26/02/2019 26/02/2019 Σήμερα ο εργολάβος αναμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε κι επίσημα το έργο να εκκινήσει. Το έργο συμπληρώνει μία σειρά από λοιπές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής. Οι πρώτες σκαλωσιές μπήκαν και μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, το έργο φέρεται να προχωράει προς την υλοποίησή του....
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 16:42

Αλλάζει μορφή ο Μητροπολιτικός Ναός Κομοτηνής

Διαδώστε:
Αλλάζει μορφή ο Μητροπολιτικός Ναός Κομοτηνής

Σήμερα ο εργολάβος αναμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε κι επίσημα το έργο να εκκινήσει.

Το έργο συμπληρώνει μία σειρά από λοιπές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής.

Οι πρώτες σκαλωσιές μπήκαν και μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, το έργο φέρεται να προχωράει προς την υλοποίησή του. Πρόκειται για το έργο στον ιερό μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί, από χθες Δευτέρα 25/2 τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκαλωσιές από τον ανάδοχο εργολάβο. Εδώ και μήνες αναμενόταν η έναρξη του έργου, ωστόσο λόγω μίας διαμάχης μεταξύ εργολάβων, η πραγματική εκκίνηση αργούσε να ξεκινήσει. Η διαμάχη μεταξύ των εργολάβων φέρεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ σήμερα 26/2 αναμένεται το τελικό “πράσινο φως” από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου με κάθε επισημότητα – εκτός απροόπτου – να ξεκινήσουν οι εργασίες.


Το προφίλ του έργου

Το έργο υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΕΣΠΑ 2014-2020. Φορέας υλοποίησής του είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η πράξη φέρει τον τίτλο “Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής” κι έχει ως επιχειρησιακό στόχο την “Ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς”. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 1,9εκ ευρώ, με την συγχρηματοδότηση Ελλάδας και ΕΕ.

Οι εργασίες που θα γίνουν

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες για τη δομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου και του χαρακτήρα του ως μνημείου.

Σχηματικά, θα γίνουν τα εξής:

Θα αντιμετωπιστούν τα δομικά και οικοδομικά προβλήματα του ναού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του.
Θα γίνει εκσυγχρονισμός των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αναμόρφωση των βοηθητικών του χώρων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του.
Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτιρίου.
Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου με βοτσαλωτό δάπεδο, καθιστικούς πάγκους, ζώνη πρασίνου και φωτισμό. Τελικός στόχος είναι, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που αυτό τον καιρό, το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μία εξωραϊσμένη όψη, η οποία θα είναι πιο αισθητική, λειτουργική και αρχιτεκτονική, για τους δημότες, τους επισκέπτες και τους διαμένοντες στην Κομοτηνή.

Πηγή: www.xronos.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων