Μάνης Χρυσόστομος: «Το Βυζάντιο έκτισε ναούς για την λατρεία του Θεού»
Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε τον Εσπερινό για την εορτή του αγίου ενδόξου πρωτοκορυφαίου Απ. Πέτρου, στον βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα στον οικισμό Καστάνια της Δυτικής Μάνης, έναν ναό από τα σπουδαιότερα μνημεία της Μεσσηνιακής Μάνης.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος, που μετέβη χθες στον οικισμό Καστάνια, κατά το πέρας του Εσπερινού μίλησε για τον μαθητή και Απόστολο του Χριστού τον άγιο Πέτρο και ερμήνευσε τρία σημεία της ζωής του Αποστόλου, ήτοι:
α) Τον κλονισμό της πίστεώς του μπροστά στα κύματα της θαλάσσης, με την ικεσία του «Κύριε, σώσον με» και την σωτηρία του από τον Χριστό.
β) Την άρνησή του κατά το άγιον Πάθος του Κυρίου και την ακολουθήσασα μετάνοιά του και
γ) την αγία συνάντησή του με τον Αναστάντα στην Τιβεριάδα όταν ο Πέτρος με φλόγα ψυχής ανεφώνησε: «Ναί, Κύριε, συ οίδας ότι φιλώ σε» και εγένετο από τον Κύριο ποιμήν και απόστολος και διδάσκαλος των ανθρώπων.
Κατέληξε δε τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κάνοντας μία αναφορά στην σπουδαιότητα και αξία του βυζαντινού αυτού ναού τονίζοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι «Το Βυζάντιο είναι γεγονός ότι έκτισε ναούς για την λατρεία του Θεού. Έτσι οι ναοί μας δεν είναι μουσεία. Δεν είναι μία νεκρά παρακαταθήκη.
Δεν πρέπει να παραμένουν κλειστοί. Δεν είναι απλώς για να τους βλέπουμε και να τους χρονολογούμε. Ο ναός είναι ο ιερός χώρος για την ζωντανή λατρεία του αληθινού Θεού. Είναι τα «ουράνια σκηνώματα» επί της γης για μας τους χοικούς, ώστε να τελείται η Θεία Λειτουργία, για να υμνείται και δοξάζεται ο Πανάγαθος Θεός. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός».
Λίγα λόγια για τον Ιερό Ναό
Σημειώνεται ότι ο ναός αυτός του Αγίου Πέτρου ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων με τρούλλο ναών, με νάρθηκα με μορφή στοάς, ο οποίος προστέθηκε στα δυτικά του ναού κατά τον 13ο αιώνα και ένα πυργοειδές κωδωνοστάσιο που οικοδομήθηκε το 1813.
Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του, καθώς διακρίνονται τέσσερις φάσεις αγιογράφησης. Στα βυζαντινά χρόνια ανάγονται τα δύο πρώτα στρώματα αγιογραφιών.
Ένεκα, βέβαια, των ποικίλων στατικών προβλημάτων έγινε αποκατάσταση του ναού η οποία διήρκεσε περίπου 16 μήνες (κατά τα έτη 2013-2014) και πραγματοποιήθηκε βάσει μελέτης που εκπόνησε η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι εργασίες υλοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου.
Ειδικότερα, φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπό την προεδρία της κυρίας Λυδίας Καρρά, Προέδρου αυτής, είχε την πρωτοβουλία της τελέσεως του Εσπερινού και της όλης εορταστικής εκδηλώσεως, η οποία και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και άλλων τοπικών φορέων και κατοίκων της Καστάνιας.
Μάλιστα η εκδήλωση στην Καστάνια είναι η πρώτη, από μία σειρά εκδηλώσεων της εξαιρετικής αυτής Εταιρείας, για τον εορτασμό και των 50 χρόνων της όλης δραστηριότητός της.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.