάν σήμερα κυριαρχεί η εκδίκησης, η κακότητα, η μισαλλοδοξία, η εγκληματικότητα, το συμφέρον, είναι αυτά που μετατρέπουν τον άνθρωπο σε σκοτεινή προσωπικότητα και την ζωή της σύγχρονης κοινωνίας.Η αληθινη κοινωνία της αγάπης του Θεου που πρέπει χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος είναι ο αληθινος παράδεισος σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες, όμως δυστυχώς μετατράπηκε σε κόλαση της απομόνωσης και του εγωκεντρισμού, καθώς ο άνθρωπος αυτονομήθηκε από τον Θεό και από τις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος.
Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τους ιεροψάλτες, τους ιερείς αλλά και το πολυπληθές εκκλησίασμα και ευχήθηκε κάθε καλό στη ζωή τους, ενώ στο τέλος χειροθέτησε οικονόμο τον πρεσβύτερο π. Φίλιππο Κοτινά τελειόφοιτο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά.