Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης
11 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητρόπολη Λευκάδος: Απολογισμός και ευχαριστίες για τις κατασκηνωτικές περιόδους

Διαδώστε:

Όμορφες και ευλογημένες στιγμές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και αυτό το καλοκαίρι στον φιλόξενο χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» τριακόσια περίπου παιδιά στο σύνολό τους, από την πρώτη σχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο.

Το φετινό κατασκηνωτικό ταξίδι ξεκίνησε με την «Κατασκήνωση στο Νυδρί», με μια 40μελή ομάδα παιδιών της περιοχής να συναντιέται καθημερινά γύρω στις 9.00 το πρωί, για να προσευχηθεί, να παίξει, να κολυμπήσει, να συζητήσει, να περπατήσει μέσα στη φύση, να γευματίσει, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και άλλα πολλά μέχρι τις 4.30 το απόγευμα της κάθε ημέρας από τις 17 ως τις 21 Ιουνίου 2024. Η Ράχη, το Νιοχώρι, τα Χαραδιάτικα και το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στη Γράβα, το Βαθύ και το Κατωμέρι του Μεγανησίου, ο Βουρνικάς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ροδάκι έδωσαν τόπο για τις δραστηριότητες, το κέφι και τη ζωντάνια των κατασκηνωτών, ενώ οι αντίστοιχες ενορίες προσέφεραν με αγάπη τη φιλοξενία τους.

Ακολούθησαν οι τέσσερις τυπικές κατασκηνωτικές περίοδοι, με εικοσιτετράωρη αυτόνομη διαβίωση στις μόνιμες εγκαταστάσεις μας, στο δάσος κοντά στην Ι. Μονή Φανερωμένης Λευκάδος και ειδικότερα:

Για τα αγόρια Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου από την Πέμπτη, 4 ως την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024

Για τα αγόρια Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού από την Πέμπτη, 11 ως την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Για τα κορίτσια Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου από την Πέμπτη, 18 ως την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Για τα κορίτσια Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού από την Πέμπτη, 25 Ιουλίου μέχρι την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2024.

Το γενικό σύνθημα των κατασκηνωτικών περιόδων ήταν «Αγγέλων συνόμιλοι». Μέσα από ιστορίες και παραδείγματα από τη βιωματική εμπειρία των Αγίων μας, στα αγιογραφικά αναγνώσματα και σε διάφορα συζητήσεις, τα παιδιά αποκόμισαν ωφέλιμα μηνύματα για τη ζωή τους, γνωρίζοντας παράλληλα την πίστη της Εκκλησίας μας για τους Αγίους Αγγέλους, την αποστολή τους να δοξολογούν το μεγαλείο του Θεού και τον προστατευτικό τους ρόλο πλάι στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη σωτηρία τους.

Σειρά είχαν τα μικρότερα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, που φιλοξενήθηκαν κι αυτά, χωρίς διανυκτέρευση, για ένα πενθήμερο (2 – 6 Αυγούστου 2024) με πρόγραμμα πλούσιο σε δραστηριότητες, δημιουργικότητα και ομαδική ζωή, γνωρίζοντας την αγαπητική σχέση των Αγίων μας με σύνολη τη Δημιουργία και ιδίως με τα ζώα, μια σχέση που προϋποθέτει αγαπώσα καρδία, ταπείνωση και ειρήνη βαθιά.

Και η φετινή κατασκηνωτική εμπειρία ανέδειξε πόσο βάσιμο είναι αυτό που κατασκηνωτές, στελέχη, αλλά και οι περισσότεροι γονείς ομολογούν: ότι η ζωή στην Κατασκήνωση είναι «χαρά Θεού», μια ευλογημένη εμπειρία ζωής που όλα τα παιδιά αξίζει να έχουν στο μεγάλωμά τους. Εμπειρία ζωής με τον Χριστό και κάτω από τη σκέπη της Παναγίας Μητέρας Του· ζωής μέσα στη φύση, το ανοιχτό βιβλίο του Θεού· ζωής ομαδικής, εμπειρία αληθινής κοινωνικοποίησης· ζωής αυτόνομης, που προσφέρει εμπειρίες ζωτικής σημασίας για τον ενήλικο βίο· ζωής χαρούμενης, μέσα σε κλίμα ανόθευτης και άδολης ψυχαγωγίας.

Η αίσια διεξαγωγή και των φετινών κατασκηνωτικών περιόδων κατέστη δυνατή χάρη στην ευλογία και το ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου· την αδιάκοπη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του ιδρύματος των Κατασκηνώσεων, αλλά και χάρη στη συντονισμένη εργασία των στελεχών κάθε κατασκηνωτικής περιόδου.

Πρωτίστως η ευχαριστία αναφέρεται στον Άγιο Θεό και την Κυρία Θεοτόκο την Φανερωμένη, που φιλοξένησε τα παιδιά μας στον χώρο Της, σκεπάζοντας και διαφυλάσσοντάς τα για μια ακόμη χρονιά.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε ακόμη:

Ελπίδα μας, ότι θα συναντηθούμε όλοι το επόμενο καλοκαίρι στην Κατασκήνωση, αλλά και τον χειμώνα που έρχεται στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας που αρχίζουν από την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου για εξίσου ωφέλιμες και εποικοδομητικές εμπειρίες.

default

Διαδώστε: