19/07/2022 19/07/2022 Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Οσίας Μακρίνας στην Τρίπολη. Η εορτή άρχισε την Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022, με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο κάτωθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μωϋσής Καψάλης, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μορφή της μεγάλης και σπουδαίας Αγίας, η οποία γεννήθηκε το...
19 Ιουλίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 16:48

Η εορτή της Αγίας Μακρίνας στην Τρίπολη

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Μακρίνας στην Τρίπολη

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Οσίας Μακρίνας στην Τρίπολη. Η εορτή άρχισε την Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022, με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο κάτωθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μωϋσής Καψάλης, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μορφή της μεγάλης και σπουδαίας Αγίας, η οποία γεννήθηκε το 327 και ήταν το πρώτο παιδί μιας πολύτεκνης οικογενείας. 

Ο πατέρας, Βασίλειος ήταν φημισμένος διδάσκαλος της ρητορικής, η μητέρα, Εμμέλεια, ευσεβής και φιλάνθρωπος , ήταν θυγατέρα μάρτυρος. ‘Ο πατέρας της είχε πεθάνει για την πίστη του Θεανθρώπου. Και η γιαγιά Μακρίνα, είχε ζήσει όλες τις δραματικές περιπέτειες του «επί Διοκλητιανού απηνούς διωγμού, διανύσασα επτά όλα έτη εις εξορίαν».

Αυτή η γιαγιά, υπήρξε μαθήτρια του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας του Θαυματουργού, ήταν αυτή που είχε εμπνεύσει στον Βασίλειο και τα αδέλφια του όλο το θάρρος και την πίστη και την καρτερικότητα των ‘Ομολογητών. Αυτή τους δίδαξε τα πρώτα γράμματα, για να αναδειχθούν αργότερα σε μεγάλες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες και να ενταχθούν στην υπέρλαμπρη χορεία των Αγίων. Εκτός από τον Μέγα Βασίλειο, έχουν ανακηρυχθεί Άγιοι από την ‘Εκκλησία μας και οι αδελφοί του· ο Γρηγόριος, επίσκοπος Νύσσης, η εορτάζουσα σήμερα οσία Μακρίνα, ο Πέτρος, που έγινε επίσκοπος Σεβαστείας, η Θεοσεβία και ο μοναχός Ναυκράτιος, που θυσίασε τη ζωή του για τους πάσχοντες και πτωχούς.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε ο Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Πλήθος πιστών Χριστιανών προσέτρεξε, για να λάβει την ευλογία της Αγίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων