Η Μάνη, σχετίζεται με το Βυζάντιο. Αυτό το αποδεικνύουν οι ναοί και οι τοιχογραφίες της και όχι μόνο. Όπως στην Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός (αρχάς 6ου αι.) έκτισε τον περίλαμπρο ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (άλλως «Μικρή Αγία Σοφία»), έτσι υπάρχει και ένας ναός των στρατιωτικών Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην ευρύτερη περιοχή Κοίτας της Μέσα Μάνης, ναός του 12ου αι. που λέγεται και «Τουρλωτή».
Μάλιστα, ο αείμνηστος καθηγητής Νικόλαος Δρανδάκης γράφει ότι ο εντυπωσιακός αυτός ναός είναι «βυζαντινός, τρουλαίος, σταυροειδής, τετράγωνος, απλός τετρακιόνιος χωρίς νάρθηκα, με οκταγωνικούς κίονες, που στηρίζουν τον ψηλό τρούλο» (Σχεδίασμα Καταλόγου, Αθήναι 1966, σελ. 229).
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη χθες 6 Οκτωβρίου 2020 και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή των Αγίων, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκο, από τον Αρχιμ. π. Γρηγόριο Γκεζενέκ (της Ι. Μ. Μεσογαίας, γάλλος την καταγωγήν), τον π. Νικόλαο Λαμπρινάκο, τον π. Γεώργιο Αθανασάκο και τον π. Ευάγγελο Γκούμα και κήρυξε τον θείο λόγο στους πολυπληθείς πιστούς.
Με αφορμή τον Ιερό αυτό ναό αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος στην μεγάλη αξία του βυζαντινού πολιτισμού. Είπε ειδικότερα:
«Το Βυζάντιο είναι σπουδαιοτάτη περίοδος του έθνους μας. Δεν πρέπει από την αρχαία Ελλάδα να φθάνουμε κατ’ ευθείαν στα νεότερα χρόνια παρακάμπτοντες τους βυζαντινούς αιώνες. Αυτοί οι αιώνες είχαν πολιτισμό, ηρωισμό, παιδεία. Σ’ αυτούς τους αιώνες ανεδείχθησαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, πολλοί όσιοι και άγιοι μοναχοί και έπειτα με την ιεραποστολή εκπολιτίσθηκαν βάρβαροι λαοί. Το Βυζάντιον ήταν ένα εργαστήριο πνεύματος. Ο βυζαντινός κόσμος έχει να αναδείξει καλλιτεχνικό πλούτο στη μουσική, στη ναοδομία, στην αρχιτεκτονική, στην αγιογραφία. Αυτή συνεπώς την καταδική μας κληρονομιά δεν θα πρέπει να την αγνοούμε. Να διδασκόμεθα από τον βυζαντινό πολιτισμό».
Παρέστη ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκης και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Κοίτας Μάνης κ. Κυρ. Μπουζικάκος.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα: