Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Κομπιτσίου λειτούργησε και ομίλησε την ημέρα της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δύο κορυφαίες μορφές του Αποστόλου Πέτρου και του Αποστόλου Παύλου. «Ο μεν Πέτρος είναι εκ των πρώτων μαθητών που κάλεσε ο Κύριος μας, μία δυναμική προσωπικότητα που όταν ρωτήθηκαν από τον Κύριο οι μαθητές του «τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι τον Υιό του ανθρώπου», οι μαθητές απάντησαν ότι τον θεωρούν ως ένα μεγάλο προφήτη ή έναν μεγάλο φιλόσοφο. «Υμείς τίνα με λέγετε είναι;». Ο Πέτρος με αυθορμητισμό απάντησε: «Συ ει ο Υιός του Θεού». Ομολόγησε με παρρησία την θεότητα Του. Και όταν ο Κύριος προείπε για το πάθος Του, ο Πέτρος είπε ότι θα παραμείνει πιστός έως το τέλος, ενώ ο Κύριος του λέγει: «Αυτή την νύκτα, πριν αλέκτωρ φωνήσει, θα με απαρνηθείς τρεις φορές» και ο λόγος του Κυρίου επιβεβαιώθηκε. Η μετάνοια, όμως, του Πέτρου ήταν έκδηλη μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά την ανάστασή Του ο Κύριος και όταν εμφανίστηκε στους μαθητές Του τρεις φορές ρώτησε τον Πέτρο αν τον αγαπάει και ο Πέτρος τον διαβεβαίωσε για την αγάπη που τρέφει εις τον Κύριο και τότε του ανέθεσε την διαποίμανση της εκκλησίας Του, « βόσκε τα αρνία μου, ποίμαινε τα πρόβατα μου». Ο Πέτρος με αυταπάρνηση κήρυξε το ευαγγέλιο της σωτηρίας και της αναστάσεως όχι μόνο στην Παλαιστίνη και στην Ανατολή, αλλά και στην Ιταλία, όπου μαρτύρησε στην Ρώμη, δια σταυρικού θανάτου με την αναστροφή της κεφαλής, επιβεβαιώνοντας τον προφητικό λόγο του Κυρίου με ποιο τρόπο μαρτυρικό έμελλε να δοξάσει τον Θεό.
Ο δε Απόστολος Παύλος αν και δεν έζησε τον Ιησού Χριστό στην επίγεια ζωή Του και εδίωξε την εκκλησία Του, ο Κύριος τον καλεί στο αποστολικό αξίωμα με το όραμα της Δαμασκού όπου ανέρχεται στον τρίτο ουρανό και εκεί του γνωρίζει το μυστήριο της Θεότητος και του αποκαλύπτεται ο ίδιος ο Θεός προκειμένου να τον αποστείλει μετά των άλλων αποστόλων να κηρύξει το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Και ο απόστολος Παύλος μέσα από μία μαρτυρική πορεία στην Ανατολή, Κύπρο, Ελλάδα, Κρήτη, Ιταλία έως και Ισπανία, θεμελιώνει τις χριστιανικές εκκλησίες και τις φροντίζει προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ισχυρές με την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Και ο Απόστολος Παύλος μαρτύρησε στην Ρώμη, που το μαρτυρικό αίμα των Αγίων Αποστόλων, αύξησαν και γιγάντωσαν το δέντρο της πίστεως και της εκκλησίας μας.
Το μυστήριο της μετανοίας και στους δύο κορυφαίους Αποστόλους είναι ένα δείγμα της εμπιστοσύνης του Θεού στον καθένα μας και σε αυτούς τους σύγχρονους καιρούς. Πιστεύοντας ότι η χριστιανική Ευρώπη, άλλα κυρίως η Ελλάδα και η πατρίδα μας μπορεί να εκσυγχρονιστεί χωρίς την πίστη στον Χριστό μας, διαγράφεται κάθε ίχνος πολιτισμού που χτίσθηκε μέσα από τον χριστιανισμό και επιπλέον καταργείται η έννοια της οικογένειας, η έννοια της πατρίδας, η έννοια της αξίας και της τιμής του ανθρώπου. Γι’ αυτό και παρατηρείται η διασάλευση όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό εντός και εκτός, αλλά και τον εφημέριο π. Κωνσταντίνο Χρυσοβιτσιάνο, ο οποίος εργάζεται άοκνα μαζί με τους συνεργάτες του.