Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού
26 Φεβρουαρίου, 2024

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της πόλης και της ενορίας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου

Διαδώστε:

Με μία μεγαλειώδη παρουσία χιλιάδων ανθρώπων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, η εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της πόλης του Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Ήταν το 1924 όταν, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του ΄22 και τη συνθήκη της Λωζάνης του ΄23, ανταλλάξιμοι και πρόσφυγες, συναντώντας τους ελάχιστους τότε κατοίκους, συνέπηξαν τη νέα μεγάλη κοινότητα του τότε Μπογιατίου και αμέσως μετά Αγίου Στεφάνου. 800 οικογένειες απαριθμούνται στην περιοχή με την πρώτη απογραφή του πληθυσμού το 1928. Μένουν σε αντίσκηνα με κακουχίες, αλλά μεγαλουργούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση, με την συνεργασία και σύμπραξη του Δήμου Διονύσου και της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου, έδωσε την αφορμή σε μικρούς να διδαχθούν βιωματικά και στους μεγάλους να θυμηθούν τις διηγήσεις των γονιών τους.

Ήταν τόσο μεγάλη η συγκινησιακή φόρτιση, που δεκάδες άνθρωποι δάκρυζαν φανερά και τόσο ζωντανή η αναπαράσταση της άφιξης από τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου, που αυθόρμητα ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και καλωσορίσματα, σαν να ήταν το γεγονός πραγματικό.

Όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης, όλο το πλήθος «περπατώντας στα βήματα των προγόνων» τους έφτασε στην πλατεία Μ. Αντίπα οπου και εκτυλίχθηκε το δεύτερο δρώμενο. Εγκατάσταση σε σκηνές. Καλλιέργεια γής. Μαγείρεμα. Καθημερινότητα.

Καθ όλη την πορεία ακούγονταν μαρτυρίες εποχής από πρόσφυγες, μέσα από το μεγάλο ηχητικό αρχείο της Ενορίας.

Το τρίτο δρώμενο συνεχίστηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Στεφάνου, όπου τα παιδιά του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου αναπαράστησαν μέσα σε κωδωνοκρουσίες αρχικώς την άφιξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισσας (14ου αι.) από την Κωνσταντινούπολη, αντίγραφο της οποίας κατασκεύασε κατάστημα της περιοχής (S.A.), αφ᾿ ετέρου διάβασαν ληξιαρχικά έγγραφα που πιστοποιούσαν την καταγωγή και τις περιουσίες των προσφύγων και ανταλάξιμων. Κωνσταντινούπολη (Επαρχία Δέρκων), Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία, Ικόνιο.

Η Δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου εκφώνησε με συγκινησιακή φόρτιση, λόγω και της προσφυγικής της καταγωγής, ένα βαρυσήμαντο λόγο με ιστορικές αναφορές, εγκαινιάζοντας μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν κατά την διάρκεια του 2024 στη πόλη του Αγίου Στεφάνου.

Ο εφημέριος της Ενορίας κάνοντας μια αναδρομή στην αφορμή της ιδέας των εορτασμών, ευχαρίστησε τους 210 (!) συντελεστές/συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλλά και όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για την ευόδωσή της.

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε χορούς από τους τόπους καταγωγής των κατοίκων, από τα χορευτικά τμήματα α) των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, β) της «Εμμέλειας» του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου, γ) του Δήμου Διονύσου και δ) της «Χορεύρεσις».

Την όλη εκδήλωση έκλεισε με καίριες επισημάνσεις ως προς την αξία της ιστορικής μνήμης αλλά και της αυθεντικής έννοιας του πατριωτισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαδώστε: