11/08/2024 11/08/2024 Ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2024 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος με το οποίο σώθηκε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716. Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ....
11 Αυγούστου, 2024 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2024 - 12:32

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στην Κέρκυρα για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Διαδώστε:
Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στην Κέρκυρα για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2024 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος με το οποίο σώθηκε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716.

Τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κοτυαίου κ. Διονυσίου, βοηθού του Μητροπολίτου Ιταλίας, και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Προσφωνώντας τους φιλοξενουμένους Μητροπολίτες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος υπενθύμισε την ευγνωμοσύνη που η Κέρκυρα τρέφει προς το πρόσωπο του προστάτου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος. Όλα τα Επτάνησα χαίρονται, διότι αξιώθηκαν να έχουν προστάτες αγίους, για να μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα τον αληθινό Θεό. Και η ελευθερία διασφαλίστηκε με το υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος και πάντοτε ο Άγιος θα συνεχίσει να σκέπει και να περιφρουρεί την Κέρκυρα και την πατρίδα μας. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο στο νησί, για να πάρουν την ευλογία του Αγίου και αυτό γίνεται και φέτος. Για τον λόγο αυτό η Κέρκυρα υποδέχεται και με χαρά τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες, οι οποίοι δίδουν ζώσα μαρτυρία πίστεως, αλλά και ελληνορθοδόξου παραδόσεως. Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς για τον κόπο και την αγάπη με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και να δώσουν λόγο παρακλήσεως και οικοδομής στο ποίμνιο και τον λαό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, ο οποίος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων άκουσε τις προσευχές, τα δάκρυα και την αγωνία του κερκυραϊκού λαού και απάλλαξε το νησί από την τουρκική πολιορκία, δείχνοντας ότι ο Θεός διά των αγίων Του σώζει τον λαό που πιστεύει. Καλούμαστε, διά πρεσβειών του Αγίου, να κλείσουμε οποιαδήποτε κερκόπορτα της ψυχής μας, διά της οποίας ο πειρασμός και το κακό έρχονται. Αυτή η κερκόπορτα είναι ο εαυτός μας, που τον καθιστούμε είδωλο.
«Ζούμε για την πάρτη μας», λένε οι πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι. Χρειαζόμαστε προσευχή και αγώνας, ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον εγωισμό μας, να δώσουμε χώρο στη ζωή μας για τους διπλανούς μας ανθρώπους, να αφουγκραστούμε τη σκέψη τους, να συζητήσουμε μαζί τους, να τους δώσουμε ελπίδα μέσα από τις θλίψεις τους. Όποιος έχει πίστη, δεν θα ντροπιαστεί στη ζωή του, διότι προτεραιότητά του είναι ο Χριστός και ο διπλανός. Όπως ο Άγιος έκλεισε όλες τις κερκόπορτες των τειχών της Κέρκυρας το 1716, έτσι να διώξει και τον σύγχρονο κατακτητή, τον δικό μας εγωισμό, για να νικήσουμε την πνευματική μας νέκρωση. Να πάρουμε κάτι από τη ζωή του Αγίου, να γίνουμε άνθρωποι αγάπης, να αποκτήσουμε αξίες στη ζωή μας. Οι Έλληνες έχουμε δυνατή παράδοση και πολιτισμό που είναι οικουμενικός. Αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στην πίστη και τις αξίες της και δεν πρέπει να αφήσουμε τις υλικές αξίες να κυριαρχήσουν. Ας κρατήσουμε την πίστη και τη σιγουριά των Κερκυραίων προγόνων, που για 50 ημέρες προσεύχονταν στον Άγιο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την αγάπη, κυρίως για την ευλογία να μοιραστούνε όλοι την εμπειρία και το βίωμα του Αγίου.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου 2024 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εορτής του θαύματος της 11ης Αυγούστου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος:

  • Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 | 19:30 – 21:00 Αρχιερατικός Εσπερινός.
  • Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 | 23:00 «Ακολουθία Παράκλησης και Εγκωμίων στον Άγιο Σπυρίδωνα, Αγρυπνία» / 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
  • Δευτέρα  12 Αυγούστου 2024 | 8:00 – 11:00 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
  • Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 | 19:30 – 21:15 Αρχιερατικός Εσπερινός.
  • Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 | 23:00 Ακολουθία Παράκλησης και Χαιρετισμών στον Άγιο Σπυρίδωνα, 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
  • Τρίτη 13 Αυγούστου 2024| 08:00 – 11:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
  • Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 | 18:00 «Μπάσματα» Αγίου Σπυρίδωνος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων