Ημερίδα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς στον Φουρφουρά
Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του Θυρεοειδούς αδένα», στον Φουρφουρά.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος», της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου.
Την εκδήλωση προλόγησε καλωσορίζοντας τους εισηγητές και παρουσιάζοντας τους στο κοινό, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίου, ο π. Εμμανουήλ Διαμαντάκης, Γεν. Διευθυντής του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου.
Ο πρώτος εισηγητής Αναπλ. Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Προκοπάκης ανέπτυξε με επιστημονική επάρκεια την ενότητα «Καρκίνος του θυρεοειδή στην Κρήτη» μιλώντας για επιδημιολογική αύξηση του καρκίνου στο νησί μας παρουσιάζοντας σχετική μελέτη που διεξήγαγε με τους συνεργάτες του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «επτά στους δέκα θυρεοειδείς που χειρουργούνται στο ΠΑΓΝΗ είναι καρκίνοι, ενώ ο συγκεκριμένος καρκίνος αφορά πλέον και άτομα μικρότερης ηλικίας από 15,16,18 ετών». Μάλιστα ανέφερε πως από το 1990 μέχρι το 1997 το μέσο ποσοστό του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Κρήτη ήταν 11,5%, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας φτάνει το 38%.
Με βάσει την μελέτη που έχει εκπονήσει ο κ. Καθηγητής και οι συνεργάτες του φαίνεται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, με σοβαρότερο όλων το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Αναλύοντας με επιχειρήματα τα ευρήματα της μελέτης για τη σύνδεση του Τσέρνομπιλ με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ανέφερε ότι το ατύχημα συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986, και το ραδιενεργό νέφος εισήλθε στη χώρα μας λίγες ημέρες μετά, την Μ. Παρασκευή 2 Μαΐου και έμεινε μέχρι τουλάχιστον τις 9 Μαΐου του ίδιου έτους. Παρουσίασε μάλιστα διαδραστικά το έργο του Γαλλικού Ινστιτούτου Προστασίας Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας, μια κινούμενη γραφική αναπαράσταση της εξάπλωσης του ραδιενεργού σύννεφου που έφυγε από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ και ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη.
Με το δεδομένο ότι στην Κρήτη, και μάλιστα στη νότια Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Αμαρίου, υπήρξε εντονότατη βροχόπτωση -η εντονότερη των τελευταίων 50 ετών- τις μέρες που είχε καλύψει το νέφος τη χώρα, εκτιμάται ότι «ποτίστηκε» με ραδιενέργεια εκείνες τις μέρες το νησί.
Την ενότητα «Όζοι και καρκίνος του θυρεοειδή στους ενήλικες» ανέλυσε η δεύτερη εισηγήτρια κ. Βαλεντίνα Πέτκοβα-Γιουλούντα, Ιατρός –Ενδοκρινολόγος εκφράζοντας την ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη δυνατότητα διάγνωσης λόγω και του υπέρηχου που βρίσκει τη νόσο σε πολύ πρώιμα στάδια, ωστόσο τόνισε πως ο βασικός παράγοντας είναι η ραδιενέργεια.
Σε επίπεδο πρόληψης σημειώθηκε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό ή έχουν δεχθεί ακτινοβολία στο κεφάλι ή στον τράχηλο νωρίτερα στη ζωή τους, να προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις, ώστε αν υπάρχει κάποιος ύποπτος όζος να διαγνωστεί έγκαιρα.
Ωστόσο, καλή είδηση αποτελεί το γεγονός πως πρόκειται για έναν «καλό καρκίνο», όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, με την έννοια ότι έχει σχεδόν άριστα αποτελέσματα όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, χειρουργηθεί και αφαιρεθεί εντελώς ο αδένας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.