Με πανθομολογούμενη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022, στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου της Μύρινας, επετειακή πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Θαλασσάκι μου. Θάλασσες δακρύων, θάλασσες ελπίδας», με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και με την ευγενική συμπαράσταση και αρωγή του Δήμου Λήμνου.
Η πολυάριθμη χορωδία και η παραδοσιακή ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την χοραρχία του διακεκριμένου Δρ. Μουσικολογίας
κ. Ανδρέου Ιωακείμ, συνεργαζόμενη με τον χορευτικό όμιλο της Λήμνου «Ο Ήφαιστος», με την καρδιακή ερμηνεία και την άριστη μουσικοχορευτική απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών των αλησμόνητων πατρίδων, έδωσαν άρωμα Μικρασίας στη βραδιά και κατόρθωσαν να αγγίξουν και να ενθουσιάσουν τις καρδιές του λημνιακού λαού, ο οποίος κατέκλυσε το προαύλειο του Γυμνασίου της πρωτεύουσας του νησιού μας, χειροκροτώντας αδιάκοπα.
Συντονιστής της μουσικής βραδιάς ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της τοπικής μας Εκκλησίας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμος Σχίζας, ο οποίος άνοιξε την αυλαία της εκδηλώσεως καλωσορίζοντας τους Σεβ. Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Ιερόθεο, αλλά και τους τοπικούς και στρατιωτικούς άρχοντες, τους Προέδρους φορέων, τον Πρόεδρο του Τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον ευγενή λαό της νήσου μας.
Ακολούθως ο π. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην φιλότιμη προσπάθεια που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ελλαδικής Εκκλησίας, προκειμένου να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πολύπαθο Μικρασιατικό Ελληνισμό, που πριν από 100 χρόνια υπέμεινε σκληρότατες δοκιμασίες και φρικτά μαρτύρια σφαγιαζόμενος και διωκόμενος από τις πατρογονικές του εστίες.
Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής , σημειώνοντας καρδιακά : «Είναι φοβερό να βρίσκεσαι σε αυτήν εδώ την θέση και να αντικρίζεις αυτό το ηλιοβασίλεμα και αυτήν την θάλασσα, την θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, την θάλασσα του Ελληνικού Πελάγους, την θάλασσα της ελευθερίας, της ποίησης, της ομορφιάς, της έμπνευσης, την ναυτιλίας, της επικοινωνίας. Την θάλασσα της ελπίδας, που συνάμα είναι και θάλασσα δακρύων, καθώς μέσα στο διάβα της ιστορίας μας έχει ποτιστεί με δάκρυα ξεριζωμού, με δάκρυα αδικίας, προσφυγιάς, ξενιτειάς, θλίψεως αλλά όχι απόγνωσης, γιατί εμείς οι Ρωμιοί ξέρουμε ακόμα και στα λυπηρότερα να ανθίζουμε χαρά και ελπίδα μέσα στην καρδιά μας.
Αυτή η εκδήλωση, την οποία ο Σεπτός σας και ακάματος Ποιμενάρχης Άγιος Λήμνου κ. Ιερόθεος είχε την έμπνευση να την μπολιάσει μέσα στο λατρευτικό πρόγραμμα της μεγάλης Πανηγύρεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος, αλλά και ο κ. Δήμαρχος την αγαθή διάθεση την αγαθή, ώστε να παράσχει την αρωγή και στήριξή του.
Θέλω να εκφράσω την χαρά της Μητροπόλεως μας, την χαρά των παιδιών μου, που συναντούμε τα υπέροχα και καθαρά πρόσωπά σας και πάνω απ’ όλα την χαρά μας που συναντούμε τους ακρίτες, που φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και εμείς από την Κεντρική Ελλάδα, την Στερεά Ελλάδα, σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας».
Κατόπιν κλήθηκε στο βήμα για να εκφράσει ευχές ο οικοδεσπότης του χώρου της εκδήλωσης, Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, αλλά και την βαθειά του συγκίνηση για την πραγματοποίηση αυτής της επετειακής τιμητικής εκδήλωσης, καθώς και ο ίδιος τυγχάνει, όπως δήλωσε, τρίτης γενιάς απόγονος Μικρασιατών, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες στο νησί της Λήμνου από το Ρεϊς-Ντερέ της Μικράς Ασίας και υποσχέθηκε ότι είναι και θα παραμείνει σταθερά αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλει η τοπική μας Εκκλησία, επειδή προάγουν τον πολιτισμό, την καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητας του λαού.
Μετά την ολοκλήρωση του μουσικοχορευτικού προγράμματος ανήλθε στο βήμα ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος ήταν εμφανώς συγκινημένος, καθώς ήταν πρώτη ευκαιρία μετά τον ερχομό του στη νήσο μας, να βρεθεί σε αθρόα τέτοια συγκέντρωση του λαού της Λήμνου και να διοργανώσει τέτοιας κλίμακας εκδήλωση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που ενέσκηψε και εμπόδισε την πραγματοποίησή τους.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν ακριβώς πριν από ένα αιώνα στη Μικρά Ασία και απετέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του Γένους μας. Με τη χαρακτηριστική ρήση του διαπρεπούς θεολόγου του εικοστού αιώνα π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: «Όποιος μένει απαθής ενώπιον της Ιστορίας δεν μπορεί ποτέ να είναι καλός χριστιανός», τόνισε, ότι είναι ιερό καθήκον όλων μας, να μη λησμονούμε την ιστορία του Γένους μας και να αποδίδουμε την οφειλομένη τιμή στους ένδοξους και τιμημένους προγόνους μας.
Επίσης, . αναφέρθηκε στην πολυτιμότατη προσφορά και θυσία της Εκκλησίας μας κατά τον καιρό της μικρασιατικής τραγωδίας, σημειώνοντας ότι πλήθος κληρικών της Μικράς Ασίας, αρχιερέων και ιερέων, έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια της πίστεως μας και να προστατεύσουν το ποίμνιο που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός.
Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα αναστήματα που ανέδειξε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός και στην καταλυτική συμβολή και επίδρασή τους στο σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας.
Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι κοπίασαν και συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση της επετειακής αυτής εκδήλωσης.
Αρχικά, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος συνέδραμε τα μέγιστα στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, με την χορωδία και την ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», αλλά και την τιμητική παρουσία του.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτριο Μαρινάκη, ο οποίος εξαρχής προσφέρθηκε και συμπαραστάθηκε με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια αυτή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Θερμώς ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της μουσικής βραδιάς, τον χοράρχη κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τα μέλη του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» και τον πρόεδρο του χορευτικού συλλόγου Λήμνου «Ο Ήφαιστος» κ. Πέτρο Παπούλκα, καθώς και όλα τα μέλη του. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο χοράρχης κ. Ανδρέας Ιωακείμ εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του Ωδείου έδωσε δώρο στο Σεβ. Ποιμενάρχη μας πίνακα που απεικονίζει τον εμπνευστή του Ωδείου τους άγιο «Γερμανό το Μελωδό».
Ακόμη, ο Σεβ. Μητροπολίτης εξέφρασε ευχαριστίες τόσο προς το συνεργείο και στους υπευθύνους του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδος, επειδή βιντεοσκόπησε την μουσικοχορευτική αυτή εκδήλωση, που μαζί με το συνεργείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος μετέδωσαν ζωντανά τις λειτουργικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και την εκδήλωση της βραδιάς στην Ελλάδα και από διαδικτυακή πλατφόρμα και στο εξωτερικό, στέλνοντας μήνυμα αγάπης στους αποδήμους και πρόσκληση επίσκεψης στη γη των πατέρων τους.
Τέλος, εξέφρασε αισθήματα βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, διότι χάρη στη στήριξη και στην αγάπη του, ήρθε στο νησί μας για να ποιμάνει τον ευλογημένο λαό του Θεού.
Κλείνοντας το λόγο του ο Σεπτός Ποιμενάρχης απευθυνόμενος προς τους παρόντες, αλλά και προς τους απανταχού Λημνίους, οι οποίοι παρακολούθησαν από κάθε μέρος του κόσμου την τιμητική αυτή εκδήλωση δήλωσε, ότι κύριο μέλημα και στόχος της αρχιερατικής διακονίας του είναι να καλλιεργήσει και να εμφυσήσει πάνω από όλα την ενότητα και την αγάπη στο ποίμνιο, διδάσκοντάς τους ότι δεν πρέπει να κινητοποιούν μόνο την λογική, που έχει όρια και εμποδίζει την ανίχνευση της «άλλης πραγματικότητας», αλλά πρέπει να ζούμε όλοι χρησιμοποιώντας τους τρόπους και τις δυνατότητες της καρδιάς, επειδή μας συνδέουν ευκολότερα και αμεσότερα με τον Θεάνθρωπο και επομένως και με τον συνάνθρωπο. Ο Σεβ. ολοκλήρωσε τις σκέψεις και τις ευχές του, διευκρινίζοντας ότι κάθε προσπάθειά του θα στοχεύει και θα καλλιεργεί την ενότητα, την οποία η Εκκλησία εορτάζει με την εορτή της Πεντηκοστής και η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, που την στηρίζει, την φωτίζει, την αγιάζει και την ανακαινίζει. Σ’ αυτή την προσπάθεια, είπε χαρακτηριστικά, «σας δίνω την καρδιά μου, παρακαλώ δώστε μου όλοι το χέρι σας».
Η εκδήλωση έκλεισε με το πολυχρόνιο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου του Γένους μας κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, με αφορμή την εορτή των σεπτών ονομαστηρίων του και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιεροθέου.