ΤΑ «ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ»
Παλαιό μικρασιάτικο έθιμο, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα έφτιαχναν οι πιο εύποροι γιατί είναι γεμιστά με σταφίδες και καρύδια.
Συνταγή.
1 Κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 ποτήρι του νερού αραβοσιτέλαιο.
1 ποτήρι του νερού ταχίνι.
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού.
1ποτηρι του νερού ζάχαρη.
1 μπέικιν παουντερ.
1 ποτήρι ζεστό νερό για το ζύμωμα.
Για τη γέμιση 500 γραμ. περίπου καρύδια και μαύρες σταφίδες αλεσμένα και ανακατεμένα με 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (τις σταφίδες τις μουλιάζουμε στο νερό πριν 2-3 ώρες).
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να λιώσει και μετά ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν παουντερ και ζυμωνουμε…
Φτιάχνουμε τα «Λαζαράκια» γεμιστά και τους δίνουμε το σχήμα του σαβανωμένου Λαζάρου.
Στο στόμα και στα μάτια βάζουμε γαρίφαλα.
Ζυμώνουμε γιατί ο Λάζαρος είπε… «όποια ζυμώσει και δε με πλάσει τα χεράκια της να χάσει».
Τα κάλαντα του Λαζάρου:
«Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό αρνί».
ΤΑ ΒΑΓΙΑ
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Λέρου, αποτελούν αυτές τις ημέρες και η κατασκευή των σταυρών, αλλά και διάφορες δημιουργίες από βάγια.
Στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο πατέρας Νικόδημος Φωκάς και ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, μας δείχνουν πως κατασκευάζονται οι σταυροί από βάγια, τα «ψαράκια», οι «καμήλες», αλλά και άλλες διάφορες δημιουργίες, που θα μοιραστούν το πρωΐ της Κυριακής των Βαΐων στις Εκκλησίες.
Η βιντεοσκόπηση έγινε στα γραφεία του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, στις 17-4-2019.
Επιμέλεια-βίντεο: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες: Γ.Παλαπουγιούκ
Πηγή: Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου