Παρά τις δυσκολίες λόγω των αναγκών που γεννήθηκαν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, η Μητρόπολη Λαρίσης ετοίμασε και έδωσε στην κυκλοφορία το δέκατο τεύχος της εξαμηνιαίας περιοδικής έκδοσης ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, που αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο στην παιδεία. Εκτός από το γενικό θέμα, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο ενότητες με δυνατά κείμενα, στην πρώτη με θέμα «Παιδεία Θεού, παιδεία ανθρώπων» με συντάκτες τους Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο, τον διευθυντή του περιοδικού π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, την κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, τον κ. Αλέξη Καλέση, την κ. Όλγα Αλεξίου, και στην δεύτερη με θέμα «Γένος και Παιδεία», με συντάκτες τον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, τον μοναχό Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, τον Καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Σωτήρη Μπαλατσούκα, τον π. Νικόδημο Γαλιάτσο, τον κ. Θεόδωρο Νημά, τον κ. Κωνσταντίνο Νούση και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ντίνο Αυγουστή, το περιοδικό έχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην παιδεία της Λάρισας.
Η κ. Ευμορφία Ζησοπούλου και ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης αναφέρονται σε δύο ξεχωριστές εκκλησιαστικές μορφές, οι οποίοι διακόνησαν την πνευματική παιδεία της Λάρισας, τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιος Μαδενλίδη και τον Αρχιμ. Αθανάσιο Μυτιληναίο, ηγούμενο της Μονής Αγίου Δημητρίου Στομίου. Η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου αναφέρεται στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας. Ο π. Αθανάσιος Γκατζώνας στον ιερέα και εκπαιδευτικό π. Αθανάσιο Παπαγιάννη. Ο κ. Γιώργος Σούλτης στους φροντιστηριακούς δασκάλους της Λάρισας. Ο κ. Γεώργιος Τερζούδης στον δάσκαλο της μουσικής κ. Βλάσση Μαστρογιάννη. Ο γιατρός, ιστοριοδίφης και επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου στο διδακτηριακό πρόβλημα της Λάρισας. Ο κ. Σπύρος Μπαρμπούτης στο 1 ο Γυμνάσιο Αρρένων. Η κ. Αγγελική Χατζηαβραάμ στο 4 ο Γυμνάσιο, το περίφημο Κουτσίνειο. Οι κυρίες Ιουλία Κανδήλα και Στέλλα Νταβαρούκα στο Δημοτικό σχολείο Βρυοτόπου. Όλα τα κείμενα είναι άρτια δομημένα, με επιστημονική έρευνα και στοιχεία και αρκετά εξ αυτών έχουν και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, που συγκινεί όσους είχαν εμπειρίες από τα όσα κατατίθενται.
Το τέταρτο μέρος αναφέρεται στην παιδεία του σήμερα. Γράφουν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή για την επαγγελματική εκπαίδευση, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για την ανάγκη η παιδεία της Εκκλησίας να αναδιοργανωθεί, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα για την εκπαίδευση στον 21 ο αιώνα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λαρίσης κ. Ζέρβας για την προσπάθεια των σχολείων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.
Ξεχωρίζουν όμως πέντε εξαιρετικές συνεργασίες. Υπάρχουν δύο συνεντεύξεις: η μία του σπουδαίου θεατράνθρωπου Κώστα Τσιάνου, που αφηγείται όλη την προσπάθεια του Θεσσαλικού Θεάτρου, αλλά και αναφέρεται στη θεατρική παιδεία τόσο της Λάρισας όσο και των καιρών, και η δεύτερη του Δημήτρη Καρβούνη, του μαέστρου της Παιδικής και τώρα της Μεικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, που αναφέρεται στην μουσική παιδεία του τόπου και τη συμβολή του Δημοτικού Ωδείου σ’ αυτήν με προσωπικές αναμνήσεις και αυτός. Την ενότητα συμπληρώνουν ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου κ. Χρήστος Λενούτσος, η κ. Φανή Καλοκαιρνού που αναφέρεται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας και ο κ. Γιώργος Τράντας, που καταγράφει την προσπάθεια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, σε μία συγκινητική παράθεση μιας ξεχωριστής προσπάθειας.
Δεν λείπουν οι αναφορές στην ιστορία του τόπου με κείμενα του πρωτοσυγκέλλου π. Ιγνατίου Μουρτζανού, του κ. Κώστα Σπανού, του κ. Σταύρου Γουλούλη, όπως επίσης και θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας, στα οποία παρατίθενται μελέτες του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, του κ. Αθανασίου Χρυσοβέργη, του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, του κ. Γεωργίου Φουντουλάκη και του
κ. Επαμεινώνδα Μανδηλά.
Την έκδοση συμπληρώνουν το Εορτολόγιο, καθώς και ο έπαινος του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και η βαρυσήμαντη ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Ουδέν γαρ ούτως ίδιόν εστί του χριστιανού, ως το ειρηνοποιείν». Το τεύχος κλείνει με τη συνεργασία της ξεχωριστής Λαρισαίας συγγραφέως κ. Μπέττυς Μαγρίζου και ένα εκπληκτικό κείμενο της κ. Βαρβάρας Βασιλάκη με θέμα «Μαθητής και Δάσκαλος».
Όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος: «μόνο η Εκκλησία διδάσκει αρχές, αξίες, ιδανικά, το ήθος της χριστιανικής αρετής, σέβεται την ανθρώπινη ελευθερία και πληροί τα εχέγγυα διαπλάσεως ολοκληρωμένων πνευματικών προσωπικοτήτων και γι’ αυτό δικαιούται να έχει λόγο σε θέματα παιδείας».
Συγκλονιστικό το εξώφυλλο του περιοδικού, έργο του Λαρισαίου αγιογράφου Χρήστου Παπανικολάου, το οποίο απεικονίζει τους Τρεις Ιεράρχες ως δασκάλους, να παραθέτουν την μόρφωση ως πνευματική τράπεζα σε παιδιά και νέους.
Το περιοδικό διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη.