Εορτή Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στη γενέτειρα Του
Στη γενέθλιο γη του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού, το όμορφο καστανοχώρι Συρικάρι Κισάμου και τον Ι. Προσκυνηματικό Του Ναό που, θαυμαστώ τω τρόπω, ανήγειρε η ευλάβεια και αγάπη πλήθους ευεργετημένων από τον Όσιο χριστιανών, εορτάστηκε σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς η ιερά Του μνήμη. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε Ιερά Παράκληση. Ακολούθως ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, βοηθός Επίσκοπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, τέλεσε τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.
Την κυριώνυμο ημέρα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου. Τόσο κατά την Ι. Παράκληση όσο και την Θεία Λειτουργία μνημονεύθηκαν τα 20.000 και πλέον χιλιάδες ονόματα που έχουν καταγραφεί στην παρρησία του ι.προσκυνήματος.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο δια την «ευγενή πρόσκληση», εξέφρασε την συγκίνηση του και σημείωσε: «Ο άγιος Νικηφόρος της καρδιάς μας ξεκίνησε από αυτό το όμορφο χωριό. Από την ημέρα που γεννήθηκε γνώρισε το βίωμα του προσωπικού σταυρού και της άρσης αυτού. Ο απορριπτόμενος και αποστασιοποιημένος από την κοινωνία έγινε ο αγαπητός, ο φίλος, ο υμέτερος, ο εγγύς του Θεού. Τόση ήταν η χάρι του και η ευλογία του που μέσα από τόσες πνευματικές συναναστροφές της ζωής του το κελάκι του έγινε η κολυμβήθρα της αναγεννήσεως πολλών ανθρώπων. Ο άγιος δεν μιλούσε πολύ αλλά ένιωθαν ότι αυτή η παρουσία του και συνάντηση μαζί του ήταν το μεγαλύτερο κήρυγμα καθώς μιλούσε δια της ευλάλου σιωπής του. Είναι σήμερα ο επίκαιρος άγιος της Εκκλησίας μας, σε μια άλλη λεπρά, την λέπρα της «πανδημίας».
«Πολλούς ανθρώπους ευεργέτησε, πολλούς παρηγόρησε, πολλούς οδήγησε στο Θεό της αγάπης, δείχνοντας τους ότι καμία σημασία δεν έχει η ασθένεια του σώματος, αλλά χρειάζεται η προσοχή της ασθένειας της ψυχής μας. Παντελώς άγνωστος για πολλούς έγινε παντελώς πασίγνωστος για όλους. Αυτός ο ιερός προσκυνηματικός Ναός του μεταμορφώθηκε σε θυμιατήρι προσευχών και δεήσεων, πνευματική όαση προσευχών ολόκληρης της Ορθοδοξίας». Στην μεστό λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ανέφερε: «Όπως ο Χριστός εξήλθε στον κόσμο, στις πόλεις και τις κώμες κηρύττοντας και διδάσκοντας έτσι και ο Όσιος Νικηφόρος εξήλθε στον κόσμο κηρύσσων και διδάσκων. Αγιάστηκε από τον Θεό γιατί γνώρισε τον πόνο και υπέμεινε με καρτερικότητα και δοξολογία. Ευεργετούσε τον κόσμο υπομένοντας την ασθένεια του, καθώς ενεργούσε ο Χριστός δια του Οσίου. Ο μεγάλος και θαυματουργός Όσιος Νικηφόρος μας διδάσκει να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό, να αναζητήσουμε την εσωτερική λέπρα της ψυχής, την αμαρτία και να την θεραπεύσουμε. Παρακαλούσε τον Θεό να τον ελεήσει και όχι να τον θεραπεύσει».
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς, χαιρέτισε, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς και, εκ μέρους του ι. προσκυνήματος, προσφέρθηκε εις τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό ιερό εγκόλπιο, δια την «έμπρακτη στήριξη και συμβολή του από τις πρώτες εργασίες εις το ι. προσκύνημα». Ακολούθως αναφέρθηκε στο «θαύμα» που συντελείται στην σύγχρονη αυτή «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», όπως είπε, καθώς ότι έχει γίνει τόσο στον ι. προσκυνηματικό Ναό, όσο και στο παρακείμενο κτιριακό συγκρότημα που ανεγείρεται δια την κάλυψη των αναγκών των ολοένα αυξανόμενων προσκυνητών, είναι έργο αγάπης και προσφοράς ευεργετημένων από τον Άγιο πιστών. «Ξεκινήσαμε το έργο αυτό με 5.000€ στο ταμείο της Ερανικής Επιτροπής» ανέφερε και συνέχισε: «Δόξα τω Θεώ που στους απαράκλητους καιρούς μας, μας χαρίζει την δρόσο της παρουσίας και παρηγορίας του οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού, του θαυματουργού», κατέληξε καλωσορίζοντας τα πλήθη των προσκυνητών που συνέρρευσαν το εόρτιο διήμερο, τηρώντας τα μέτρα της περιόδου. Προσκυνητές απ΄ όλη την Κρήτη, από Κύμη, Εύβοια, Μακεδονία και αλλού, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, εκπληρώνοντας το τάμα τους, μετείχαν της ιεράς πανηγύρεως· προσκύνησαν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Οσίου Νικηφόρου και κατέθεσαν ενώπιον τους προσευχές και δεήσεις, ικεσίες και ευχαριστίες. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δια τις προσφορές της αγάπης τους, τους πρωτοψάλτες του ι. Μητροπολιτικού Ναού και Αγ. Σπυρίδωνος κ.κ. Βακάκη Αντώνιο και Χαχλάκη Γεώργιο αντίστοιχα και, ιδιαιτέρως τον Παν. Αρχ. π. Χρύσανθο (Τσαχάκη), υπεύθυνο του ι. προσκυνήματος δια τον «πολύ κόπο και μόχθο του».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.