17/06/2024 17/06/2024 Προσκεκλημένος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου Ηλείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στον Πύργο Ηλείας και στην εκεί αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας έδωσε διάλεξη με θέμα: «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ». Παρέστη ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Πρόεδρος του...
17 Ιουνίου, 2024 - 18:41
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2024 - 18:47

Ομιλία για τον Άγιο Νεκτάριο του Μητροπολίτη Μάνης στον Πύργο Ηλείας

Διαδώστε:
Ομιλία για τον Άγιο Νεκτάριο του Μητροπολίτη Μάνης στον Πύργο Ηλείας

Προσκεκλημένος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου Ηλείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στον Πύργο Ηλείας και στην εκεί αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας έδωσε διάλεξη με θέμα: «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ».

Παρέστη ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Πρόεδρος του Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Νικολόπουλος και πλήθος κόσμου.

Την επομένη ημέρα Κυριακή 16/6/2024, ο Σεβ. λειτούργησε στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμαστής, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Σήμερα εορτάζουμε την μνήμη της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου που συνεκλήθη στη Νίκαια της Βιθυνίας από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ. με συμμετοχή 318 Πατέρων εξ αφορμής της φοβερής αιρέσεως του Αρείου, τον οποίο και κατεδίκασε. Η σπουδαία αυτή Σύνοδος θέσπισε το ομοούσιον του Υιού προς τον Πατέρα και επίσης καθιέρωσε να εορτάζεται το Πάσχα μετά το εβραικό και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Μάλιστα η Σύνοδος εξέδωσε και 20 ιερούς κανόνες επί πρακτικών θεμάτων».

Ο Σεβ. είπε ακόμη: «Η πρώτη αυτή Σύνοδος σηματοδοτεί τρία σημεία. Πρώτον, την αξία και σημασία μιάς Οικουμενικής Συνόδου, αφού «Εκκλησία συνόδου όνομα», δεύτερον, η Οικουμενική Σύνοδος καθορίζει εν Αγίω Πνεύματι την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας έχοντας ως βάση την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση και τρίτον διατυπώνει όρους και κανόνες. Όλα αυτά οφείλουμε απαρεγκλίτως να τα διαφυλάττουμε».

Στη Θ. Λειτουργία έλαβε μέρος και ο Α’ Γραμματεύς της Ι. Συνόδου αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος.

Επίσης, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’ τίμησε η Ένωση αποστράτων αξιωματικού Πολεμικού Ναυτικού Ηλείας σε ειδική εκδήλωση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων