Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης
30 Ιανουαρίου, 2021

Πρόοδος στις εργασίες συντήρησης του Ι.Ν. Αγίου Μηνά στη Λευκάδα

Διαδώστε:

Σημαντική πρόοδος παρατηρείται στις εργασίες συντήρησης στον ιστορικό Ναό Αγίου Μηνά στη Λευκάδα καθώς αρχίζει να απομακρύνεται η εικόνα του ως εργοτάξιο και το εσωτερικό του να παίρνει σιγά σιγά την αρχική του μορφή.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της οροφής και της επένδυσης των τοίχων, η αποκατάσταση του ιερού βήματος, ενώ σύντομα θα αρχίσουν οι χρωματισμοί και η επένδυση του δαπέδου.

Η τοποθέτηση των κεραμιδιών στη στέγη, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των σκαλωσιών έτσι ώστε ο ναός, ο οποίος αποτελεί στολίδι για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, να επανέλθει στην κανονική του.

«Απευθύνω τα θερμά συγχαρητήρια όλων των μελών του Ενοριακού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά προς τον αξιότιμο προϊστάμενο Βυζαντινών αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού κ. Θέμη Βλαχούλη, επικεφαλής υπεύθυνο του έργου, του οποίου οι πρωτοβουλίες έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για την πρόοδο των εργασιών του ναού όποτε και όπου χρειάστηκε» αναφέρει ο Βασίλης Κατωπόδης, αντιπρόεδρος του Ενοριακού Συμβουλίου.

Ο κ. Κατωπόδης τονίζει πως «θα είναι ευχής έργο η επαναλειτουργία του ναού την ερχόμενη Λαμπρή. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς την επίτευξη του στόχου και Θεού θέλοντος θα κάνουμε Ανάσταση στον ανακαινισμένο ναό».

Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες του και προς τον δήμαρχο Λευκάδας, κ. Χαράλαμπο Καλό, για την πρωτοβουλία του να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για την δεύτερη φάση ανάπλασης της πλατείας του Αγίου Μηνά που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της μικρής πλατείας έναντι του ναού.

Λίγα λόγια για τον ναό

Ο πιο θαυμαστός από όλους τους ναούς της Λευκάδας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Χτισμένος το 1707, μετά από θαύμα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στον σεισμό της 11ης Νοεμβρίου 1704, ξεχωρίζει για το εξαιρετικό μπαρόκ ξυλόγλυπτο τέμπλο του, διακοσμημένο με φύλλο χρυσού και ωραιότατες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης του Κωνσταντίνου Κονταρίνη.

Οι περίφημες εικόνες της «ουρανίας» (οροφής), ζωγραφισμένες από τους σπουδαίους Επτανήσιους αγιογράφους Νικόλαο Δοξαρά και Νικόλαο Κουτούζη καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1977 και αντικαταστάθηκαν από αντίγραφά τους, έργα του σύγχρονου ντόπιου καλλιτέχνη Θεμιστοκλή Καρφάκη. Επίσης, χαρακτηριστικό αυτού του ναού είναι το σιδερένιο καμπαναριό του.

Από το Ναό του Αγίου Μηνά αρχίζει η Κεντρική Αγορά της πόλης, το «Παζάρι», ένας πεζόδρομος με κατάληξη την παραλία, στολισμένος από ναούς και σπίτια αντισεισμικής κατασκευής (πέτρινο ισόγειο και όροφοι από ξύλο και χρωματισμένη λαμαρίνα), χαρακτηριστικά δείγματα της λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής.

 

Διαδώστε: