Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
21 Απριλίου, 2022

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη στην Κέρκυρα

Διαδώστε:

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Το τροπάριο της Κασσιανής απέδωσε εξαίρετα η βυζαντινή χορωδία του ναού, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη κ. Νικολάου Μακρόπουλου.

Προσφωνώντας τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στα γεγονότα της αγίας και μεγάλης Τετάρτης. Πρώτα στην πόρνη γυναίκα που άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο και τα δάκρυά της μαζί, και τα σκούπισε με τις τρίχες της κεφαλής της. Η πόρνη ζήτησε συγχώρηση και έλαβε συγχώρηση από τον Χριστό, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να είναι απεσταλμένος του Θεού, διότι συμπαραγινόταν με τους τελώνες και τις πόρνες, οι οποίοι θεωρούνταν αμαρτωλοί και περιθωριακοί. Όμως οι κατήγοροι του Χριστού χαρακτηρίζονταν, όπως και σε κάθε εποχή, από εγωισμό, ατομισμό και υποκρισία.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στον μαθητή του Χριστού τον Ιούδα που σκανδαλίστηκε, διότι δήθεν ήθελε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκε το μύρο για τους φτωχούς, ενώ ήταν υστερόβουλος. Ήθελε να τα κρατήσει για τον εαυτό του και γι’ αυτό έγινε προδότης. Όπως αναφέρει ο εξαίρετος ύμνος «Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον, τότε ο μαθητής συνεφώνει τοις παρανόμοις». Η αμαρτία, για τον Ιούδα, γίνεται κολασμός, ξεχώρισμα από τον Θεό. Η πόρνη ένιωθε την εν Χριστώ ελευθερία και ο Ιούδας γινόταν δόλιος. Γι’ αυτό και ο ύμνος κλείνει με μία πικρή και, ταυτόχρονα, χαροποιό διαπίστωση: «Είναι δεινόν η ραθυμία», η αμέλεια για τα έργα του Θεού και για τα έργα της αγάπης, όταν δεν έχουμε όρεξη να επιμεληθούμε τον εαυτό μας, είναι «μεγάλη η μετάνοια», η οποία επαναφέρει τον πεπτωκότα άνθρωπο στην κοινωνία με τον Θεό. Όλα αυτά τα γεγονότα αφορούν σε μας. Γι’ αυτό και η μοναχή και αγία Κασσιανή περιέγραψε στο γνωστό τροπάριό της την ψυχική κατάσταση του πεπτωκότος ανθρώπου, της αμαρτωλής γυναικός, αλλά και την λύση της μετάνοιας, που κάνει τον άνθρωπο να συνδέεται με τον Χριστό. Κανένας μας δεν μπορεί να καυχηθεί για την αναμαρτησία του, για την καλή σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Η μετάνοια είναι για όλους μας ανάγκη.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου ο Μητροπολίτης Κερκύρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων πόλεως.

Προσφωνώντας τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης αναφέρονται στην σωτηρία μας. Επεσήμανε τον λόγο του Χριστού, στην άρνηση του Πέτρου να του επιτρέψει να του πλύνει τα πόδια, ότι δεν είμαστε όλοι καθαροί. Η κάθαρση έρχεται με την ταπείνωση και την μετάνοια.

Ο ιερός νιπτήρας ήταν η άκρα ταπείνωση που έδειξε ο Θεός στον άνθρωπο. Ο Χριστός μάς αφήνει υπόδειγμα ότι οφείλουμε κι εμείς αλλήλων νίπτειν τους πόδας. Πρέπει ο ένας να σπεύδει να ανταποδίδει στον άλλον την ταπείνωση, την αγάπη, την αλληλοπεριχώρηση. Είναι σημάδια καινούργιας ζωής για μας που είμαστε οι εκζητητές της χάριτος του Θεού.

Εξάλλου, για να συμμετάσχουμε στον Μυστικό Δείπνο, που είναι η θεία λειτουργία, χρειάζεται να είμαστε καθαροί στην καρδιά και όχι όπως ο Ιούδας, του οποίου η καρδιά ήταν διεστραμμένη. Ο Χριστός του έπλυνε τα πόδια και ο Ιούδας δεν συγκινήθηκε. Ο Ιούδας λαμβάνει την τροφή της αφθαρσίας, όμως αρνείται το μυστήριο. Δεν αποδέχτηκε την κάθαρση της συνειδήσεώς του. Οι άλλοι μαθητές έλαβαν και την κάθαρση και το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας. Αυτό καλούμαστε κι εμείς στην ζωή της Εκκλησίας να κάνουμε, εν μετανοία, με ψυχές και καθαρές και αρρύπωτα χείλη, να πλησιάσουμε την θεία κοινωνία, τον Μυστικό Δείπνο που προσέφερε ο Κύριός μας.

Την Μεγάλη Πέμπτη παραλάβαμε να εορτάζουμε ακόμα και την προδοσία και την υπερφυά προσευχή. Ας μην αντιγράψουμε την προδοσία του Ιούδα, αλλά ας παραμείνουμε πιστοί στην θυσία που έκανε ο Χριστός για μας, ομολογούντες το μυστήριο του σταυρού. Ας αρνηθούμε την αμαρτία και ας νικήσουμε τις απειλές του πειρασμού, που μας οδηγεί σε σύγχυση και σκοτασμό, ώστε να μην μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια. Μέσω της προσευχής, μιμούμενοι τον Χριστό που μέσα στην αγωνία της ανθρώπινης φύσης Του, επικαλούνταν τον ουράνιο Πατέρα, κι εμείς, στις αγωνίες της συγχρόνου ζωής και της κοινωνίας, ας παίρνουμε δύναμη και ας απευθυνόμαστε με πίστη στον Χριστό, για να μη νικιόμαστε από τον πειρασμό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Νεκτάριος τέλεσε την ακολουθία του Ευχελαίου στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Διαδώστε: