Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
01 Απριλίου, 2019

Μητρ.Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το μέτρο της αγάπης του Θεού”

Διαδώστε:

 

Tην Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο  Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με θέμα “Οι αιώνιες διαστάσεις του Σταυρού”. Η Αγίας μας Εκκλησία προβάλλει στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και μας καλεί να τον προσκυνήσουμε και να ξεκουραστούμε στην σκιά του, να αντλήσουμε δυνάμεις και να πάρουμε Χάρη από την θυσία του Γολγοθά. Ο Σταυρός έχει αιώνιες διαστάσεις. Ο Τίμιος Σταυρός είναι στερεωμένος πάνω στην καρδιά της Εκκλησίας μας και βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας του κόσμου. Με την ενανθρώπισή Του ο Κύριος χώρισε την ιστορία στα δύο, σε προ Χριστού και μετά Χριστόν. Χώρισε την Παλαιά από την Καινή Διαθήκη. Όλοι οι αιώνες πριν τον Χριστό προσδοκούν την εποχή Του. Ο Εσταυρωμένος Χριστός είναι το κέντρο της ιστορίας του κόσμου. Ο Σταυρός σημαδεύει πάντοτε την Εκκλησία, στην πορεία Της στον παρόντα κόσμο. Και στην εποχή όμως της Π.Δ. θα δούμε τον Τίμιο Σταυρό προτυπούμενο. Όταν οι Ισραηλίτες έφευγαν από την χώρα της δουλείας, την  Αίγυπτο και πορεύονταν στην έρημο του Σινά, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες. Ο Θεός πληροφόρησε πάλι και πολλάκις τον Μωυσή πώς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές. Καταρχήν όταν έφθασαν στη Ερυθρά θάλασσα, τους ακολουθούσε και τους κατεδίωκε ο στρατός του Φαραώ. Τότε ο Μωυσής πήρε εντολή από τον Θεό και με την ράβδο του έκανε το σημείο του σταυρού, με αποτέλεσμα να ανοίξει η Ερυθρά θάλασσα και να περάσει ο περιούσιος λαός. Οι δε στρατιώτες του Φαραώ καταποντίστηκαν. Όταν οι Εβραίοι πορεύονταν μέσα στην έρημο συνάντησαν τον εχθρικό λαό του Αμαλήκ. Τότε πήρε εντολή πάλι από τον Θεό ο Μωυσής και σχημάτισε με το σώμα και τα χέρια του τον σταυρό. Όσο βρισκόταν στην θέση αυτή νικούσαν οι Ισραηλίτες. Μια άλλη φορά που ο λαός του Θεού δίψασε στην έρημο, ο Μωυσής σχημάτισε το σταυρό πάνω σε μια πέτρα, από την οποία ανέβλυσε ύδωρ. Και σε άλλη περίπτωση που οι Εβραίοι δέχονταν τα δηλητηριώδη τσιμπήματα των όφεων, ατένιζαν έναν χάλκινο όφι πάνω σε έναν στήλο που είχε φτιάξει ο Μωυσής  και θεραπεύονταν.

Κατά την εποχή της Κ.Δ. και την ενσάρκωσή Του, ο Κύριος δια της Σταυρικής Του θυσίας και της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του, νίκησε την αμαρτία, συνέτριψε το κράτος του διαβόλου, κατήργησε τον θάνατο και άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου στον άνθρωπο. Αυτό το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός προανήγγειλε ο Πανάγιος Θεός από την αρχή της δημιουργίας του ανθρωπίνου γένους.

Ο Σταυρός όμως υπάρχει και στο προαιώνιο σχέδιο του Κυρίου. Η παροχή της σωτηρίας με την θυσία του Ιησού Χριστού είναι Μυστήριο αποκεκρυμμένο από των αιώνων εν τω Θεώ. Ο Σταυρός του Χριστού όμως υπάρχει και στο τέλος της ιστορίας του παρόντος κόσμου. Ο Τίμιος Σταυρός θα σφραγίσει το τέλος της ιστορίας μας. Κατά την Δευτέρα Παρουσία όταν έρθει ο Κύριος εν Δόξη για να κρίνει τον κόσμο, θα φανεί πρώτα στους ουρανούς ολόλαμπρος ο Σταυρός. Ο Χριστός μάς πληροφορεί ότι όταν πλησιάσει η συντέλεια του κόσμου, ο ήλιος θα σκοτεινιάσει, η σελήνη δεν θα δώσει το φως της και τα άστρα θα πέσουν από τον ουρανό. Ακόμη και οι ουράνιες δυνάμεις των Αγγέλων θα σαλευθούν, από την βαθιά συγκίνησή τους, για τα όσα θα συμβούν κατά την Δευτέρα Παρουσία. Όπως μάς λέγει η Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, της Παρουσίας του Κυρίου θα προηγηθεί το σημείον του Υιού του Ανθρώπου, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός εν τω ουρανώ. Τότε θα δει τον Χριστό κάθε ανθρώπινο μάτι, ακόμα και εκείνοι που Τον σταύρωσαν και Τον λόγχισαν. Ο Κύριος δεν θα έχει μόνο τον Σταυρό, αλλά και τα σημάδια των πληγών Του.

Επιπλέον ο Τίμιος Σταυρός έχει να κάνει και με την αιωνιότητα. Τις πληγές που προκάλεσαν τα καρφιά και η λόγχη, τα σημάδια της Σταυρώσεως, θα τα φέρει ο Κύριος, το Εσφαγμένο Αρνίο της Αποκαλύψεως,  και μετά το τέλος της ιστορίας, στην ατελεύτητη αιωνιότητα. Τα σημάδια αυτά δεν θα τα φέρει ως πληγές μιας μάχης που έδωσε και ηττήθηκε, αλλά ως παράσημα μιας κοσμοϊστορικής νίκης, που εξασφάλισε την αιώνια ζωή στο γένος των ανθρώπων. Τα σημάδια αυτά θα τα φέρει στην αιωνιότητα, για να θυμίζουν τον αιώνιο θρίαμβό  Του επί του θανάτου. Στην αιωνιότητα θα μελετούν οι άνθρωποι το ακατάληπτο Μυστήριο του Σταυρού, το αιώνιο θαύμα της Θείας αγάπης. Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το μέτρο της αγάπης του Θεού. Το μέγεθος της αγάπης του Θεού, φανερώνεται στο μέγεθος της προσφοράς Του και στις λυτρωτικές συνέπειες αυτής της προσφοράς. Άπειρη η αγάπη του Κυρίου, άπειρες και οι διαστάσεις του Σταυρού.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο άνθρωπος πορεύεται στο παρόν και στην αιωνιότητα, κάτω από την σκιά του Τιμίου Σταυρού και μέσα στο Φως της Θείας αγάπης. Η Θεϊκή αγάπη σφραγίζει με το σημείο του Σταυρού κάθε σελίδα της ιστορίας μας. Αυτή φωτίζει την προϊστορία και την μεταϊστορία. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να στήσουμε τον Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου στην καρδιά μας. Πώς θα γίνει αυτό ; Α) Με το να μελετάμε με σιωπή και σε ατμόσφαιρα προσευχής στα βάθη της ψυχής μας την αγάπη του Θεού και το Μυστήριο του Σταυρού. Β) Να το μελετάμε με πίστη και με βαθύτατη ευγνωμοσύνη. Γ) Με αγάπη στον παθόντα και ταφέντα και αναστάντα εκ νεκρών Κύριό μας. Δ) Με το να αγαπήσουμε τους σταυρούς μας, τις θλίψεις, τις δοκιμασίες, τις ασθένειες, τις δυσκολίες στην ζωή μας. Ε) Και να ξέρουμε ότι όλα μας οδηγούν στην ανάσταση και την αιώνια ζωή.

Διαδώστε: