21/12/2023 21/12/2023 Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Από νωρίς το πρωί κλήρος, άρχοντες και λαός συγκεντρώθηκαν για να πουν το “ύστατο χαίρε” στον Επίσκοπό...
21 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2023 - 15:43

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Από νωρίς το πρωί κλήρος, άρχοντες και λαός συγκεντρώθηκαν για να πουν το “ύστατο χαίρε” στον Επίσκοπό τους, που για 28 χρόνια παρέμεινε πιστός πνευματικός οδηγός τους προσφέροντας στην Εκκλησία και την κοινωνία της Αρκαδίας. 

Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ανέων κ. Μακάριος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος. 

Σε κλίμα συγκίνησης οι Επικήδειοι λόγοι

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εκπροσώπησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολεως, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο λόγο βαθιά συγκινημένος.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρίστανται οι τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος λαού που προσήλθε για να πει το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Αρχιγραμματέας, Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης.

Επικήδειο εξεφώνησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στη μορφή και την προσφορά του μακαριστού στην Εκκλησία και την Αρκαδία. “Καλά Χριστούγεννα στον ουρανό, Δεσπότη μου. Καλή Ανάσταση”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Επικηδείους λόγους εξεφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχούν Παπαρέων, Υποναύρχος ε.α., κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος.

Τελευταίος μίλησε εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών αδελφοτήτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος. 

Η ταφή του μακαριστού Ιεράρχη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας Τριπόλεως.

Θεία Λειτουργία τέλεσε το πρωί ο Μητροπολίτης Πατρών

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Μετά από 28 χρόνια Ποιμαντορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και συνολικά 39 χρόνων Αρχιερωσύνης καθώς το 1984 είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Αλέξανδρος εκοιμήθη τις πρωινές ώρες της Τρίτης, 19 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 87 ετών, μετά από πολύμηνη ασθένεια την οποία αντιμετώπισε με γενναιότητα και σθένος.

Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Πάπαρης Αρκαδίας. Μετά την αποφοίτησή του από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως Θεολόγος της Μέσης Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.

Μετά τη μοναχική κουρά του, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ (Φιλιππαίο) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Από το 1976 χρημάτισε Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Τον Μάιο του 1984 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ενώ τον Ιανουάριο του 1995 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το 2017 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ορθόδοξη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων