22/06/2024 22/06/2024 Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι της Νισύρου, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμίου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και...
22 Ιουνίου, 2024 - 11:48
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2024 - 11:34

Εορτασμός Αγίου Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι

Διαδώστε:
Εορτασμός Αγίου Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι της Νισύρου, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμίου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ηγούμενος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος και πλειάδα Ιερέων από Τήλο, Κω, Σύμη, Ρόδο, κα.

    

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού έλαβε χώρα Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου με προορισμό τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Ποταμητίσσης. Εν συνεχείᾳ, προσφέρθηκε ως ευλογία φαγητό στο «Ζωσιμοπούλειο» και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.

 

 

 


Την πρωΐαν της επομένης, Παρασκευή 21η Ιουνίου, ετελέσθη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Για τον σκοπό της πανηγύρεως του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου σκάφος από Καρδάμαινα μετέφερε πάνω από 350 προσκυνητές στη Νίσυρο.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥ ΝΙΣΥΡΙΟΥ

Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1716, από πατέρα που ήταν δημογέροντας του νησιού. Ο πατέρας του εξισλαμίστηκε και μαζί του εξισλαμίστηκε και ολόκληρη η οικογένειά του κατά τη συνήθεια των Τούρκων, και μετακόμισε στη Ρόδο . Ο άγιος νεομάρτυς Νικήτας ήταν τότε μωρό και δεν είχε συνείδηση του γεγονότος. Όταν όμως το ανακάλυψε, συγκλονίστηκε, αρνήθηκε το Ισλάμ, έφυγε από το σπίτι του και κατέφυγε στη Νέα Μονή Χίου. Στη Χίο συνελήφθη από έναν «άνθρωπο του χαρατζή» (του φοροεισπράκτορα), επειδή δεν είχε χαρτιά ούτε χρήματα να πληρώσει το χαράτσι, και, ενώ περίμενε τη μεταφορά του στις φυλακές, μαθεύτηκε ότι ήταν μουσουλμάνος που επέστρεψε στο χριστιανισμό. Εκεί ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο νεαρός γενναίος Νισύριος Νικήτας τους απάντησε: «Χριστιανός είμαι, Νικήτας ονομάζομαι και Νικήτας θα πεθάνω». Τότε μετά από φρικτά βασανιστήρια τον αποκεφάλισαν στις 21 Ιουνίου 1732, και πέταξαν το σώμα του στη θάλασσα.

Ο νεαρός Νικήτας δεν υπολόγισε την ζωή του μπροστά στη βαθιά πίστη του στο Χριστιανισμό. Ο άγιος Νικήτας αποτελεί για τις σημερινές γενιές, για τους σημερινούς νέους, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παράδειγμα προς μίμηση.

Η Νίσυρος του ατίθασου Πολυβώτη που επαναστάτησε ενάντια στο κατεστημένο των αρχαίων Ελλήνων Θεών, που κείτεται στα σπλάχνα της και μας θυμίζει συχνά πυκνά την ύπαρξη του με τους σεισμούς του, η Νίσυρος του μαχητή κατά των εισβολέων, Ναυάρχου Γνωμαγόρα, η Νίσυρος του Αγίου Νικήτα του νεομάρτυρα που θανατώθηκε από τους κατακτητές για τη βαθιά πίστη του και τα ιδανικά του, η Νίσυρος του ενεργού ηφαιστείου, η Νίσυρος της ανάρχου άγριας φύσης, γιορτάζει την υπερηφάνεια της για τα άξια παιδιά της την 21 Ιουνίου, την ημέρα του νεομάρτυρα Νικήτα. Ο Αγιος Νικήτας συσπειρώνει στο πρόσωπο του τα ιδανικά της ελεύθερης βούλησης, της πίστης σε αξίες και αρχές, της ελευθερίας, ιδανικά που δίνουν νόημα στη ζωή.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή-φωτογραφίες: «Βήμα της Κώ» , “Kostoday.gr”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων