Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου
23 Απριλίου, 2024

Μητροπολίτης Λαρίσης: «Επιμένουμε να διεκδικούμε τον Ναό ως χώρο ασύλου, ως χώρο ειρήνης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

«Ο Ναός είναι χώρος λατρείας και εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε όσα και αν πολλές φορές στα θέματα της νομοθεσίας αυτό δεν ισχύει, επιμένουμε να διεκδικούμε τον Ναό ως χώρο ασύλου, ως χώρο ειρήνης, ως χώρο που αφήνουμε τα εξωτερικά από έξω από τον Ναό»

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο Action 24 όπου κλήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου σχετικά με τις επιθέσεις σε πολιτικούς. (Διαβάστε σχετικά: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: “Η Εκκλησία δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της”)

«Ο Μακαριώτατος όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά και τρόπου ζωής έχει αποδείξει πολλές φορές ότι πολύ σοφά παρεμβαίνει για να υποδεικνύει τα όσα πρέπει να προσέχουμε ακριβώς επειδή είναι μία ευαίσθητη περίοδος αυτή τη στιγμή ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας της δικής μας, ενόψει μίας προεκλογικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη, ενόψει κάποιων πραγμάτων που έχουν προηγηθεί και λόγω της συσσωρευμένης οργής που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία. Έκανε μία δήλωση για να αποφύγουμε διάφορα άσχημα γεγονότα μέσα στους Ναούς μας όχι μόνο στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Μεγάλη Εβδομάδα, το πρόβλημα είναι η εβδομάδα μετά το Πάσχα, που έχουν μετατεθεί πολλά πανηγύρια, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Ραφαήλ. Έχουμε πολλά πανηγύρια τα οποία μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν σε εξέλιξη. Το πρόβλημα δεν είναι μέσα ο Ναός όσο έξω που μιλάει το τσίπουρο και έχουμε θεματάκια», υπογράμμισε.

«Επειδή υπάρχει η συνέχεια του εκκλησιαστικού τελετουργικού, στο λαογραφικό, μετά τον Ναό, το απέξω, το απέξω είναι ενδεχομένως που μπορεί λίγο να φοβίζει. Εμείς ως Εκκλησία και ως Μητρόπολη έχουμε κάνει πολλές συσκέψεις και έχουμε δώσει οδηγίες. Γνωρίζουμε ότι μέσα στους Ναού υπάρχει το καλό το κλίμα. Ξέρουμε ότι είναι απαράδεκτο μέσα στους Ναούς να φεύγουμε από τον σκοπό για τον οποίο έχουμε έρθει. Δεν είναι καλό να ξεχνάμε την ημέρα και τη σημασία της κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει τη δική της σημασία και δεν επιτρέπεται για τα ανθρώπινα να φεύγουμε από αυτό για το οποίο η Εκκλησία μας συνάζει», επεσήμανε.

«Ο Ναός είναι χώρος λατρείας και εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε όσα και αν πολλές φορές στα θέματα της νομοθεσίας αυτό δεν ισχύει, επιμένουμε να διεκδικούμε τον Ναό ως χώρο ασύλου, ως χώρο ειρήνης, ως χώρο που αφήνουμε τα εξωτερικά από έξω από τον Ναό. Και επομένως μέσα στον Ναό μπαίνουμε να προσευχηθούμε , για να παρακολουθήσουμε τα όσα το τελετουργικό της Εκκλησίας, ανάλογα με την ημέρα, προσδιορίζει και δεν φεύγουμε από αυτά», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Μέσα στους Ναούς μπορώ και ελέγχω, έξω από τους Ναούς δεν μπορώ να ελέγξω».

«Μιλάω για αυτούς που επιλέγουνε μέσα στον Ναό, μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο ή εξ’ αφορμής κάποιας εκκλησιαστικής πανηγύρεως να δημιουργούν κάποια επεισόδια εκτός», εξήγησε.

«Έχουμε μία περιφρούρηση του χώρου, μία επίβλεψη του χώρου. Είναι αυτονόητο ότι εμείς δεν πρόκειται να χαλάσουμε το κλίμα στους Ναούς μας. Θα το περιφρουρήσουμε όσο μπορούμε, όχι μόνο από τέτοια περιστατικά που έχουν να κάνουν με την τρέχουσα πολιτική αλλά και από πολλούς άλλους οι οποίοι αυτές τις ημέρες έρχονται , και χωρίς να έχυνε επίγνωση του τι είναι ο Ναός, ενδεχομένως και από καλή διάθεση, θέλουν να κάνουν τα δικά τους. Αλλά πέραν αυτού υπάρχει το απέξω το οποίο δεν είναι δική μας αρμοδιότητα και στο οποίο εμείς πολλές φορές δεν μπορούμε να επέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Αρχιεπίσκοπος προς Υπουργό Παιδείας: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Διαδώστε: