Ι.Μ. Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας
29 Απριλίου, 2024

Κυριακή των Βαΐων και επέτειος του «Πετροπολέμου» στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου

Διαδώστε:

Την Κυριακή των Βαΐων, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία. Στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος συμπαραστάθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και εφημέριο του Ναού π. Αμφιλόχιο Σακαλέρο Συμμετείχαν πολιτικοί, στρατιωτικές αρχές, εκρπόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.

 

Η επέτειος του «Πετροπολέμου»

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος εορτασμός για την 89η επέτειο του Πετροπόλεμου. Τιμήθηκε η Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού το τριήμερο 6-8 Απριλίου 1935 ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του νεαρού Μανώλη Καζώνη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τοπικές Αρχές , ενώ τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλύμνου. Ομιλητής ο ιστορικός κ. Θεόφιλος Τσουκαλάς, ο οποίος έκανε αναφορά στον Πετροπόλεμο του 1935, και εξήρε την προσφορά του παπα-Τσουγκράνη και των άλλων Κληρικών της Καλύμνου.

Ακολούθησε στον προαύλειο χώρο του ναού επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ιερέα Μιχαήλ Τσουγκράνη από το Δήμαρχο, Διοικητή του 5/42 ΣΕ και Έπαρχο. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου (πηγή-φωτογραφίες: “Καλύμνος news”).

 

 

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού Λέρου

Στο Ενοριακό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ναού π. Νικοδήμου Φωκά.

 

Κυριακή των Βαΐων – Ιερός Ναός Αγίων Τεσσαράκοντα Λέρου – Εφημέριος π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Θεολόγος Λυράς

Διαδώστε: