Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
20 Ιανουαρίου, 2022

Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας τίμησε τον Προστάτη της Άγιο Αρσένιο

Διαδώστε:

Ο Άγιος Αρσένιος ανάγεται εις τον 10ο αιώνα, προερχόμενος εξ Ανατολής, καθώς κατάγεται από την Βηθανία της Παλαιστίνης, από την ίδια πόλη καταγωγής του Λαζάρου φίλου του Χριστού και των αδελφών του Μαρίας και Μάρθας. Ως μοναχός και κληρικός έφθασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί εστάλει για να διακονήσει τον αρχιερατικό θρόνο της Κέρκυρας ως Μητροπολίτης Κερκύρας. Ο ίδιος ο Άγιος Αρσένιος έχει γράψει και τον κανόνα του ιερού μυστηρίου του Ευχελαίου. Στο απολυτίκιο του Αγίου, αναφέρεται ως προστάτης Κερκύρας και ιδιαίτερα απροσμάχητος αλλά και διώκτης των ακαθάρτων πνευμάτων, απλανής πατέρας και διδάσκαλος του ποιμνίου. Τα ιερά του λείψανα φυλάσσονται ως πολυτίμητος θησαυρός στο παρεκκλήσιο του Επισκοπείου της Κέρκυρας.

Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε λιτανεία των ιερών λειψάνων από το Επισκοπείο στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος Καμπιέλου όπου στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκταρίου και ιερέων της Α’ αρχιερατικής περιφέρειας Κέρκυρας. Στον εσπερινό μίλησε ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός, αναφερόμενος σε τρείς σύγχρονους πειρασμούς που η ανθρωπότητα είναι επηρεασμένη, τον πειρασμό της υπερηφάνειας, της αυτάρκειας και της αμετανοησίας. Είναι τρείς πειρασμοί που ο σύγχρονος άνθρωπος παγιδεύεται και η προσευχή μας στον Άγιο Αρσένιο που είναι ιατρός ακαθάρτων πνευμάτων, είναι να τον παρακαλούμε να μας προστατεύει από αυτούς τους επικίνδυνους πειρασμούς, τόσο για τους απλούς ανθρώπους όσο και για τους κληρικούς.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, αφού μοίρασε τους άρτους στους πιστούς, ευχήθηκε ο Άγιος Αρσένιος, με την παρρησία του, που έχει στον Θεό, να συνεχίσει το έργο της πνευματικής προστασίας στο νησί της Κέρκυρας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό ναό της Λευκίμμης, που τιμάται ο Άγιος Αρσένιος και είναι πολιούχος της πόλης της Λευκίμμης.

Κατά τη θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του χρησιμοποίησε την σκέψη του Αποστόλου Παύλου «Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς , ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος,κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν», που αναφέρεται στο πρόσωπο του Μεγάλου Αρχιερέως Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός ως Μέγας Αρχιερεύς, προσέφερε τον εαυτό του ως «θυσία ευάρεστος τω Θεώ». Αυτή η θυσία του Μεγάλου Αρχιερέως ανάγεται στην προσφορά της αναιμάκτου θυσίας από τους κλητούς αρχιερείς, αφορώντας την σωτηρία των ανθρώπων. Εάν ο Απόστολος Παύλος μιλάει για τον Μέγα Αρχιερέα, τον όσιο, τον άκακο κ.λ.π. , οι αρετές της ακακίας και της οσιότητος, αφορούν και τους σύγχρονους αρχιερείς. Ο Άγιος Αρσένιος είναι ακριβώς εκείνος, ο οποίος αντέγραψε την ακακία, την οσιότητα την αγάπη και την δικαιοσύνη τον Μεγάλου Αρχιερέως και για αυτό καταξιώθηκε της αγιότητας, αλλά και των επουράνιων χαρισμάτων. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε όλους τους Αγίους του τόπου μας, που εκείνοι είναι οι φρουροί και οι προστάτες του νησιού μας. Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο Αρσένιο να μας στηρίζει στην αδυναμία μας και να μας φυλάει από την πτώση και την απομάκρυνση μας από τον Θεό.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε τον προϊστάμενο του ιερού ναού π. Γεώργιο Νικολαΐδη, εις πνευματικό και πρωτοπρεσβύτερο και του επισήμανε ότι ο Σταυρός σημαίνει Άρση, Αγώνας, Εργασία πνευματική και τον κάλεσε να καθοδηγήσει πνευματικά τους ανθρώπους προς την σωτηρία τους. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Αρσενίου στην πόλη της Λευκίμμης.

 

Διαδώστε: