Στο νόημα των Αγίων ημερών του Δωδεκαημέρου αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του Inkefalonia 89,2, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχές του για το Νέο Έτος.
Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος στους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου:
Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος ανέφερε:
«Συνηθίζουμε να ευχόμεθα πριν από τις 25 καλά Χριστούγεννα και τώρα λέμε καλές γιορτές η καλό Δωδεκαήμερο. Όλες οι εορτές από την 25η Δεκεμβρίου έως και 6 Ιανουαρίου είναι ακριβώς 12 ημέρες και λέμε εορτές του Δωδεκαημέρου, γιατί έχουμε την γέννηση , την ενανθρώπιση του Κυρίου μας που την εορτάζουμε την 25η, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τιμούμε την Παναγία με την σύναξη της Θεοτόκου επειδή παίζει μεγάλο ρόλο στην ενανθρώπιση του Κυρίου, 1η Ιανουαρίου ακολουθεί η εορτή της περιτομής , μια μεγάλη Δεσποτική γιορτή, που ο πολύς κόσμος την περνάει έτσι, επειδή όλων το μυαλό είναι στην εορτή του Αγίου Βασιλείου και στην λεγόμενη Πρωτοχρονιά.
Βέβαια ως Χριστιανοί, πρέπει να ξέρουμε ότι το εκκλησιαστικό λειτουργικό έτος είναι 1η Σεπτεμβρίου που είναι η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά και κλείνει το έτος 31 Αυγούστου. Παλαιότερα ήταν και η 1η του έτους για όλη την Ευρώπη , όμως από τους νεότερους χρόνους μετετέθη η Πρωτοχρονιά στην 1η Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα λέμε ότι 1η Ιανουαρίου είναι αρχή του πολιτικού η του λεγόμενου αστρονομικού έτους.
Η αρχή του οικονομικού έτους για όλα τα κράτη , παραμένει πάντοτε η 1η Σεπτεμβρίου, μαζί με το εκκλησιαστικό έτος.
Ωστόσο σε όλους θα ευχηθούμε καλή χρονιά, διότι έτσι είναι πλέον τώρα μέσα στη νοοτροπία του κόσμου μας και μετά ακολουθεί η εορτή της βαπτίσεως του Κυρίου μας, ο οποίος ετών τριάκοντα κατέβη στον Ιορδάνη κι αμέσως μετά ξεκίνησε το λεγόμενο δημόσιο κήρυγμα και δημόσιο βίο επί τρία έτη, γιατί στο τριακοστό τρίτο εσταυρώθη και ανεστήθη.
Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα εορτάζουμε και την λεγομένη εορτή των Θεοφανίων, διότι την ημέρα της βαπτίσεως του Κυρίου, έχουμε αποκάλυψη της Τριάδος εν τω κόσμω. Άκουσαν την φωνή του Θεού Πατρός «ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα» ,ο Κύριος Θεός και άνθρωπος ήτο εν των Ιορδάνη και το Πανάγιον Πνεύμα εν είδη περιστεράς επί τον ώμον και την κεφαλήν Αυτού. Την άλλη μέρα έχουμε τη Σύναξη του Προδρόμου Ιωάννη, επειδή συμμετέχει ουσιαστικά και διακονεί το όλο μυστήριο ο τελευταίος των προφητών ο τίμιος πρόδρομος.
Αν θα θέλαμε να επικεντρώσουμε επιγραμματικά το νόημα των ημερών, παραμένει πάντοτε ο Αγγελικός Ύμνος , «Δόξα εν υψίστοις Θεό και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», αυτό το ζητούμενο που μέχρι σήμερα ούτε και εμείς οι χριστιανοί το κατορθώσαμε, αφού εσχάτως χριστιανοί έχουμε πολέμους μεταξύ μας και μάλιστα και ορθόδοξοι.
Το «επί γης ειρήνη», δεν το έχουμε κάνει πράξη στην καθημερινή ζωή και επειδή δεν γίνεται αυτό πράξη, δεν γίνεται και το « εν ανθρώποις ευδοκία», το οποίο σημαίνει ευτυχία, χαρά , μέσα στο ανθρώπινο γένος, από την προσωπική, την οικογενειακή , την εθνική και όλων των λαών τη ζωή.
Αφού δεν μπορεί να επικρατήσει «επί γής ειρήνη», πως θα έχουμε οι άνθρωποι ευδοκία, ευτυχία, μεταξύ μας. Είναι κάτι ανεκπλήρωτο και πρέπει να αγωνιστούμε πρώτα να εμπεδώσουμε την πίστη στην ψυχή μας ο καθένας μας και μετά ως κοινωνικό σύνολο και να το μεταδώσουμε και στους γείτονες λαούς , ούτως ώστε να γίνει πράξη η Θεϊκή εντολή. Είναι ζητούμενο ακόμα, έχουμε παρεκκλίνει, η αδιαφορούμε, η συμβαίνει αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος όταν «..ψυγήσεται ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν» παγώνει η αγάπη των πολλών, παγώνουν οι ανθρώπινες σχέσεις προσωπικές η οικογενειακές, άρα και οι σχέσεις των λαών και μετά είναι τι θα κερδίσω από σένα χωρίς να σε υπολογίζω, άρα μετά ο άνθρωπος γίνεται απάνθρωπος. Η παρουσία του Χριστού είναι το «επί γής ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» και ο άνθρωπος πρέπει να αρχίζει να συμπεριφέρεται Θεικώ τω τρόπω, να γίνεται θεάνθρωπος , όπως ο Κύριος που προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και τη θέωσε και όμως εμείς ακόμα είμαστε στον δικό μας εαυτό κλεισμένοι.
Γιορτάζουμε μεν Χριστούγεννα, αλλά δεν ξέρω πόσο αληθινά μένει ο Χριστός στην καρδιά μας. Ο Απόστολος Παύλος μας λέει στην προς Ρωμαίους επιστολή « εάν δε μορφώσουμε Χριστό εν τη καρδία ημών», τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το παν είναι να μπορούμε να κρατήσουμε το Χριστό στην καρδιά μας, για να αρχίσουμε εμείς να ξεφεύγουμε από το ανθρώπινο και να πηγαίνουμε στο θεανθρώπινο, να αγιάζουμε εαυτόν. Εμείς εδώ στο νησί, έχουμε τρανό παράδειγμα τους τοπικούς μας αγίους και δη τον Άγιο Γεράσιμο που είναι άφθαρτος και μπορούμε και τον προσκυνούμε και τον βλέπουμε καθημερινώς , που είναι διαρκής μαρτυρία του τι σημαίνει έχω το Χριστό στην καρδιά μου και ζω αιωνίως μετά του Χριστού, δηλαδή ζω την ανάσταση.
Να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά , καλή κι ευλογημένη χρονιά εν υγεία ψυχής και σώματος και κάθε πρόοδο προσωπική και οικογενειακή και στους αποδήμους μας να ευχηθούμε από την καρδιά μας χρόνια πολλά και ευλογημένη χρονιά με πρόοδο στις οικογένειες τους και καλή πρόοδο στα παιδιά όλων και να έχουν υγεία και καλή σταδιοδρομία».